Zajímavý dům na Vysočině si nechali postavit mladí manželé se dvěma dětmi. Původní návrh domu vytvořil architekt, dokončení projektu a realizaci stavby svěřili společnosti Atrium a nelitovali.

Bungalov je umístěn na mírně svažitém pozemku a je delší stranou s prosklením orientován tak, aby se jeho obyvatelé mohli co nejvíc těšit nádherným pohledem do údolí obklopeného lesy.Stavebníci sice pozemek na Vysočině koupili už před lety, ale plná pracovní vytíženost způsobila, že projekt domu ladili a tvořili s architektem s přestávkami pět let. Teprve když byli s výsledkem spokojeni, začali pátrat po vhodné stavební firmě.

„Během hledání jsme narazili na společnost Atrium, která staví kompozitní dřevostavby. A protože jsme na ně měli výborné reference, svěřili jsme stavbu jim. Atrium pak použilo propracované detaily z projektu svého bungalovu Vela 115 a s přihlédnutím k individuálním požadavkům zahrnutým v našem projektu vznikl atypický rodinný dům,“ vysvětluje pán domu okolnosti vzniku domu.

Potom ještě k dobru přidal kuriózní okolnosti, jak se k parcele dostali: „Zde je o volné pozemky nouze, ale jednou jsme se potkali s kamarádem švagrové na její rozlučce před odletem do USA a on se zeptal, jestli nemáme zájem o parcelu. Tak jsme ji koupili!“

Průběh stavby

Vše pak pokračovalo velmi rychle. Měsíc zrála základová deska a za tři dny vyrostla hrubá stavba. Jen přivezli prefabrikované stěny na pozemek a jeřáb je vztyčil. Následovaly dokončovací práce, takže zhruba po třech měsících se mohli majitelé nastěhovat. O vše se postaralo Atrium, pouze podlahy a dveře si majitelé zařídili sami „po vlastní ose“. Technologie prefabrikovaných stěn, které se zhotovují v hale mimo stavbu, umožňují neuvěřitelně rychlou kompletaci a dokončení domu, což stavebníky překvapilo, protože dům jim vyrostl doslova před očima.

Pohled do hlavní obytné místnosti domu odhaluje obytnou sekci v popředí se sedací soupravou a televizí, následuje jídelní stůl pro celou rodinu a bílá kuchyně v pozadí.

Uspořádání vnitřního prostoru

Do domu se vchází ze severní strany, přes zádveří s vestavnou skříní se dostanete na jedné straně ke dveřím k malé příruční toaletě a na druhé straně do prostorné technické místnosti s elektrokotlem. Dále následuje hlavní obytná místnost, spojující kuchyňskou, jídelní a obývací část domu. Dispozice je rozdělena na dvě části, dětskou a rodičovskou. V rodičovské části najdete separátní koupelnu, šatnu a ložnici, dětskou část tvoří dva pokoje a koupelna s vanou.

Fronta kuchyňského nábytku s povrchem v elegantní bílé barvě a kontrastně tmavou pracovní deskou je doplněna ostrůvkem s varnou deskou a digestoří v témže provedení.

Vytápění a ohřev vody

Dům je vytápěn elektrokotlem, teplá voda je vyvedena do podlahového topení i do zásobní nádoby pro teplou užitkovou vodu. Doplňkovým zdrojem energie je krbová vložka Spaartherm s dvěma průduchy. V celém domě jsou zvýšené dveře, aby vzduch mohl snáze cirkulovat vnitřním prostorem. Při nízkých teplotách dokáže krbová vložka příjemně vytopit celý dům. Navíc stačí, aby velkými okny zasvítilo sluníčko, a v domě se díky tepelným ziskům nemusí topit.

Dřevostavby Atrium jsou prodyšné, využívají konstrukční technologii DifuTech, která udržuje po celý rok v interiéru příjemné klima. K tomu přispívá i kvalita prosklení, které se umí vypořádat s letním horkým sluncem i bez stínění. Za první rok provozu domu majitelé zaplatili 22 000 Kč, mimo to spálili cca dva kubíky dřeva.

Text: Adam Krejčík, Foto: Jiří Hurt