Navštívili jsme nápaditou novostavbu rodinného domu ve vesnici na východ od Prahy. Dům nás překvapil promyšlenou architekturou i dotaženým interiérem. 

V zadní části zahrady se nachází dřevěná atrakce s houpačkou, kterou pro svého vnuka vlastnoručně vytvořili oba dědečkové. I z fotografie je patrné, že si ji chlapeček užívá.Většina majitelů rodinných domů původně bydlela v bytě a potom si postavili dům vlastní, ale v tomto případě byla cesta k novému domu poněkud složitější.

První dům si postavili na Vysočině, chtěli bydlet co nejrychleji, takže byl skromný a malý. Pak odešli za prací do Prahy, zakotvili v nájemním bytě v Běchovicích a na Vysočinu jezdili jen o víkendech. Po narození syna se rozhodli pustit se znovu do stavby.

Jako většina lidí v podobné situaci nejprve hledali vhodné pozemky v Praze, ale příliš vysoké ceny je postupně přinutily rozhlížet se až v širším okolí metropole.

„Preferovali jsme Prahu-východ, protože jsme měli dobré zkušenosti už z Běchovic a okolí, tak jsme nakonec našli nedaleko krásnou parcelu s pěkným výhledem,“ vysvětluje paní domu.

Terasa s posezením a bazénem je stíněna markýzou. V zadní části obrázku se nachází letní kuchyně s grilem a posezením.

Setkání s architektem

Paní domu s manželem měli o stavbě domu rozhodnuto, věděli, že bude ze solidních pálených cihel, zbývalo najít vhodného architekta. Několik si jich vytipovali na internetu, ale o konečném verdiktu rozhodlo až osobní setkání. „Naše volba padla jednoznačně na pana architekta Jeřábka. Už při první schůzce přímo na pozemku nás uchvátily jeho nápady, vize a návrhy. My měli určitý sen o bydlení, ale pan architekt Jeřábek nám ho dokázal v několika větách přiblížit a konkretizovat.“

Původně chtěli přízemní dům, ale protože v místě je povolena maximálně 20% zastavěnost pozemku, museli se rozhodnout pro patrovou stavbu. I když byli při koupi parcely ujišťováni, že se zde regulativy příliš nedodržují. Úřad byl nekompromisní.

V popředí vidíte jídelní část se stolem v hlavní obytné místnosti, vzadu je velká sedací souprava pro posezení u televize nebo setkávání rodiny s návštěvami. Posuvnou prosklenou stěnou se vychází na terasu.

Galerie pro motocykl 

„Chtěli jsme dům s plochou střechou, velkorysým obytným prostorem spojeným s kuchyní, aby bylo dostatek místa pro návštěvy. A také aby byl něčím zvláštní. Původně jsme vymysleli, že nad hlavní obytnou místností bude galerie, to by ale ubíralo velikost pokojů nahoře. Nakonec jsme během stavby projekt změnili a galerii výrazně zmenšili. Toto místo bylo nakonec využito pro instalaci motocyklu JaWa, veterána, kterého pro nás rekonstruoval velmi šikovný otec mého manžela.“

Nahoře v patře na minigalerii oddělené sklem je umístěn motocykl JaWa, který vlastnoručně zrenovoval a daroval rodině do nového domu jeden z dědečků.

Zahrada a bazén

„Dokončení interiéru a exteriéru pro nás bylo velmi důležité provést kompletně, abychom po předchozích zkušenostech mohli dům naplno využívat a nemuseli v budoucnu řešit další investice. Věřím, že kdybychom náročné úpravy okolí domu neprováděli, naučili bychom se s tím žít, ale nakonec jsme se pustili i do náročnějších úprav. V žádném případě ničeho nelitujeme a dům i zahradu si opravdu užíváme.“

Na zahradě se také nachází dřevěný zahradní domek a přístřešek pro auta. Když firma představila rozpočet, cena byla tak astronomická, že nakonec obě dvě drobné dřevostavby postavili otcové pána a paní domu.

Dominantním designovým prvkem ložnice je stěna s dubovým povrchem a bezobložkovými dveřmi.

Zkušenosti ze života

Stavebníci na začátku oslovili několik firem a jednu vybrali. Firma pracovala pečlivě, ale mimořádně pomalu, stále byly nějaké problémy a důvody, proč nepracovat. Problémy však neskončily ani s další firmou, a tak se pán domu rozhodl, že si bude sám najímat jednotlivá řemesla a vše kontrolovat. „Kdybychom stavěli znovu, a doufám, že už třetí dům stavět nebudeme, tak bychom si opět pronajímali jednotlivé profese sami,“ potvrzuje paní domu.


Text: Adam Krejčík, Foto: Jiří Hurt

logo MessengerPoslat Messengerem