V sousedství nového domu, který dnes představujeme, stojí již čtyři roky jiná stavba téhož autora. Napohled zcela odlišné domy spojuje základní přístup: obdobná výchozí zadání architekt řeší zcela individuálně, a přitom vždy se svým charakteristickým rukopisem.

Manželé se dvěma dětmi měli zkušenost s bydlením v rodinném domě i v paneláku. Přáli si jednoduchý účelný dům na dobrém místě v dosahu veřejné dopravy, který bude mít všechno to, co v bytě postrádali, především prostor hodně otevřený do zahrady, hodně úložného prostoru a odpovídající zázemí pro celou rodinu. Slunná obdélníková parcela na klidném místě na konci malé obce dávala všechny předpoklady pro zdařilý výsledek.

„Nabídka typových domů nás ale zklamala, dodavatelská firma nás nepřesvědčila, a tak jsme se rozhodli pro spolupráci s architektem Tomášem Binderem, kterého jsme znali,“ vysvětluje paní domu.

Ústředním bodem domu je dřevěné schodiště zavěšené na ocelových profilech, podobné moderní skulptuře. Rozděluje společnou obývací část na kuchyň s jídelnou a na sezení s „televizním zákoutím“.

Jeden pozemek, čtyři zóny

Prvotní součástí návrhu byl koncept uspořádání pozemku. U jeho jižní hranice, odkud vede příjezd a vstup na parcelu, je umístěno samostatné garážové stání se skladem. Jednoduchá přízemní stavba s plochou střechou odděluje zahradu od ulice a zajišťuje ochranu soukromí. Za ním následuje slunná jižní zahrada. Vlastní obytný dům se dvěma podlažími a pultovou střechou je situován uprostřed parcely a soukromá část zahrady s terasou, rekreačním trávníkem i užitkovou zahrádkou se nachází v chráněné zóně na severní straně. Za plotem jsou už jen topoly a pole.

Předpolí domu a bariéru ze strany od ulice tvoří přízemní garáž se skladem.

Jednoduchá obdélníková, geometricky uspořádaná dispozice nabízí přehlednost a účelnost spolu s úsporností. Díky otevřenému konceptu však působí příjemně vzdušným a velkorysým dojmem, i když zastavěná plocha domu je jen 90 m2. Architekt otevřel ústřední obývací část prosklenými stěnami na jižní i severní stranu. Interiér, v němž se spojuje sezení, stolování a vaření, tak má velké množství světla, dobře provětrává a velkoplošné prosklené stěny lze odsunout, takže se z průhledného domu stává dům průchozí.

Na hlavní obývací prostor navazuje vstupní hala a spíž na straně jedné a pokoj pro hosty a koupelna na straně druhé. Ve středu jej protíná výrazná linie otevřeného jednoramenného schodiště do patra, kde se z podélné severní chodby vchází do řady ložnic, orientovaných na jih.

Kuchyňská linka z bíle lakovaných MDF desek má praktický velký varný ostrůvek, dívat se při vaření prosklenou stěnou do zahrady je velmi příjemné. Pár kroků z kuchyně si majitelka domu pěstuje vlastní zeleninu a bylinky.

Spojení příjemného s užitečným

Ruku v ruce s architektonickým návrhem kráčí i technické řešení. „Cílem architektonického návrhu bylo vytvořit za použití minimálních prostředků kvalitní bydlení s optickou a provozní vazbou na zahradu, praktickou dispozicí a přijatelnými provozními náklady,“ uvádí architekt Tomáš Bindr.

Jednoduchá stavba s hladkou bílou fasádou má jednoduchý (a levný) zděný konstrukční systém kombinovaný s ocelovými sloupy. Je energeticky velmi úsporná a využívá pasivních solárních efektů prosklených ploch. „Chtěli jsme otevírat okna i v zimě, proto jsme si nepřáli přímo pasivní dům, ale náklady na vytápění jsou velmi malé,“ dokládá paní domu. „Proti přehřívání slouží předokenní žaluzie na el. pohon a konzolovitě vysunuté patro na jížní straně, zatím jsme se obešli bez klimatizace.“

Na severní straně se „schovává“ příjemně stíněná dřevěná terasa s pergolou. Díky skleněnému zastřešení se dá venkovní sezení využívat skoro za každého počasí.

Bílý interiér přenechává hlavní „výtvarnou“ roli výhledům do zahrady. Dominantním prvkem je otevřené schodiště, množství nábytku je redukováno. Nejdůležitější součást interiéru tvoří funkční vybavení – kuchyňská linka, posuvné stěny a řada vestavěných skříní v chodbě u ložnic. Dětské pokoje využívají prostory pod střechou jako zvýšené patro.

„Při návrhu domu jsme kladli důraz především na světové strany, výhledy, vazby na zahradu a individuální požadavky klienta,“ potvrzuje architekt Tomáš Bindr.

Přízemí je téměř celé průhledné, tři metry široké masivní prosklené plochy lze posunout a volně procházet domem z jihu na sever. Klima v interiéru pomáhají udržovat předokenní žaluzie.

Další zajímavé návštěvy a informace o zděných domech najdete také na Stavbadomu.net.

Text: Jitka Pálková, Foto: Roman Polášek, Jiří Vaněk a Jana Labuťová