Na návštěvu tohoto domu nás pozvali jeho majitelé. Čtyřčlenná rodina z Brna hledala za městem klid a zdravé prostředí. Poohlíželi se jak po pozemcích, tak po developerské výstavbě. Nakonec objevili kouzlo klidné obce se staletou historií, s unikátním opevněným kostelem a „svatým klidem“, který tu panuje i ve všední den.  

Na pozemku, který byl ke koupi, stálo neobydlené staré vesnické stavení mizející v neprostupné „džungli“ náletových dřevin. Na první pohled nic lákavého, jakmile se ale obrátili k návratu zpět, uviděli kouzelný výhled na kostelík a panoráma po staletí obdělávané kulturní krajiny s malebnými kopci a vinicemi, a bylo rozhodnuto.

Vzhledem k vlastním zkušenostem majitele domu, který pracuje ve stavebnictví, se rozhodli pro budování nového domova svépomocí, vlastníma rukama a subdodávkami od vybraných dodavatelů.

„Spolupracovali jsme se dvěma architektonickými ateliéry, ale navržená řešení ne do detailů odpovídala našim představám a našemu rozpočtu. Nakonec jsme návrh domu z velké části dotvořili sami ve spolupráci se stavebním projektantem. Příprava projektu i realizace stavby nás stála mnoho času a enormní úsilí, ale bavilo nás to a díky tomu také máme k domovu mnohem pevnější vztah, než kdybychom si vybrali nějaký neosobní developerský projekt,“ vysvětluje majitel domu těžké začátky.

Návrh stavby se přizpůsobil místnímu rázu a požadavkům místní regulace. Pozemek se nachází na místě bývalého lomu, kde se těžila jílosprašová hlína. Nad pozemkem se zvedá příkrý, 7 metrů vysoký svah, který bylo třeba důkladně zajistit. Pod ním vznikla uzavřená dvojúrovňová zahrada, chráněná před větrem, hlukem i pohledy z okolí. Původní staré kopané sklepy neumožňovaly rekonstrukci, a tak jejich místo posloužilo k vybudování domácího wellness.

Jídelna v podstatě tvoří prosklenou přístavbu a rozšiřuje původní dispozici směrem do dvora.

Tradiční i moderní zároveň

Nový dům vyrostl na obdélníkovém půdoryse původní stavby s tradiční siluetou, se sedlovou střechou o sklonu 45°. Inspirovali se místní dominantou – střechou kostela – a celý dům má jednolitý plášť z hliníkových šablon, aby moderní stavba korespondovala s místem. Vstupní hala vede napříč středem přízemí a rozděluje jej na společnou obývací část po pravici a zázemí po levici. Na zázemí navazuje kryté garážové stání pro dva automobily.

Horním podlažím prochází podélná chodba, z níž se vchází do řady pokojů a koupelny. Součástí chodby je i řada vestavěných skříní sloužící jako šatna. Dispozice je uspořádána tak, aby obytné místnosti byly vzdušné a měly výhled na kostel a do krajiny. Hlavní obytný prostor má kromě velkého okna „na náves“ na opačné straně prosklenou stěnu do dvora.

Jídelní stůl vypadá jako designový unikát, ve skutečnosti si jej majitelé navrhli a vyrobili sami ze starého stolu po rodičích a natřeli voskovým olejem. Vlastní výroby je i lustr a další doplňky.

Stavba je vyváženou symbiózou tradičních a moderních prvků – jsou použity moderní bezúdržbové materiály a technologie, například vysokotlaké lamináty, velkoformátové tenkostěnné keramické obklady a dlažby… „Dlouho jsme řešili výběr stavebního materiálu,“ říká majitel domu. „Zvažovali jsme i dřevostavbu, ale nakonec jsme se rozhodli pro systém Ytong. Nechtěli jsme ‚udusit‘ dům zateplováním, tvárnice Ytong Lambda mají vynikající tepelněizolační parametry, snadno se s nimi pracuje, obvodové zdivo se nemusí zateplovat a je prodyšné.“ Koncept nízkoenergetické stavby dotvářejí okna s izolačními trojskly, tepelné čerpadlo a podlahové teplovodní vytápění.

Společná obývací část, kuchyňská část a vstupní hala se prolínají jako spojité nádoby. Vybavení je jednoduché, ale barevné a nápadité. Plánovanou stěrku na podlaze nahradila velkoformátová keramická dlažba, je levnější a navíc ideální pro podlahové vytápění.

Stavebníci však šli dál, než je u nás prozatím obvyklé, usilovali nejen o úspory energie, ale také o zdravé klima a neustálou dodávku čerstvého vzduchu. Namísto nákladné rekuperace či klimatizace se rozhodli pro ekologický větrací systém Fairair Edmonds se speciálními hybridními ventilačními turbínami, které zajišťují kontinuální provětrávání celého vnitřního prostoru bez složitých potrubních rozvodů a dalších zařízení. Odvádějí pachy z vaření, stavebních hmot, nábytku a také vlhkost. V létě snižují teplotu až o 7 °C. Zvyšují tak zdravotní nezávadnost budov a komfort bydlení.

Manželé chtěli moderní bydlení, ale snažili se vyvarovat neosobního sterilního prostředí. Mnoho věcí v interiéru vymysleli a vyrobili vlastníma rukama, například zajímavá svítidla, jídelní stůl a další prvky. „Cestou najímání jednotlivých řemeslníků bychom už ale nikdy nešli, nikdo nechce převzít zodpovědnost a všechny práce se komplikují, jasně výhodnější je stavba s jedním generálním dodavatelem. Díky velkému osobnímu nasazení se nám ale nakonec podařilo splnit naše představy za pro nás dosažitelnou cenu.“

Mezi domem a skálou se nachází ze všech stran uzavřená dvouúrovňová zahrada s terasou, pergolou a travnatou plochou – hřejivá oáza odpočinku.

Zaujalo nás

Přirozené větrání Fairair systems

Větrací systém původem z Austrálie je založen na permanentní cirkulaci vzduchu, způsobené přirozeným komínovým efektem. U paty domu, na stinné straně je nasáván čerstvý vzduch, prochází celým interiérem, stoupá vzhůru a je odváděn větracími mřížkami ve stropech a dále ventilačním potrubím přes půdní meziprostor ven do exteriéru. Cirkulaci vzduchu pohání hybridní turbína na střeše, způsobující neustálý mírný podtlak.

V zimním období se ventily do obytného prostoru utlumí a dochází tak k mikroventilaci, která zamezuje tepelným ztrátám. Technologie v tomto období primárně větrá půdní meziprostor, z něhož je odváděna vlhkost. Zamezuje tím tvorbě rosného bodu a zvyšuje účinnost tepelněizolačních materiálů. V letním období naopak nasávaný vzduch prochází vzduchovou mezerou v obvodovém plášti, ochlazuje jej a zabraňuje přehřívání. Výhodou systému, používaného i v průmyslových objektech, je jednoduchost, nízké pořizovací náklady (pro rodinný dům od 19 000 Kč) a mimořádně levný provoz.

Text: Jitka Pálková, Foto: Jiří Vaněk a Jana Labuťová