V malé obci kousek od Voděradských bučin byla v minulém roce dokončena nová dřevostavba. Její majitel je profesí zahradník, a proto návrh i stavbu domu přenechal plně na profesionálech. Po více než roce bydlení tohoto rozhodnutí nelituje, pochvaluje si dům i architekta, a krásnou okolní přírodu svého nového domova vnímá jako bonus.

Miroslav Štěpán je majitel zahradnické firmy a pochází z Říčan. Před šesti lety koupil v nedalekých Svojeticích rozlehlý pozemek, který má podélný tvar, severojižní orientaci a slouží jako zázemí jeho společnosti. Na severní části této parcely stojí domek, kde bydlí otec pana Miroslava, a na jižní straně pozemku se před časem rozhodl vybudovat vlastní bydlení i on sám.

Účelné rozdělení prostoru

V exteriéru je každé křídlo domu vyjádřené jiným materiálem. Fasády jsou tak členěné dřevěným obkladem, cembonitovými deskami a tenkovrstvou omítkou a některé architektonické prvky jsou barevně zdůrazněny.Vzhledem k okolí zvolil autor návrhu, Ing. arch. MgA. David Mateásko, variantu jednopodlažní stavby dvou k sobě navzájem kolmých křídel s plochou střechou. „Tato křídla vyjadřují i vnitřní dispoziční rozdělení domu na společenskou a soukromou část. Společenský prostor je navíc mírně převýšen, aby se prostorově zdůraznila jeho funkce a pozice ve vnitřním organismu domu,“ popisuje architekt.

K severní vstupní a okrajové části pozemku se obě křídla domu uzavírají s minimem otvorů. Z druhé strany se naopak otevírají do vnitřního prostoru zahrady zdůrazněného jihovýchodně nasměrovanou pobytovou terasou. K ní je orientována i obytná část domu s množstvím francouzských oken, která umožňují obyvatelům přímý kontakt se zelení.

Kdo tu bydlí

Miroslav Štěpán, majitel firmy Vegetační úpravy, si přál jednoduchý dům. „Chtěl jsem dřevostavbu s dřevěnou fasádou. Zbytek je dílo pana architekta,“ popisuje své skromné požadavky. V domě žije něco přes rok, je s ním maximálně spokojený a ani zpětně by na něm nic neměnil. O architektovi svého obydlí mluví jako o velkém profesionálovi a spolupráci s ním hodnotí jako dokonalou. Spolu s Miroslavem tu žijí ještě dva angličtí bulteriéři – Kačenka a Luděk a pravidelně tu pobývají i jeho dvě dcerky.


* * *

Interiéru dominuje bílá barva, aby vynikla podlaha z marmolea, která je použita v téměř celém domě.

Čistota interiéru a samolepky

Kontakt se zelení zprostředkovává obyvatelům domu množství francouzských oken.Autor návrhu se podílel také na tvorbě interiéru. „Interiér jsme promýšleli už při projektování domu. Návrh, který vycházel primárně ode mne, pak prošel při konzultacích a rozhovorech určitým vývojem a následně i korekcí. Současný vzhled je tedy výsledkem vzájemného souladu,“ vypráví David Mateásko. Realizaci si podle finálních plánů zařizoval už investor sám a architekt prováděl autorský dohled a koordinaci.

V domě převažuje bílá barva, aby vynikla podlaha z marmolea a zelená stěna v chodbě. Tato jediná barevně odlišená zeď prochází domem od vstupu do obývacího pokoje a je pokryta zeleným fasádním obkladem shodným s exteriérem domu.

Bílé stěny na některých místech zdobí velké samolepky domácích mazlíčků. „Kočky mají moje dcery rády, ale vědí, že je nemůžeme mít, jelikož už máme dva psy,“ vysvětluje přítomnost koček na zdech Miroslav. Architekt k tomu dodává, že obtisky jsou nápadem rodiny a je rád, když k takovým doplněním při práci dochází.

Návrh interiéru, který vzešel od architekta, prošel při konzultacích s majitelem určitým vývojem a změnami, a konečný vzhled je tak výsledkem jejich vzájemného souladu.

Zahrada pro zahradníka

Zahradu považuje majitel za podstatnou součást obytného prostoru. Všechny obytné místnosti mají proto francouzská okna, kterými je možné volně procházet ven. Samotnou zahradu navrhl Miroslavovi jeho společník ze zahradnické firmy. Vznikala „za pochodu“ a uplatnění v ní našly nevyužité rostliny z předchozích zahradních realizací, ale i záměrně vybrané druhy, konkrétně vřesy a vřesovce.

Promyšlená úspora energie

Konstrukčně je dům koncipován jako nízkoenergetická dřevostavba. Nosnou konstrukci tvoří dřevěné fošny a zateplení stavby je realizováno pomocí sendvičových stěn. Úspory energie je podle architekta dosaženo kombinací několika faktorů: jednoduchého tvaru domu, kvalitní tepelné izolace v rámci sendviče dřevostavby, kvalitních oken, řízeného větrání s rekuperační jednotkou a tepelného čerpadla vzduch/voda, které zajišťuje vytápění a ohřev vody. V plánu bylo i extenzivní ozelenění ploché střechy, nakonec byla ale realizována střecha s fólií.

Text: Zdeňka Zienertová, Foto: Robert Žákovič