Když k dlouholeté touze po vlastním domě přibyla i potřeba vyřešit bytovou otázku dcery, rodina se rozhodla postavit velký dvougenerační dům se dvěma samostatnými bytovými jednotkami.

Dvoupodlažní dům vyrostl na základě individuálního projektu, který v průběhu výstavby investoři ještě v detailech dolaďovali podle aktuálních nápadů. Obě podlaží mají prakticky totožnou dispozici.

Uspořádání kuchyně a jídelny v podkroví je téměř stejné jako v přízemí, liší se jen osvětlení pracovní plochy střešním oknem.

Hlavní obytný prostor spojuje obývací pokoj, jídelnu a kuchyňský kout s navazující spíží. Přes středovou chodbu jsou pak přístupné dva pokoje s integrovanými šatnami a koupelna. Jediný rozdíl je v členění vstupních prostor. Tam, kde se v přízemí nachází hlavní vstup a zádveří, je v patře umístěna komora a na místě kotelny je v patře instalováno WC. V přízemí byl pro ně využit volný prostor pod schodištěm.

Tvarové řešení stavby s nepřehlédnutelným vikýřem odkazující na tradiční výstavbu i uměřená barevnost vytvářejí příjemnou atmosféru již v exteriéru a navozují pocit bezpečného útočiště před civilizací. Přestože v domě žijí dvě generace, celý interiér stmeluje jednotný styl vybavení.

Kuchyň v přízemí odděluje od obývacího pokoje malý varný ostrůvek. Hned vedle černé chladničky jsou dveře do spíže.

Jako živý organismus

Není žádnou neznámou, že i s novým domem je nutné se nejprve sžít, sladit s ním své potřeby. Nejinak tomu bylo i tentokrát. Ještě před dokončením stavby byla na terasu před obývací částí, směrem k příjezdové cestě, umístěna zastřešená pergola. Užívání terasy tak mnohem méně ovlivňují vrtochy počasí. Výběr z totožných materiálů a barevné palety přitom zajistily, že pergola nepůsobí na plášti domu jako neplánovaný novotvar, ale jako jeho stylový doplněk.

Na dotaz, zda až v průběhu užívání objevili něco, co jim přece jen chybí ke spokojenosti, měl pan majitel rychlou odpověď: „Při stavbě jsme zapomněli vyřešit klimatizaci ložnic v patře, což jsme dodatečně realizovali v letošním roce. V příštím roce se chystáme ještě postavit garáž a hobby dílnu v přední části pozemku.“

Zastřešená pergola je orientována do vnitřní části zahrady a sladěna s domem. Dřevěné laťové rošty a tmavá lazura připomínají japonský styl.

A zatím poslední plánovanou úpravou bude doplnění elektrické zabezpečovací signalizace kamerovým systémem, pro něž jsou však již v rámci stavby připraveny kabelové rozvody.

Souhru s vícegeneračními požadavky bylo třeba zajistit i v rámci pozemku. To přenechali majitelé rovněž profesionálům. Projekt a následná realizace zahrady vznikly ve spolupráci s firmou Flora Bohemica.

Pečlivě upravená zahrada nabízí jak rekreaci na volné travnaté ploše, tak hezký pohled na stinné zákoutí se skalkou.

Text: Zuzana Ottová, Foto: Archiv Ekonomické stavby