Soulad s přírodou a okolním prostředím je vzhledem ke změnám v životním stylu v dnešní architektuře častějším tématem než soužití více generací pod jednou střechou. Máme pro vás ukázku zdařilé symbiózy v obou těchto směrech.

Po velkou část roku společný obývací prostor vytápí litinová krbová kamna.Rodina z většího lázeňského města, která nás tentokrát pozvala na návštěvu, bydlela ve starší činžovní vile a chtěla si dopřát kvalitnější bydlení v nerušeném soužití se starší generací. Výhodnější než rekonstrukce starého domu se nakonec ukázala stavba „na zelené louce" ve vlastní zahradě, v klidné okrajové čtvrti, kde navzájem splývá obytná zástavba a zahrádkářská kolonie.

V idylickém prostředí starých chat, mizejících ve stínu vzrostlých stromů a keřů, v posledních letech postupně začínají vyrůstat rodinné domky. Architekt Michal Kuzemenský dostal zadání navrhnout moderní dvougenerační bydlení, které zapadne do okolního prostředí a také bude respektovat stav léta pečlivě utvářené a ošetřované zahrady, významné rodinné hodnoty.

Technické specifikace a kontakty se zobrazí až po registraci a přihlášení.

Nároží kopíruje tvar pozemku

Francouzská okna jsou připravena na montáž exteriérových žaluzií.Řešení se přizpůsobuje protáhlému lichoběžníkovému  tvaru parcely, ze severní strany lemované rušnou hlavní ulicí a z jihu klidnou příjezdovou cestou k sousedním zahradám. Dům na obdélníkovém půdoryse o délce téměř 26 m je orientován rovnoběžně se severní hranicí pozemku a vytváří tak ochrannou bariéru klidné jižní části zahrady. Ze severního pohledu se ztrácí mezi vzrostlými břízami, z jižní strany řadou velkých oken „nastavuje tvář" slunečním paprskům. Mírné zkosení severozápadního nároží kopíruje tvar pozemku a dynamicky narušuje jednolitou hmotu, šambrány kolem oken nenásilně odkazují na výraz města charakterizovaný architekturou romantických lázeňských vil 19. století.

„Koncept je postaven na úctě k tradici a jejím abstrahování do jednoduché kubické formy, ozvláštněné deformací tvaru," komentuje autor návrhu. „Jako tradice místa je v tomto případě chápáno jak širší okolí, tedy prostředí lázeňského města, tak blízké okolí s rodinnými a panelovými domy různého stáří a zahradami. Zalomení fasády skryté za stromy představuje nahodilost, souvislost s místem. Kolemjdoucí by neměl prvoplánově poznat, že jde o novou stavbu."

Recept na harmonické soužití

Protáhlou jižní fasádu rytmicky člení řada francouzských oken, nad nimiž jsou umístěna okna z ložnic.Dům obsahuje dvě samostatné bytové jednotky. Dispozici protíná společná vstupní hala s vchodem jak z ulice, tak ze zahrady. (Vstup z ulice se zatím nepoužívá, protože podél hlavní silnice dosud nebyly vybudovány chodníky.) Ve východní části přízemí se přes malou předsíň prochází do hlavní obytné části s kuchyní, jídelnou a sezením, jejich přímý sled zakončuje oddělená pracovna.

Protáhlou jižní fasádu rytmicky člení řada francouzských oken, nad nimiž jsou umístěna okna z ložnic.Obytný prostor je ze severu chráněn řadou servisních místností a otevřeným schodištěm do patra. Kromě ložnice jsou tu připraveny tři další pokoje pro návštěvy nejmladší generace, samozřejmě nechybí sociální zázemí. Schodišťový prostor shora osvětluje velký prosklený světlík s panoramatickým výhledem na severní okolí města. Samostatný byt prarodičů v západní části domu využívá obdobný dispoziční princip, patro je přístupné po schodišti a výtahem.

Dům svým dispozičním řešením a orientací ke světovým stranám koresponduje s koncepcí energeticky úsporných staveb a zkušenosti rodiny tyto kvality potvrzují. Společnou obytnou část po většinu roku vytopí finská vysoce výhřevná krbová kamna, doplňuje je elektrické podlahové vytápění. Vzhledem k vyváženému poměru zdiva a prosklených ploch na jižní fasádě se dům nepřehřívá a udržuje po většinu roku v interiéru příjemné klima. Přesto majitelé v budoucnu plánují instalovat předokenní žaluzie. Očekávají od nich ochranu před sluncem při extrémním vedru a také lepší zabezpečení domu.

text: Jitka Pálková, foto: Jana Labuťová a Jiří Vaněk

logo MessengerPoslat Messengerem