Čisté geometrické tvary, kontrast hladkých omítek a prosklených ploch, moderní technologie a funkčnost bez složitých detailů jsou charakteristické výrazové prostředky architektů z ateliéru Compass. Tímto jazykem hovoří i atraktivní novostavba harmonicky zapojená do prostředí krásné bratislavské čtvrti. 

Mladá rodina s dětmi si pro život vybrala parcelu v bývalé chatové kolonii, kde dnes vyrůstají nové rodinné domy. Jejich představa o kvalitním bydlení spočívala na základních intencích: komfort, hodně prostoru, hodně světla, účelná moderní architektura bez příkras a zbytečností. Při hledání architekta volba padla na bratislavský ateliér Compass, jehož styl se jim líbil.

Zatímco lokalita se jevila skvěle, pozemek s velkým sklonem a obtížným přístupem zespoda nesliboval jednoduchou výstavbu „na zelené louce“ a řešení se neobešlo bez masivních opěrných stěn a odvážných statických řešení.

V horní části pozemku je užitková zahrada. Sousedství vzrostlých stromů a výhled na klidnou čtvrť vyvažují nevýhody strmého severozápadního svahu.

Architekti navrhli terasovité uspořádání pozemku a umístili dům ve spodní části, co nejblíže přístupové komunikace. Z ulice se vjíždí po rampě do dvojgaráže, částečně zapuštěné do terénu, před garáží jsou ještě parkovací stání pro 2 automobily. Zelená střecha garáže přechází v první terasu – spodní část zahrady, která tvoří rekreační trávník před hlavním obytným prostorem domu.

Vlastní obdélníkový půdorys stavby je orientován ve směru sever–jih. Dominantou přízemí je ústřední společný obývací prostor s otevřeným schodištěm do patra. Plně prosklená západní stěna propojuje dům s terasou a dává pocit, že obyvatelé domu žijí v přímém kontaktu se zahradou a s okolím. Přízemí je dále vybaveno malým pokojem pro hosty a nezbytným zázemím, s garáží jej spojuje jednoduché schodiště.

Druhé podlaží je řešeno čistě geometricky. Z podélné chodby se vchází do tří dětských pokojů a manželské ložnice, na opačné straně – směrem na východ – jsou umístěny 2 koupelny, schodiště a šatna. Díky poloze v terénním zářezu lze z chodby vyjít na malou terasu a sejít po schodišti do spodní části zahrady.

Společný obývací prostor charakterizuje vzdušnost a volnost. Napomáhá tomu masivní prosklení. Kuchyňská linka a další vybavení interiéru bylo vyrobeno na míru podle návrhu architektky Mirky Gašparové.

Okna otevřená do světa

Záměr maximálně prosvětlit a volně propojit hlavní obytnou část s exteriérem vedl ke specifickému konstrukčnímu řešení. Nad prosklenou západní a jižní obvodovou stěnou probíhá masivní rohový železobetonový překlad enormní délky, podepřený jediným subtilním ocelovým sloupkem.

Z vnějšího pohledu téměř celé přízemí lemuje prosklená plocha, konstrukce hliníkových rámů pokračuje na fasádě až po vstupní partii domu a vytváří tak jednolitý konstrukční rastr, přispívající k harmonickému vzhledu stavby. Prosklení je stíněno proti slunci přesahujícím horním podlažím, na jaře a na podzim naopak přináší pasivní solární zisky a má pozitivní efekt na energetickou bilanci domu.

Působivým výtvarným prvkem je rastr okenních profilů kontrastující s omítkou a skleněnou plochou. Nápaditě přechází po fasádě až ke vstupní brance a oplocení.

Text: Jitka Pálková, Foto: Pavel Meluš