Navštívili jsme funkcionalistickou vilu na okraji Prahy, která prošla před pěti lety důkladnou rekonstrukcí. Tehdejší majitel se kvůli ní dokonce obrátil i na náš časopis, abychom mu pomohli najít optimální řešení.

Příběh rekonstrukce i samotného domu je poněkud komplikovaný. Vila byla postavena na začátku sedmdesátých let podle funkcionalistického projektu ještě z předválečné doby, takže mezi původním záměrem a realizovaným projektem z období vlády prezidenta Ludvíka Svobody leží celých 40 let!

V původní podobě dům přežil až do roku 2010, kdy ho koupil pan Tomáš, který provedl již zmiňovanou rozsáhlou rekonstrukci. Nakonec ale z rodinných důvodů dům prodal paní Michaele a jejímu manželovi. Nejprve jsme proto vyzpovídali pana Tomáše, který byl strůjcem rekonstrukce, poté jsme u nové majitelky zjišťovali, jak se jí ve vile žije.

Stav před začátkem

Původní stav: K současné podobě domu přispěl i návrh, který před osmi lety pro našeho čtenáře pana Tomáše vypracovala Ing. arch. Eva Leštinová v rámci servisní rubriky pro čtenáře „Navrhneme vám rekonstrukci“ a který vyšel v říjnovém čísle časopisu Můj dům 2009. Těší nás, že i náš časopis tak přispěl k této vydařené rekonstrukci.V roce 2010–2012 dům prošel kompletní rekonstrukcí. Nové jsou všechny sítě, podlahy, omítky, dveře a byla provedena přístavba vstupní chodbičky a šatny. Rovněž byla zrekonstruovaná garáž, která je přístupna i z mezipodesty domu. Je opatřena novými vraty, vydlážděno nádvoří a postaven nový plot s pojízdnou branou.

Ale začněme od počátku příběhem pana Tomáše, strůjce vydařené rekonstrukce: „Původně jsme bydleli v bytě a hledali jsme dům, který bude mít možnost modulárního bydlení, protože jsme nevěděli, jestli nebudeme část domu pronajímat, jestli časem do budoucího domu nenastěhujeme rodiče nebo zde nebudou chtít bydlet naše děti, až vyrostou.“

Pan Tomáš posléze po důkladném pátrání objevil zajímavý dům v předměstské části Prahy, a protože se mu líbila lokalita i charakter domu – řadí se k milovníkům funkcionalismu, neváhal a dům koupil.

Dům byl původně dvoubytový, což naplňovalo původní představy pana Tomáše a jeho rodiny o charakteru bydlení i budoucích záměrech. Velmi uvítali i zahradu, která skýtala možnost „vypustit“ děti na čerstvý vzduch. Bylo ale jasné, že bez rekonstrukce se to neobejde.

To, že byl dům postaven až v sedmdesátých letech, se na něm podle pana Tomáše negativně projevilo zejména malým výběrem stavebních materiálů. „Původní majitelé mi vyprávěli, že když se přijelo do stavebnin, tak se koupili kachlíky, které byly na skladě. To, zda se do domu hodí, tehdy nikdo neřešil. A výsledek? Půlka dlaždic na schodišti byla červená a druhá půlka zelená. Nebo se jelo pro okna a vzala se okna, která zrovna byla na skladě, bez ohledu na požadovanou velikost,“ vzpomíná pan Tomáš na svědectví původních majitelů domu.

Z obytné a jídelní části hlavní místnosti v přízemí se francouzským oknem dostanete na spodní terasu a dále do zahrady. Podlahu tvoří masivní parkety.

Příběh jedné rekonstrukce

Jedním ze záměrů rekonstrukce bylo rozšíření či vybudování oken směrem na zahradu. Původně byl totiž hlavní výhled na silnici před domem. Změny doznal i vstup na zahradu, který původně vedl mezi koupelnou a WC.

Všechny stavební otvory také byly osazeny novými okny v odpovídající velikosti i kvalitě a bylo provedeno zateplení. Dalším záměrem bylo dům adaptovat do podoby, která by umožňovala bydlení pro jednu velkou rodinu, nebo pro dvě oddělené rodiny v samostatných bytových jednotkách. Také došlo k výrazné dostavbě vstupního schodiště, aby splňovalo požadavek na čistou zónu. To vyžadovalo vybudování předsazené vstupní místnosti, kde by lidé odložili boty, kabáty a bundy a mohli dále pokračovat v čisté zóně.

Z ložnice je krásný výhled na stromy na zahradě, ale okno zde není zbytečně velké, aby byly v místnosti ideální podmínky pro spánek.

Tato přístavba pak byla vertikálně prodloužena do každého podlaží, čímž vznikly další možnosti většího komfortu. Například v patře nad vstupní zónou vznikla vedle původní ložnice šatna a v dalším patře tak mohla vzniknout pracovna sloužící ke vstupu na vstupní terasu.

Po dobu rekonstrukce bydlela rodina pana Tomáše v domě, takže zažila i poměrně značné bourací práce. Vybouráno bylo prakticky všechno, kromě obvodových zdí a střední nosné příčky.

Energetika domu

Hlavním zdrojem tepla pro dům je plynový kondenzační kotel napojený na zásobník na teplou vodu, ohřívající radiátory či podlahové topení.

Pan Tomáš rekonstrukci spojil i s dotačním programem Zelená úsporám, což bylo důvodem ke značnému zateplení celého objektu a výměně původních oken za tepelněizolační eurookna. Díky tomu dům po auditu získal průkaz Energetické náročnosti v kategorii „B“ – velmi úsporná budova. Obvodové stěny se zateplovaly 15 cm tepelné izolace a plochá střecha dokonce 30centimetrovou vrstvou izolace. Žádných dotací se však pan Tomáš nedočkal, protože firma, která žádost o dotace zpracovávala, nedodržela předepsané podmínky.

Dispozice domu

Jde o podsklepený dům s dvěma nadzemními podlažími a střešní terasou 6 + 1. Po několika schodech se dostáváme k domovním dveřím a ocitáme se v předsíňce s botníkem a věšáky. Na předsíň navazuje chodba se schodištěm, vstupem na WC s umyvadlem, koupelna se sprchovým koutem a pracovna. Postoupíte-li dál, ocitnete se v hlavní obytné místnosti spojené s kuchyní a jídelnou. Ve vyšším patře je na chodbičce opět WC, koupelna, pokoj pro hosty, prostorný dětský pokoj a ložnice se vstupem do šatny. Ve třetím nadzemním podlaží se nachází pokoj vybavený jako tělocvična a pracovna se vstupem na střešní terasu.

Prostor střešní terasy je řešen v duchu funkcionalismu. Na terasu se vchází přímo ze schodiště. Je zde i pracovna, která se díky připraveným přípojkám může snadno proměnit v samostatný byt.

Dole v podzemí

Výrazných změn doznala vila také v suterénu, kde došlo k proměně uhelny, garáže a kotelny k vybudování jakéhosi záložního suterénního bytu. Z garáže se stal alternativní vstup do domu, který z místnosti sloužící jako kolárna umožňuje pohodlně vyvézt kolo z domu. V suterénu najdete i prádelnu se sociálním zařízením, kam když přijedete z cyklistického výletu, můžete odložit propocené svršky a pohodlně se vysprchovat. V dalších dvou podzemních místnostech vznikla herna s pingpongovým stolem, spižírna a různé úložné prostory.

Dárek k Vánocům

Pan Tomáš vilu zrekonstruoval, ale z rodinných důvodů mu nakonec nezbylo nic jiného než dům prodat. Tehdy do hry vstoupila paní Michaela s manželem a vila získala nového majitele. Paní Michaelu dům na internetu natolik okouzlil, že po domluvě s panem Tomášem se jeli na dům podívat den před Štědrým dnem, tedy 23. prosince, a dohodli se spolu.

„Když jsme dům viděli poprvé, moc se nám líbil. Vše bylo dokonale dispozičně vymyšleno a bylo vidět, že pan Tomáš si dal s rekonstrukcí neuvěřitelnou práci. Do domu jsem se hned zamilovala,“ svěřila se nám nová majitelka, která spolu s manželem obývá dům teprve krátce. Paní Michaele se také líbila zahrada, kterou si užívají hlavně děti a psí slečna Barunka.

Shoz prádla

Pan Tomáš rekonstrukci využil k postavení shozu prádla. V podstatě jde o komínovou stavbu, která prochází domem od suterénní prádelny až po koupelny ve vyšších patrech. „Shoz prádla není ‚jediná vychytávka‘, která se mi hned napoprvé zalíbila, ale jedná se o velkou výhodu a úsporu času. Dům je patrový a koupelny jsou v obou nadzemních podlažích, což je pádný důvod shoz využívat. Shoz vede do suterénu, kde je technická místnost s prádelnou a další malou koupelnou. Přijde mi to jako výtečné řešení, zejména pro naši velkou rodinu, a to každodenně i při přípravě na samotné praní.

Text: Adam Krejčík, Foto: Jiří Hurt