Netradiční stavba prolomila ve městě na Vysočině klišé sedlových střech a barevných fasád. I pro Studio A se rodinná vila nad městem stala první realizací s důsledně plochou střechou a čistým výrazem. Mladý manželský pár spolu s architekty prokázal kuráž čelit počáteční kritice okolí. Díky preciznímu provedení domu se však karta obrátila.

Do hojně využívané zimní zahrady ústí domácí sauna. Pohodlné posezení tak může posloužit i jako příjemná odpočívárna během saunování.Od 90. let zde byly velmi přísné regulativy. „Naštěstí se postupně změnila místní legislativa a spolu s tím se vytvořil prostor pro změnu poptávky. Katalogová řešení již nejsou jedinou možností zdejší výstavby,“ říká Ing. Karel Kupec z projekční a inženýrské kanceláře Studio A.

„Ve chvíli, kdy se v takové situaci objeví dům jasného jednoduchého střihu, má zákonitě problémy. Po čase se ale povědomí lidí začíná měnit. Zvyknou si a nacházejí v čistotě stylu pozitiva. Počáteční boje pak mohou ustoupit,“ dokončuje vyprávění architekt. Rozhodující silou, která pomohla ustát počáteční reakce, bylo přesvědčení manželů o právu žít v domě podle svého vkusu a vytvořit domov, ve kterém se budou cítit dobře bez ohledu na názor ostatních.

Technologie přírody

Geometricky jasné zadání spolu s dispozicí byly hlavním klíčem k projektu. Původně velkorysejší rozměry po diskusi se zkušenou projekční kanceláří mladí majitelé upravili na současných 350 m2 užitné plochy.

Nelehkou terénní situaci pozemku vyřešilo Studio A ku prospěchu technické stránky věci – částečné zapuštění stavby do svahu při současném otevření k jihozápadu funguje jako tepelná izolace, na druhou stranu dům využívá solární energii „napřenou“ do prosklené fasády. Samovolná spolupráce přírodních sil s funkčností domu dokáže ušetřit náklady za mnohdy komplikované technologické vybavení.

„Zpočátku investor uvažoval o tepelném čerpadlu voda/vzduch s rekuperační jednotkou. Nakonec se rozhodl pro jednodušší řešení s centrálním plynovým kotlem napojeným na podlahové vytápění v prvním a radiátory ve druhém podlaží,“ říká Karel Kupec. Teplo v přechodových měsících může zajišťovat i krb v hlavní obývací místnosti.

Hlavní vstup do domu se odehrává ve druhém podlaží, kde je umístěna intimní část domu. Za zádveřím zavede dvojramenné schodiště členy domácnosti do hlavního společenského prostoru.

Vrstvení stavby

Do centrální chodby ve druhém nadzemním podlaží proudí světlo rozsáhlými stropními světlíky. Doplňují je celoskleněné dveře, které do vnitřního prostoru vnášejí rozptýlené boční světlo.Dům je koncipován do dvou vzájemně posunutých hmot. Druhé nadzemní podlaží je zároveň příjezdové, takže se vedle hlavního vstupu nachází i dvoumístná garáž. Centrální chodba vede od zádveří do logicky řazeného prostoru s šatnami a dále do intimní zóny s ložnicemi a koupelnami. Další ložnice pro hosty v současnosti slouží jako domácí fitcentrum.

Předsunuté nižší podlaží vytváří po obvodu ložnicové části ochoz, ze kterého se lze kochat panoramatickým výhledem na město. Přízemní část je se vstupem spojena schodištěm a kromě úložných komor obsahuje především centrální obytný prostor s kuchyní, jídelnou a obývacím pokojem, vizuálně propojený s prosklenou zimní zahradou a saunou.

„Vykrojením“ části půdorysu zde vznikla krytá terasa. „Spolupráce s místní stavební firmou probíhala výborně. Investoři si ji vybrali s ohledem na to, že již měla zkušenosti s realizací monolitických železobetonových konstrukcí, takže stavba netradičního domu byla pro všechny radostí,“ komentuje architekt.

Touha po světle

Světlá podlaha z dřevěných lamel koresponduje s jídelním stolem pro osm lidí. Neutrální tóny, které vládnou celému interiéru domu, tvoří rámec pro barevnost života.K modernímu výrazu stavby patří otevřená dispozice v přízemí, čistota barev a především velké množství světla proudící skrze prosklené stěny do interiéru.

Druhé nadzemní podlaží, s o něco méně velkorysými okenními otvory, našlo své vlastní řešení – centrální chodbou, stejně i schodišťovým prostorem proniká světlo rozsáhlými stropními světlíky. Doplňují je celoskleněné dveře oddělující zádveří od vnitřního prostoru, kam vnášejí boční světlo. „Do moderního domu nepatří tajemný podtext temné chodby. Tvoří osu celého ložnicového křídla a zaslouží si, aby byla otevřená a prosvětlená,“ říká architekt.

Pocitu vzdušnosti interiéru napomáhají jednotné světlé neutrální barvy. Pohodlí ložnice zajišťují koberce a praktičnost koupelen či technického zázemí má na starosti keramická dlažba. „Jednolitá barevnost zdůrazňuje kvalitu použitých materiálů – od počátku nám s majiteli šlo především o hru prosklených ploch a bílé omítky doplněnou o dřevo a povrchy z jemného pohledového betonu.“

V exteriéru hraje významnou roli i přírodní kámen: „Ihned po nastěhování v jarních měsících letošního roku začaly postupné úpravy okolí. Na pomoc při řešení svahu přišla gabionová konstrukce, která podtrhla celou komplexnost řešení,“ připomíná architekt podíl majitelů na konečném vyznění stavby a dodává: „Lidé i jejich životy jsou barevné. Nechtěli jsme barvu života suplovat barevností stavby.“

Slovo architekta

„Pracuji pro rodinu investorů již dvacet pět let. V místě, kde anonymita neexistuje, je sice možné obejít se bez reklamy, o to poctivější přístup k práci je však nutné zvolit. Lidé si totiž objednávají práci od člověka, kterého znají a mohou se mu denně podívat do očí.“

Text: Daniela Rígrová Foto: Jiří Ernest