Sjednocení namísto kontrastu – takto přistoupil architekt Rocco Borromini k projektu soukromého rodinného domu, zasazeného do terasovitého pozemku na severu Itálie. Pro nový objekt, postavený v těsném sousedství původní zástavby, je hned při prvním pohledu charakteristický přírodní kámen a velkoformátové prosklení, které vytváří vysoce komfortní bydlení v prosvětleném interiéru.

Parametrické stěny ze systému Schüco ASS 77 PD.HI, integrované na obou poschodích jižní fasády, z pohodlí domova nerušeně zpřístupňují mimořádnou okolní krajinu. Jedná se o jeden z prvních projektů, kde byl tento několikanásobně oceněný automatizovaný posuvný systém Schüco nainstalován.

3: Souhra navzdory různým architektonickým stylům. Novou a původní zástavbu sbližuje podobná velikost i použité materiály.

Uprostřed klasické terasovité krajiny v kopcovité oblasti severní Itálie, protkané vinicemi, stojí vedle sebe dva stavební objekty, starý a nový. Navzdory zcela odlišným architektonickým stylům vyzařují díky chytrému nápadu italského architekta neobyčejnou, zvláštní podobu harmonie.

Autor Rocco Borromini byl klientem pověřen navrhnout oddělený rodinný dům, který harmonicky rozšíří zástavbu v tradičním severoitalském stylu. Nové s původním se mu podařilo sblížit volbou podobného rozsahu stavby, terasovitým uspořádáním a použitím přírodního kamene na fasádě. S odkazem na ohraničení pozemku kamenným zdivem, typickým pro daný region, vytvářejí zdánlivě nesourodé budovy jeden celek a i z historického pohledu nenápadně zapadají do širšího architektonického a přírodního prostředí.

2: Soukromá rezidence, charakteristická přírodním kamenem, typickým pro danou oblast, je terasovitě zasazena v kopci plném zeleně a nabízí krásné výhledy do údolí severoitalské krajiny.

Bydlení v terasách z kamene

Jednotlivá podlaží budovy vyřešil architekt jako tři kamenné terasy, které působí, jakoby byly vtisknuty do skály. Objekt nenásilně zapadá do okolního svahu, porostlého zelení. Přízemí domu slouží jako garáž a skladovací, technické prostory. Přírodní dřevěná vrata, obklad z kamene a zeleň na střeše pomáhají tuto zcela funkční sekci integrovat do okolí.

První patro s orientací na jih reprezentuje hlavní obytnou část, nachází se zde kuchyň s jídelnou a obývací pokoj s výhledem do zahrady. Kaskádovitě zasazené druhé poschodí poskytuje další obytný prostor se samostatným vchodem, nechybí zde šatna, ložnice ani relaxační zóna.

8: Kuchyň, jídelna a obývák tvoří na přání klienta jeden otevřený celek.

Výhledy do údolí

Transparentnost, přímý dopad světla i nerušené výhledy na obou patrech umocnila instalace posuvného dveřního sytému Schüco ASS 77 PD.HI.  Zkratka „PD“ neboli „Panorama Design“ v názvu systému je zde více než na místě, velkoryse dimenzovaná pevná a posuvná křídla (8,77 m x 2,68 m v 1. patře a 7,09 m x 2,76 m ve 2. patře) vytvářejí opravdu nerušené širokoúhlé rozhledy.

V průběhu celého roku se tak měnící se okolní příroda v podstatě stává součástí vybavení bytu. Pokud se za hezkého počasí ještě otevře přibližně čtyřmetrové posuvné křídlo, hranice mezi vnitřkem a vnějším prostředím je překonána zcela.

6: Dokonalé splynutí s exteriérem a pohodlný přechod mezi obývací částí a zahradou.

Při zavřeném stavu panoramatické prosklení vertikálně přerušuje jediný úzký profil o pohledové šířce pouhých 30 mm. Stisknutím tlačítka se bezbariérové posuvné křídlo s elektrickým motorem naprosto bezhlučně posune před pevné zasklení.

Uživatelský komfort zajišťuje kompletně skrytý pohonný systém Schüco e-slide, který v daném případě může být dokonce ovládán přes iPhone či iPad. Posuvné jednotky byly navíc opatřeny alarmem a napojeny na automatizované řízení rodinného domu. Za unikátní kombinaci designu, komfortního užívání a funkčnosti získal posuvný systém Schüco ASS 77 PD.HI v roce 2012 prestižní ceny GOLD iF product design award a „best of the best“ red dot design award.

5: Posuvná bezbariérová stěna s velkoformátovým zasklením od podlahy ke stropu a tichým, skrytě integrovaným elektrickým pohonem.

Provedení se potkává s očekáváním

K rozhodnutí pro posuvný systém Schüco přiměla stavitele řada funkčních a estetických požadavků. Maximální průhlednost, štíhlé profily, rámy skryté ve stavení konstrukci a optická neutralita profilu ASS 77 PD.HI byly ideálním předpokladem pro zajištění naprosto nerušeného výhledu, neomezeného přísunu přirozeného denního světla a harmonického dialogu s dalšími stavebními prvky objektu. Kromě toho se s posuvným celkem velmi jednoduše manipuluje.

Orientace na jih si vyžádala dodatečné opatření na ochranu proti slunečním paprskům i možnost diskrétního zastínění. Zvolena byla kombinace elektricky řízeného vnějšího zastínění a protisluneční ochrany skla, která snižuje průnik infračerveného záření. 

9: Kuchyň, jídelna a obývák tvoří na přání klienta jeden otevřený celek.

Integrace s citem

Skleněné plochy neutrálního vzhledu a světlý přírodní kámen, dva charakteristické prvky novostavby, vedly ve spojení s terasovitým uspořádáním jednotlivých podlaží k velmi citlivému zasazení do svahu. Stejný úspěch slaví nenásilná souhra s původní zástavbou, což bylo velkým přáním majitele. Oba objekty tak ve dne i v noci, jsou-li interiéry rozsvíceny, působí jako jeden harmonický celek.

Zdroj: Komerční prezentace, Foto: Andrea Puliogotto

logo MessengerPoslat Messengerem