Bílá vila o třech podlažích skrývá pod zkosenými rohy, našikmo zasazenými okny a vhloubenou linkou proskleného přízemí jednoduchý základní tvar. Prolamování jeho hranic není v žádném případě samoúčelné. Vždyť světlo je tou nejdůležitější devízou každého prostoru.

Vzhledem k orientaci pozemku a jeho zasazení do kontextu zástavby architekt s klientem hledali ideální řešení.

„Nechtěli jsme vytvořit veřejnou zahradu snadno přehlédnutelnou z okolí tím, že zasadíme dům k zadní hranici parcely. Sice by byl otevřený slunci, ale soukromí by vzalo za své,“ říká David Kraus, autor návrhu. „Proto vznikla varianta s výřezy a výklenky. Slunce se lépe dostane dovnitř a zároveň stavba vytváří různé zátoky a zálivy, kam není vidět z veřejné komunikace.“ Místnosti tak získaly nezvyklé půdorysy. Obvodové stěny objektu jim dodávají na dynamičnosti, zatímco nositeli řádu, nezbytného pro naše ukotvení v prostoru, zůstávají vnitřní příčky na pravoúhlém rastru. Má to své výhody. „Do rovné stěny ložnice by se dostalo pouze severovýchodní slunce, ale do kosého zářezu vstoupí i čisté východní světlo,“ vysvětluje David Kraus.

Prolomením prosklené stěny dovnitř hmoty domu vznikla v přízemí plocha pro zčásti krytou terasu. Kromě přesahující stropní desky ji stíní také shrnovací markýza.

Slovo architekta

„Během stavby jsem se utvrdil v tom, že lze udržet jedno jednoduché řešení. Tato realizace je založena na jednom nápadu. Těžší je pak uchovat čistotu první myšlenky a prostor nezanést zbytečnými detaily. Stavba mi přinesla také zkušenost lidské pohody a noblesy klientů.“

Hledání a důvěra

Výsledný objekt přesně odpovídá původnímu zadání: „Máme rádi čisté linie a hodně světla. Chtěli jsme moderní a zároveň funkční dům, který s námi nezestárne,“ říká majitel domu. K novému místu pro život, kde by nechyběl přímý kontakt se zahradou, dovedlo majitele dvouleté hledání: „O lokalitě jsme měli jasnou představu. Chtěli jsme pozemek co nejblíže místu, kde jsme žili a měli vazby s dobrými sousedy. Budoucí sousedé pro nás byli důležitým faktorem.“

Nebyla to však jediná položka pro koupi: „Manželka byla hned po první návštěvě přesvědčena, že jsme našli místo s tím pravým geniem loci,“ doplňuje majitel. Jak se ukázalo, pozemek měl i svá úskalí v podobě místních regulativ s přísnými pravidly, především maximální velikostí zastavěné plochy. Proto vznikl suterén s garáží pro dvě auta a s technickou místností.

Zkosené nároží s proskleným vstupem do domu je zajímavým architektonickým detailem, který koresponduje s celkovým výtvarným principem stavby. Přesahující roh horního podlaží chrání vstup před deštěm.

A jak najít architekta pro domov, na němž nám záleží? „Hledali jsme takového člověka, který má svůj osobitý styl, ale zároveň umí naslouchat jiným. Důvěra byla důležitou součástí naší spolupráce. Svěřili jsme mu celou stavbu formou dodávky na klíč, aby realizace probíhala přímo pod vedením člověka, který dům nakreslil. Pan architekt se obklopil řadou odborníků a díky svým zkušenostem nám byli vždy nápomocni.“

Dům nezávislý na technice

„Snažil jsem se vytvořit jednoduchý, dobře zateplený a kvalitně provedený dům. Množství technologií nemusí vždy znamenat to nejlepší řešení,“ říká David Kraus. V tom se s investorem dobře shodli – rodina si nepřála, aby dům byl zcela závislý jen na technice. Proto zde nenajdete žádné centrální ovládání. Jedinou vymožeností je rekuperace a dálkově ovládaná venkovní markýza, která chrání posezení na terase před jihozápadním sluncem. Rekuperace umístěná v suterénu podporuje systém podlahového topení napojený na plynový kotel a ohřívá užitkovou vodu. Obě nadzemní podlaží tak zahřívá jednoduchý systém pro chvíle pohody doplněný krbovými kamny.

Noblesa jednoduchosti a kvality

Stavbu zděnou v systému Porotherm, zasazenou do bílé vany, zastřešuje plochá zateplená střecha s vrstvou kačírku. Velkoformátová okna s černými hliníkovými rámy kontrastují s bílou vícevrstvou omítkou, která obsahuje zbroušené kamínky. Kvalitní fasáda ozvláštňuje monochromatické stěny a dodává stavbě nenápadný půvab. Stejný princip působí uvnitř domu, kde kvalitní přírodní materiály doplňují čistou bělobu stěn. Kromě kuchyně, koupelen a zádveří je celý obytný prostor sjednocen masivní dubovou podlahou. Bílý nábytek doplněný detaily či solitéry z masivu nebo dřevěné dýhy jemně provazují interiér do jediného celku a naznačují, jak důležitá je krása pro obyvatele domu.

Průhled společnou obývací částí domu. Prolamování fasády ovlivňuje tvar místnosti uvnitř i řešení detailů interiéru a nábytku. Zemité neutrální tóny se prolínají celým domem.

Díky vedení interiérové designérky Vaidy Kraus působí celek komplexně a čistě, spojuje v přízemí rozsáhlý prostor kuchyně, jídelny a obývacího pokoje s chodbou i schodištěm. Z přízemí, kde se dále nachází pracovna, šatna, koupelna i zázemí pro zahradu, přechází dubové schody do intimní zóny prvního patra. Ložnici rodičů a dva dětské pokoje doplňuje koupelna s terasou, jež díky výjimečnému výhledu vznikala až v průběhu stavby.

Text: Daniela Rígrová, Foto: Jiří Ernest

logo MessengerPoslat Messengerem