Manželský pár, který jsme tentokrát navštívili, patří mezi české podnikatele, kteří z živnosti či řemesla postupem času vybudovali slušně velkou prosperující firmu. Najdete takových v našich krajích překvapivě mnoho, naštěstí.

Vjezd do garáže je umístěn vedle hlavního vchodu. Pro ochranu před deštěm tedy stačí společná střecha. Druhý přístup do domu je přes dílnu napojenou na garáž.Pan Jiří je muž s energií a nápady nejméně na pět životů a věčný inovátor. Aby si s manželkou mohli užívat důchodu, chtěli něco jednoduchého a praktického. Pan Jiří byl odjakživa odpůrcem dřevostaveb, slaměných a hliněných domů, ale zděný dům považovali za zbytečný, přáli si něco odlehčenějšího, co by se nestavělo dlouhou dobu. Při rozhodování musel pan Jiří nakonec uznat, že dřevostavba od firmy MS Haus bude nejlépe vyhovovat všem jeho podmínkám, kterých ovšem nebylo málo.

„Přesnost a rovnost domu byl jeden z argumentů, proč jsem vzal dřevostavby na milost. Jako strojař si na precizní provedení potrpím. Dokonale rovné stěny navíc perfektně fungují v kombinaci s LED osvětlením. Důležité pro mě navíc bylo, že od prvního kopnutí do země měl dům stát do čtyř měsíců. A opravdu tomu tak bylo.“

Velkou roli také hrála cena. Proč investovat příliš vysoké částky, když se dá stejného komfortu dosáhnout i za méně peněz? Vše také zvažovali s ohledem na budoucnost, na možnou budoucí finanční situaci i fyzickou zdatnost a zdravotní stav. Dům měl být nízkoenergetický, soběstačný, z hlediska provozu jednoduchý a velký důraz kladli na ekologickou stránku stavebních postupů a materiálů.

Celý dům včetně dílny a zahrady byl proto koncipován jako bezbariérový bungalov. Trochu se přidalo na izolacích a při použití kvalitních technologií se dostal téměř na hodnoty pasivního domu. Pro samotnou realizaci si manželé rozdělili role, aby se zbytečně nehádali. Pán promýšlel technická řešení a paní rozhodovala o designu a rozvržení místností.

Obývací pokoj s prostornou kuchyní je centrem domácnosti. Moderně zařízený interiér v přírodních barvách působí útulně a návštěvám se často nechce odejít.

Světlo, vzduch a prostor

Pár má dohromady 5 dětí, ale všechny jsou již odrostlé a mají své domácnosti. Z projektu tak úplně vypadly dětské pokoje. Dispozici tedy tvoří ložnice se šatnou, koupelna, pracovna, technická místnost a obývací pokoj spojený s kuchyní.

Paní domu je skvělá kuchařka a vaří ráda, často připravuje občerstvení pro širokou rodinu a hodně přátel. Kuchařka přece nebude zavřená v kuchyni a nepřijde o všechnu zábavu. Sama si tedy navrhla kuchyni tak, aby mohla se společností bez problémů komunikovat.

Do prostoru otevřenou kuchyň si paní domu navrhla sama. Jelikož jsou manželé velice společenští, bylo podmínkou, aby dispozice umožňovala kuchařce stálý kontakt s návštěvami.

Pan Jiří vždy trpěl migrénami. Tvrdí ale, že díky promyšlené vzduchotechnice a nenápadné cirkulaci vzduchu se jeho potíže zmírnily. „V místnosti je stále ovzduší, jako kdybyste právě vyvětrali. Je to pro mě hodně důležité. Ani si nedokážete představit, jak se mi ulevilo.“

Celý prostor rozšiřuje ještě zastřešená veranda, na kterou navazuje zahrada. Služeb zahradního architekta manželé nevyužili, postupné osazování zahrady je pro oba odpočinkem. Vše se tu řídí podle feng-šuej.

Koníčkem pana majitele je opravování motocyklů, takže nesmí chybět ani perfektně vybavená dílna a garáž. Když do dílny přijdete, okamžitě pochopíte, proč je pán domu také majitelem úspěšné kovovýrobní firmy. V dílně je absolutní pořádek, vše je na svém místě a panuje tu perfektní čistota.

První byla šatna

Od šatny vše začalo. Lavici navrhl pan Jiří a použil materiály ze zdrojů své firmy zabývající se ekologickým průmyslovým odmašťováním a výrobou kovového dílenského nábytku.Věřili byste tomu, že navrhování domu začalo od šatny? Paní domu je vystudovaná textilní návrhářka a i pro manžela je oblékání velice důležité, oba věnují péči o oděvy velkou pozornost. Pořádná šatna tedy byla nezbytná.

Podmínkou bylo, aby se dala dobře větrat, byla při ruce a aby do místnosti nedosáhlo sluneční světlo. Šatna je opravdu prostorná a pro majitele je spolu s technickou místností pravým srdcem domu.

Ostatní už šlo celkem samo. Vše muselo být na milimetr přesně rozmyšleno ještě před tím, než se tento montovaný dům začal vyrábět. Například kuchyňskou linku si paní objednala ještě před tím, než kuchyně začala fyzicky existovat. Vzhledem k charakteru stavby by nebylo možné dodatečně přemístit třeba elektrické zásuvky nebo osvětlení ve stropě – porušila by se tím struktura stěny dřevostavby i její izolační vlastnosti.

Protože vše muselo být skoro na minutu přesně načasováno a navíc projekt zahrnoval spoustu inovací a změn, na které dodavatelé nebyli zvyklí, obával se pan Jiří komplikací. Dnes ale říká: „Opravdu si nesmírně vážím spolupráce s MS Haus. Neměli to se mnou vůbec jednoduché, ale byli ve všech případech perfektní a spolehliví. Divil jsem se, že se mi za všech okolností snažili vyjít vstříc, i když jsem přišel s nějakou komplikovanou inovací nebo změnou oproti původnímu projektu či postupu. Myslím, že jsme se navzájem velice obohatili.“

Zahrada nemá daný plán a je postupně osazována. Své místo tu mají ozdobné rostliny i ovocné keře. Nechybí ani bylinkový koutek v dosahu kuchyně.

Text: Kristýna Lišková, Foto: Jiří a Jitka Hurt