Nový dům postavený podle návrhu Aleše Gadliny vyrostl ve svazích nad Zlínem. Promyšlený návrh proměnil nevýhodu severního svahu v přednost.

V nové zástavbě nad městem, které zaujímá čestné místo v učebnicích dějin české architektury, se díky přístupu architektů, stavebníků i úřadů daří navazovat na kvalitní funkcionalistickou architekturu třicátých let a vzniká tu kultivované obytné prostředí.

Pětičlenná rodina si zde představovala komfortní moderní bydlení a zaujal ji architektonický styl Aleše Gadliny. Severní svah nebývá považován pro výstavbu rodinného domu za ideální, vybraná parcela má ale příjemné okolí a právě severním směrem se nabízí nejkrásnější výhled na město.

„Výhled pro nás představuje hlavní hodnotu. Orientace na sever nám nevadila, naopak máme rádi v létě chládek a stín, a tak jsme o výběru pozemku nepochybovali,“ uvádí majitelka domu.

Dvě bohatě prosklená nároží vedle sebe – v zádveří a vstupní hale – propouštějí do domu světlo a sluneční paprsky od rána až do poledne.

Tři hmoty v pěti úrovních 

Kompozice domu, složená ze tří hmot s plochými střechami, se odvíjí od situace na svažitém pozemku s přístupem shora. Dispozice je rozvržena do pěti úrovní navzájem posunutých o polovinu výšky podlaží. V úrovni vstupu na pozemek se nachází garáž, zázemí, samostatný pokoj dospělé dcery s příslušenstvím a velká prosklená vstupní hala s otevřeným schodištěm. To spojuje celý vnitřní prostor domu.

Již od hlavního vstupu lze nahlédnout do života rodiny. Je vidět celá společná obývací část, která „leží“ o půl podlaží níže, ale i galerie s dětskými pokoji, umístěná o půl patra výše nad vstupní halou.

Vstupní hala je od společné obývací části oddělena jen polovysokou zídkou. Lze odtud přehlédnout kuchyň i jídelnu, část obývacího pokoje zakrývá televizní stěna.

Společný obývací prostor vymezuje po celé jeho délce velká prosklená plocha, která jako panoramatická obrazovka otevírá výhled ven přes terasu a zahradu dolů na město. O další půl podlaží níž se nachází relaxační zóna a komfortní fitness, rovněž lemované prosklenou fasádou a terasou. Nejvyšší dvě podlaží zaujímá soukromá část – nad obývacím pokojem se nacházejí dětské pokoje a nejvyšší úroveň zaujímá hlavní ložnice, která jako kapitánský můstek vévodí celé kompozici.

Všechny prostory v domě jsou velkoryse dimenzované, každá ložnice má komfortní šatnu a koupelnu, prostorné haly a schodiště dávají interiéru takřka monumentální ráz.

Interiér byl vybaven na míru s důrazem na střízlivou barevnost a kvalitní materiály. Do velkého vzdušného prostoru si majitelé vybrali kontrast bílé barvy a podlahy z tmavého ořechového dřeva. Vybavení z jednoduchého funkčního nábytku oživili bohatou sbírkou moderních grafik a několika zajímavými solitérními doplňky – svítidly apod. Nadčasový interiér bude mít stále svou hodnotu.

Výtvarný koncept domu, založený na geometrických tvarech a kontrastu bílé a antracitové barvy, vstupuje i do interiéru. Zde dominují sněhobílé stěny a tmavá ořechová podlaha. Jednoduchý bílý nábytek vyrobený vesměs na míru oživují fotografie a grafiky z rodinné sbírky. Interiér navrhl Ctirad Musiol.

Sever v symbióze s jihem

Obytné prostory orientované na sever zpravidla vyvolávají představy neútulných studených místností bez slunce, u energetiků obavu ze zbytečných tepelných ztrát, u ekonomů neurózu z účtů za vytápění.

Ani v tomto směru ale návrh domu nic nezanedbává. Sluneční paprsky si svobodně razí cestu velkou prosklenou vstupní halou po schodišti jak dolů do obývacího pokoje, tak vzhůru do dalších částí domu a rovnoměrně jej prosvětlují i prohřívají. Otevřené propojení severní a jižní strany domu má hned dvě pozitiva: v zimě dům prosvětluje a prohřívá, v létě naopak zabraňuje přehřívání a stavba se obejde bez klimatizace.

Severně orientované ložnice mají rohová okna, takže rodiče i děti vstávají s příjemným ranním sluncem. Kvalitní izolační trojskla zabraňují tepelným únikům, celá stavba je realizována jako energeticky pasivní, takže naopak v chladnějších měsících těží z pasivních solárních zisků.

Text: Jitka Pálková, Foto: Jiří Vaněk a Jana Labuťová