Rodina se dvěma malými dětmi si přála jednoduchou moderní dřevostavbu s vyváženým poměrem cena - výkon: dostatek místa pro všechny na straně jedné, a zároveň domácnost s úsporným provozem na straně druhé. Nový dům má tak dobrý výhled nejen do krajiny, ale i do budoucnosti.

Kuchyňská linka ve tvaru U byla vyrobena na míru z lakovaných MDF desek. Od jídelní části je oddělena širokým pultem s kuchyňskými skříňkami ze strany jedné a otevřenými dýhovanými policemi ze strany druhé. Paní domu si velice chválí horizontální okno nad pracovní plochou, které kromě světla dává i hezký výhled do zahrady.K realizaci svého záměru si vybrali architekta Jana Jehlíka a ateliér 3 + 1 architekti. „Na rozdíl od mnoha obyvatel panelových domů tito klienti netoužili po rozmachu, ale naopak ctili zásady úspornosti a vyváženosti," chválí si autor návrhu domu. „Mým úkolem tedy nebylo navrhnout bungalov s rozlehlou halou a obývacím pokojem v dimenzích tělocvičny, ale energeticky úsporný dům s co nejúčelněji využitým vnitřním prostorem."

Moderní architektura s rovnou střechou

Pozemek ve tvaru protáhlého lichoběžníku, ležící na konci malé obce, se rozšiřuje a otevírá směrem k jihu, vstříc výhledům do širé rovinaté krajiny. Na protější straně silnice vyrůstá nová zástavba v tzv. „klasickém" duchu, se sedlovými střechami a vikýři.

Obecní úřad však neomezoval novou výstavbu striktně přísnou regulací a překvapivě se nebránil zcela moderní architektuře s rovnou střechou.

Architekt se snažil energeticky úsporný dům se soudobým výrazem nenásilně zakomponovat do okolního prostředí, kterému ostatně použití dřeva a jednoduchého tvarosloví není zcela cizí.

Technické specifikace a kontakty se zobrazí až po registraci a přihlášení.

Dřevěná paluba se zapuštěným bazénem

V duchu zásad nízkoenergetických staveb má dvoupodlažní dřevostavba tvar zcela jednoduchého kompaktního kvádru, k němuž se ze severní strany připojuje přízemní garáž. Vstupní zóna se nachází v severozápadním rohu pozemku. Středem obdélníkového půdorysu vede od severu k jihu komunikační linie, spojující vstup se zázemím a společnou obytnou částí tvořenou kuchyní, jídelnou a sezením, která směřuje na jižní stranu do zahrady a v exteriéru dále pokračuje zastíněnou lodžií a dřevěnou palubou se zapuštěným bazénem.

Stavba je „zabalena“ v horizontálním dřevěném obložení ze severského modřínu, které vytváří na fasádě široké vertikální pásy, na něž navazují posuvné venkovní okenice. S postupným stárnutím dřeva se jeho struktura bude zvýrazňovat a dům získá na zajímavosti. Ve stejném duchu architekti pojali i prkenný plot. Lodžie na ocelové konstrukci je kryta stříškou ze solárních kolektorů. Šikmá rovina koresponduje s okolními sedlovými střechami.V patře, kde se nachází ložnice rodičů, pracovna a dětský pokoj, se opakuje obdobný dispoziční princip. Dětský pokoj  zaujímá jižní průčelí domu a je navržen tak, aby se mohl v budoucnu rozdělit na dvě samostatné místnosti s vlastními vstupy. Schodiště do patra má díky světlíku ve střeše příjemné horní světlo.

Krb zapuštěn do schodišťové stěny

„Dbali jsme na smysluplné využití každého metru čtverečního," komentuje úsporný půdorys architekt Jehlík. „Proto mají obslužné místnosti, chodby a schodiště jen nezbytně nutnou velikost, pod schodištěm najdete úložné prostory, krb je zapuštěn do schodišťové stěny a zabírá tak jen minimální část podlahové plochy pokoje a podobně. Interiér jsme opticky zvětšili dobrým prosvětlením a uvolněním vnitřního prostoru - obývací pokoj, chodba, schodiště i hala nahoře tvoří jeden otevřený celek, pouze pokoj pro hosty, všechny ložnice a zázemí zůstávají uzavřené."

Nízkoenergetické řešení dřevostavby a úsporné vytápění nevznikly mimochodem jako „přidaná hodnota", jak tomu u některých projektů bývá, ale od počátku tvořily základ architektonického konceptu.

Originální konstrukce lodžie

Účelné koupelny jsou obloženy nadčasově jednoduchými obklady v šedém a bílém odstínu, akcent jim jim dodávají výrazné barevné nátěry stěn a stropu, korespondující s barvami v kuchyni a obývacím pokoji. Efektní řešení za málo peněz.Kromě správné dispozice a obvodového pláště s vynikajícími tepelněizolačními parametry se majitel energeticky úsporného domu podrobně zabýval technologií vytápění a využitím alternativních zdrojů energie. Zvolil proto systém teplovzdušného vytápění a větrání s rekuperací tepla (zdroj energie elektřina), rozvody vzduchu jsou umístěny v podlaze a ve stropních podhledech (stavba má proto vyšší výšku podlaží).

Teplou užitkovou vodu ohřívají solární kolektory, umístěné na vnější ocelové konstrukci. Architekt spojil příjemné s užitečným a využil tento přiznaný nosný prvek pro originální konstrukci lodžie. Jižní průčelí s ocelovými sloupky, dřevěnými žaluziemi a šikmou „solární" stříškou spoluvytváří nezaměnitelný výraz domu.

text: Jitka Pálková, foto: Lubomír Fuxa

logo MessengerPoslat Messengerem