Postavit dům na úzkém pozemku nepravidelného tvaru s omezením místními regulativy vyžaduje vtip a dávku fantazie. S ohledem na úsporu prostoru vznikla nápaditá kompaktní dřevostavba.

Pohledům sousedů brání boční treláž pergoly určená k popnutí rostlinami a před deštěm ochrání venkovní jídelnu průsvitný makrolon.První otázka novopečených majitelů pozemku při návštěvě architektonické kanceláře zněla: Je vůbec parcela zastavitelná? Jasnou odpovědí je dnes spokojené bydlení manželského páru se dvěma menšími a dvěma odrostlými dětmi. S úspěchem se podařilo naplnit i základní požadavek prosvětlených vnitřních prostor se spoustou jižního slunce v hlavních obytných místnostech.

„Při návrhu novostavby v nízkoenergetickém standardu byl tvar pozemku naprosto určující. Z 15 metrů na severní straně se zužuje na pouhých 9, což značně omezilo možnosti pro smysluplné umístění domu při zachování nezbytných odstupových vzdáleností od hranic se sousedy,“ vypráví autor projektu, architekt Miloš Černý.

„Nakonec se nám podařilo zachovat velkou část nezastavěné zahrady – garáž, zastřešené parkovací stání a příjezdová plocha oddělují dům od silnice ze severu, jižní část zahrady tak zůstala volná a plně chráněná od veřejné komunikace.“

Bohatství prostoru

Tvar pozemku dal vzniknout půdorysu stavby a ovlivnil i její vnitřní dispozice. Jak to u nízkoenergetického standardu bývá, při severní straně domu jsou umístěny technické místnosti, koupelny a méně využívané obytné prostory, zatímco hlavní společenská zóna v přízemí a na jih obrácené ložnice v intimní části domu mohou naplno užívat slunce proudící dovnitř především francouzskými okny.

Ložnice rodičů v prvním patře i kuchyňská část přízemí získaly na dynamičnosti díky zkosení obvodové stěny, které kopíruje hranu pozemku. Hlavní obytný prostor v prvním podlaží, čítající kromě kuchyně také jídelnu a obývací kout, zaujímá příjemně členitý půdorys doplněný v letních měsících o další rozměr zastřešené i otevřené terasy.

Interiér majitelé vkusně sladili s celkovým vyzněním stavby – střídmost, jednoduchost a neutrální tóny odpovídají záměrům architekta.

Architekt Černý počítal s využitím každého čtverečního metru stavby a dokázal vytvořit dostatek úložných prostor, aniž by zatížil samotné obytné místnosti: „V pokojích není třeba počítat s šatními skříněmi – v přízemí je umístěná praktická komora hned u vstupního zádveří, kuchyň má svoji spíž, pod schodištěm vznikl další úložný prostor a v patře jsou dvě velké šatny pro rodiče a děti.“

Součástí bohaté dispozice domu jsou také tři koupelny, které plně pokryjí chod domácnosti šestičlenné rodiny a případných hostů.

Jednota stylu tvoří harmonii

Prostorný dojem z interiéru podporuje jeho světlé barevné ladění. Převažující bílou doplněnou světlým dřevem a neutrální šedí podtrhuje jednotná podlahová krytina z vinylu. „Pokud je to možné, snažím se vždy prosadit, aby byla co největší užitná plocha domu pokrytá jednotným materiálem i dezénem. Opticky se tím zvětšuje prostor, zbytečně se neatomizuje na jednotlivé místnosti. Samozřejmě koupelny, zádveří a technické místnosti mají keramickou dlažbu,“ říká Miloš Černý.

Neutrální barevné ladění interiéru porušuje žlutá koupelna zčásti obložená hravou mozaikou.

Ačkoli interiér navrhl architekt jen rámcově, majitelům se podařilo moderní dům sladit s jeho vybavením. „Konzultovali jsme výběr povrchů, konečné slovo však měl vždy majitel. Výhodou bylo, že jsme se ve vkusu potkali,“ doplňuje architekt.

Souhra technologií

Z východní strany se fasáda obložená cementovláknitými deskami Cembrit Express jemně lomí a kopíruje nepravidelný tvar parcely. Kombinace dvou materiálů pláště domu tvoří dynamický celek.Výzva v podobě neobvyklého pozemku si vyžádala jasné konstrukční řešení – sloupková sendvičová dřevostavba byla montována na betonových základech přímo na stavbě. „Oproti zděné stavbě má dřevostavba subtilnější vnitřní a obvodové stěny při maximální využitelnosti jejich tloušťky pro tepelnou izolaci,“ vysvětluje svoji volbu autor projektu.

Minerální tepelnou izolaci difuzně otevřené stavby kryje provětrávaná fasáda – štítové strany obrácené k sousedním hranicím obkládají cementovláknité grafitově černé desky Cembrit Express, zatímco severojižní plochy jsou pokryty lamelami kosočtverečného průřezu z modřínového dřeva.

Dřevěná okna jsou chráněna proti slunci hliníkovými předokenními žaluziemi, jež opakují horizontální linku lamel. Interiér kvalitně izolované obálky stavby udržuje v dobré kondici elektrické podlahové vytápění spolu s řízeným větráním s rekuperací.

Příjemnou atmosféru vnitřních prostor pomáhá navíc zajišťovat přidaná klimatizační jednotka, která v létě ochlazuje, ve studenějších měsících se naopak podílí na přitápění objektu. K nízkoenergetickému standardu přispívají také solární kolektory umístěné na střeše objektu, které po většinu roku obstarávají ohřev vody.

Slovo architekta Miloše Černého

„Mým cílem bylo vytvořit účelný pohodlný sympatický dům na nelehké parcele. Úzký, nepravidelný půdorys pozemku determinoval tvar exteriéru a zároveň se promítl i do interiéru stavby. Mám rád výzvy, které mohou ovlivňovat  formu plnohodnotného životního prostoru, ale neměly by ho negativně omezovat. Výsledkem by pak měla být symbióza domu s jeho okolím.“

Text: Daniela Rígrová, Foto: Jiří Ernest