Křehká, rozevlátá v dynamickém půdorysu důstojně tančí mezi stromy zalesněného pozemku – vila z dílny Kyzlink architects & interior nahradila původní domek ze 40. let minulého století. Okolní zástavba odcloněná vzrostlými stromy neruší čistou střídmost dotaženou do detailů uvnitř i vně stavby.

Paní domu má ráda stín: „Proto jsem se do zalesněné parcely v zahradní čtvrti zamilovala na první pohled.“ I lásku z čistého nebe však mohou pronásledovat překážky. Získat pozemek na stavbu rodinného domu se podařilo až po dlouhých čtyřech letech.

Směrem do zahrady je dům otevřený a hodně prosklený, z obývacího pokoje, ložnic a bazénové haly se vychází ven posuvnými prosklenými dveřmi přímo do stínů krásných starých jehličnanů.

Vytrvalost majitelky se však vyplatila: „Pocházím z nedaleké obce, a tak jsem děti nejprve do školy dovážela. Teď už tam mohou docházet a z nového domova jsou nadšené. Já sama pocházím z rodinného domku a neuměla jsem si svůj domov představit jinak než v zeleni a se zahradou. Pro děti je to velmi dobré prostředí.“

Dispozice o čtyřech hmotách

Rozlehlý pozemek umožnil architektům zvolit velkorysé řešení – koncept vychází ze vzájemného propojení čtyř kubických hmot v dynamické ose stočené do písmene S.

„Měla jsem jasnou představu o počtu a funkci místností, které v domě chci, dispozice pak podle mého přání architekt navrhl sám,“ vypráví investorka a Jan Kyzlink dodává: „Paní majitelka znala dobře naši práci z již dříve realizovaných projektů. Měli jsme tedy její plnou důvěru a poměrně volné pole působnosti.“

Obytnou část a bazén vzájemně spojuje a zároveň odděluje terasa krytá přesahující stropní deskou.

Vznikla minimalistická stavba plná překvapení inspirovaná otevřenou vzdušností Středomoří. Hlavní objem tvoří dvoupodlažní bílý kvádr s technickým zázemím v přízemí a dětskými ložnicemi v patře. Podlouhlé uliční křídlo obsahuje prostory pro soukromou praxi majitelky, její ložnici a rozsáhlé úložné prostory šaten a koupelny. Na ně navazuje třetí objem se zvýšeným stropem, který tvoří střed domu. Jeho společenská funkce zahrnuje volně propojenou kuchyni, jídelnu a obývací pokoj.

Poslední křídlo, navazující na obytnou část dřevěnou palubou terasy, tvoří samostatný objekt s bazénem a wellness. „Původním požadavkem byla stavba bez schodů. Nakonec jsou v patře umístěny pouze pokoje pro děti a pro hosty. Srdce domu ale zůstává právě v přízemí,“ uzavírá prohlídku majitelka.

Úzká škála neutrálních barev, materiálová střídmost i důsledná hra světel sjednocují složitý půdorys do jednoho celku a přenášejí interiér do úrovně výtvarného objektu.

Venku od jara do podzimu

Přestože půdorys domu není právě kompaktní, podle slov majitelky spadá stavba do úsporné kategorie B ve škále energetické náročnosti budov. Obě části objektu – bazén i obytné křídlo – fungují technologicky odděleně. Parametry pro provoz obytného prostoru jsou totiž zcela odlišné od technologie na ohřev vody v bazénu.

Terasou vzájemně propojená křídla jsou vytápěna dvěma plynovými kotli a oddělenými systémy podlahového vytápění. „Venkovní terasy opticky zvětšují vnitřní obytnou plochu a navozují pocit většího sepětí s přírodou. V chladnějších měsících je možné velmi jednoduše použít ohřevné venkovní lampy. A protože jsme pod střechou, i v podzimní plískanici může být posezení na terase s šálkem horkého čaje velmi příjemné,“ říká Jan Kyzlink, hlavní architekt.

Půdorys přízemí

„Přestože se to z hlediska nákladů nezdá logické, měla jsem jasnou představu odděleného domku pro wellness zónu. Chtěla jsem se vyhnout pachu chloru a pocitu vlhkosti, kdyby byl bazén zahrnut přímo do vnitřní dispozice domu,“ říká majitelka. „Navíc jako děti jsme si mnohem víc užily bazénu venkovního než krytého. Proto bylo mým záměrem otevřít tuto část co nejvíc do zahrady a umístit vířivku přímo na venkovní terasu.“

Ve stínu stromů

Princip křehké vzdušnosti bravurně přechází z exteriéru do interiéru. Podtrhují ho velkorysé prosklené plochy směřující do zahrady i vnitřní skleněné dveře, jež oddělují volně plynoucí prostory. Úzká škála neutrálních barev, materiálová střídmost i důsledná hra světel sjednocují složitý půdorys do jednoho celku a přenášejí interiér do úrovně výtvarného objektu.

Dům naplňuje dostatečné množství denního světla, nikde však nenajdeme přímé slunce. Stromy v zahradě nevpouštějí dovnitř nežádané paprsky. Do centrální obytné části přivádějí měkké světlo shora (tzv. bazilikální osvětlení) pásová okna umístěná po obvodu místnosti těsně pod stropem.

Kuchyň je vybavena na míru vyrobenou linkou z MDF desek s vysokým leskem. Nerezový sokl se efektně odráží od světlé podlahy s velkoformátovou kamennou dlažbou.

Nápaditou hru světel doplňují nasvícené podhledy členitých stropů stejně jako odlesky dlažby z leštěného kamene či lakovaného povrchu nábytku. Třešňový odstín žíhané dřevěné dýhy nábytku koresponduje s masivní dřevěnou podlahou i povrchem terasy z odolného exotického dřeva. Načervenalý nádech se dobře vyjímá na bílém podkladu stěn s kontrapunkty černých solitérů.

„Většinou jsem s nadšením přijala hned první návrh, který mi architekti ze studia Kyzlink předložili, jen u dětských pokojů to trvalo déle. Vlastně jsem pouze schvalovala návrhy vytvořené přesně podle mých představ,“ uzavírá paní domu.

Slovo autora

Vytváříme originální architekturu a interiérový design v souladu s nejlepšími myšlenkami minimalismu a funkcionalismu. Každý klient je pro nás osobnost, ke kterému hledáme osobní přístup, respektujeme jeho přání a potřeby, vedeme s ním dialog a směřujeme ke společně vytyčenému cíli. 

Text: Daniela rígrová, Foto: Martin Kotulan

logo MessengerPoslat Messengerem