Bílá linka dynamicky rámuje hmotu domu rozdělenou do tří základních částí a ostře zvýrazňuje společenské srdce rodinného života. Detailně promyšlená dispozice funkčních zón navazuje logicky a úsporně, jak je zvykem v návrzích architektonické kanceláře Master Design, a stává se klíčem k maximálnímu využití minimálních rozměrů stavby.

Obytné místnosti jsou orientovány především jižním směrem do zahrady a na obytnou terasu.Přestože je dům nevelkých rozměrů, obsahuje vše potřebné pro spokojený život čtyřčlenné rodiny. Atraktivní místo v malé obci v blízkosti krajského města poskytuje sepětí s přírodou, které manželé s malými dětmi hledali. Dobré ovzduší a zvlněná krajina s okolními lesy jsou velkou devízou místních pozemků žádaných právě pro snadnou dostupnost do městské aglomerace.

Vzhledem k tomu, že výstavba na okolních parcelách probíhala téměř současně, nebylo třeba omezovat návrhy architektů místními regulativy ani zasazením do kontextu původní venkovské zástavby. Majitelé si tedy mohli dovolit usadit na svůj pozemek moderní stavbu podle svých představ. Zvolili jednoduchý zděný bungalov s nápaditými prvky, jež ho odlišují od čerstvě vyrostlých staveb v okolí.

Dům je umístěn při severozápadní hranici pozemku. Masivní přesah krytého vstupu byl z hlediska statiky náročným oříškem.

Dispozice s vtipem

Bílá skořápka vnáší lehkost a pohyb do jednoduchého těla bungalovu. „Hmota domu je složena ze základních geometrických tvarů, jež jsou navzájem opticky propojeny střešními rovinami. Celkovou pohledovou stránku dotváří konstrukce pergoly, která svým půdorysem uzavírá tvar kvádru,“ říká za tým autorů Ing. Michal Janáč ze studia Master Design.

Základní tvar je rozdělen na tři funkční zóny: společenskou, klidovou a obslužnou. Jednotlivé segmenty jsou hmotově posunuty či modifikovány podle umístění na pozemku a potřeb investora tak, aby vznikl finální dynamický tvar s jasně definovanou funkcí jeho složek.

Zajímavým interiérovým prvkem je atypický kuchyňský ostrůvek s integrovaným mycím centrem a odstupňovanou výškou barové desky.

Společenskou část, vizuálně zvýrazněnou šikmou střechou, tvoří obývací pokoj s kuchyňským koutem a stolováním. Francouzská okna orientovaná na jih do zahrady a na východ na terasu vnášejí do denního prostoru světlo, úzký pás západního rohového okna směřujícího k přístupové cestě dodává posezení v měkké lenošce spíše intimní ráz.

Kuchyňská linka dotváří společenské centrum domu a využívá stejné barevnosti i optických prvků kontrastního rámování.

Klidová část je umístěna podél terasy při jižní fasádě a tvoří ji dětské pokoje, z východu ložnice se šatnou a pracovna přiléhající na centrální chodbu ze severu.

Do obslužné části je zahrnuta garáž, technická místnost, toalety a koupelna. Oddělení jednotlivých zón zajišťuje lomená chodba – překvapivý prvek, který řeší optické uzavření soukromí před zraky návštěvníků bez potřeby hmotného přepažení prostoru.

Lomená chodba zakončená ložnicí majitelů prochází podél intimní zóny bungalovu.

„Místnosti jsou v domě optimálně rozloženy s důrazem na jejich funkčnost a požadavky investora – obytné pokoje směřují k jihu, západu, případně na východ; místnosti s obslužnou funkcí najdeme při severní stěně, která kopíruje hranici se sousedním pozemkem,“ doplňuje Michal Janáč.

Jasná definice celku

Umístění stavby na mírně svažitém pozemku nepravidelného tvaru předem definovalo její okolí: „Dům je rozložen při severozápadní hranici kvůli vhodnému napojení na místní komunikaci. Intimní zónu jsme posunuli co nejdále od hlavního vstupu na pozemek, zatímco dominantní denní zóna zůstává v jeho bezprostřední blízkosti,“ říká Ing. Janáč.

Probarvená strukturovaná omítka kontrastuje s bílým rámem stavby a dřevěnou pergolou.Logika vnitřního členění domu se propisuje do přísně strukturovaného vnějšího vzhledu. Základní hmotu s probarvenou fasádou rámuje bílý obal s různě hlubokými přesahy. Jen sporadicky ji prolamuje nevelký počet oken: „Z úsporných důvodů nemá stavba přehnané množství prosklených ploch. Z hlediska nákladnosti jsou velkoformátová okna nejdražší položkou. Místo nich jsme navrhli typizovaná francouzská okna v hliníkovém rámu, která cíleně slouží dobrému prosvětlení a bezproblémové komunikaci,“ vysvětluje Michal Janáč.

Ačkoli designové řešení interiéru probíhalo v režii samotných majitelů, vše konzultovali s autory návrhu. Typy podlahových krytin, koupelnové obklady, vybavení interiéru včetně zařizovacích předmětů navazují materiálem i střídmou barevností na ideu architektonického konceptu. Díky respektu k návrhu architektů a výraznému citu pro design se investorům podařilo spojit vnější i vnitřní vzhled stavby do koncepčně sladěného celku.

Slovo architekta

„Jednopodlažní stavba je navržena s důrazem na jednoduchost, účelnost a moderní vzhled bez okázalých zdobných prvků. Přestože investoři pojali interiér po svém, dokázali navázat na architektonický návrh a vkusně zařídit dům jak uvnitř, tak zvenčí.“

Text: Daniela Rígrová, Foto: Jiří Ernest