Na první pohled nenápadná. Vtipně nenápadná, jak říkají její tvůrci – architekti Lenka Křemenová a David Maštálka. V zeleni a v zástavbě dalších rodinných domů zapadá naprosto přirozeně do svého prostředí… Ideálně položená na okraji pozemku, v sousedství s ulicí. A jakoby nerozhodně či nejistě sestupuje po strmém svahu do zahrady…

Ovšem dojem nerozhodnosti se ztrácí při pohledu z opačné strany – ze zahrady, jejíž prostor jí poskytuje to pravé jeviště, aby mohla předvést všechny své klady. „Majitelé měli svažitý pozemek a na něm chtěli postavit dům pro čtyřčlennou rodinu,“ říká Lenka Křemenová. „Velmi důležité bylo propojení hlavního obytného prostoru se zahradou, jež se měla postupně stát nedílnou částí domu, a také výhledy do údolí.“

Svažitý až strmý pozemek se nemusí jevit pro stavbu domu jako ideální, avšak architekti Lenka Křemenová a David Maštálka z ateliéru A1 Architects jeho charakter využili jako přednost.

Místo velké „velkomalá“ vilka

Jednoduchý „facelift“ omítané stavby geometrických tvarů se zelenou střechou působí v zahradě mezi ovocnými stromy spolu s dřevěnými přístavky, pergolou a okapy až dojemně. Z uliční fronty se pak vilka příchozím otevírá vstupním zádveřím a vzdušnou terasou s vyhlídkovou tribunou. O patro níž je situována obytná část, opticky i skutečně propojená se zahradou.

Asi největším oříškem byl pozemek, k němuž by bylo možné přiřadit jakýkoli přívlastek, jen ne „běžný“. Jde o prudký severní svah, pro architekty to tedy byla spíše výzva, jak přeměnit jeho nevýhody v přednosti. „Zrealizována byla až v pořadí druhá varianta,“ pokračuje Lenka Křemenová. „Původně měl na pozemku stát rozlehlejší dům s velikým ateliérem. S odstupem času se však stavebníci rozhodli v rámci nižšího rozpočtu pro méně nákladné řešení, a tak vznikla ‚velkomalá‘ vilka. Od první verze do zrodu finálního návrhu uplynuly tři roky.“

Čas byl v tomto případě dobrým rádcem. Podařilo se vytvořit pohodlné rodinné bydlení, propojit ho se zahradou a současně získat dostatek světla v interiéru. Výsledek je důkazem, že i na pozemku ne právě ideálních parametrů je možné uskutečnit sen o vlastním domově.

Kamna jsou nezpochybnitelnou dominantou obytného prostoru. Tvoří přirozenou bariéru mezi kuchyní s jídelnou a obývacím pokojem a v zimě navíc poskytují nejen útulné teplo, ale také plochu pro příjemné lenošení.

Světlo a krásný výhled

I vnitřní uspořádání domu bylo přizpůsobeno charakteru pozemku a jeho orientaci vůči světovým stranám. Objekt je podélně rozdělen na dvě části. V přední, obrácené do zahrady, jsou situovány obytné místnosti s velkoryse prosklenými stěnami, aby mohli obyvatelé domu využívat krásné výhledy do okolních zahrad. Ne však cíleně, ale jako luxusní soukromou galerii, měnící během roku několikrát svou expozici.

V druhé části stavby, kopírující opěrnou stěnu ve svahu, se nacházejí koupelny a technické místnosti. Vstupní zádveří a chráněné prostorné závětří jsou umístěny v horním podlaží v úrovni ulice.

Díky vestavnému nábytku zbývá obyvatelům domu dostatek prostoru k jeho komfortnímu užívání. Efektivita a praktičnost kontrastuje se zdánlivě bezbřehou volností za oknem.

Detail v hlavní roli

Schodišťová hala je nejen nezbytným komunikačním prostorem, ale současně i velkou knihovnou. Prostřednictvím vestavného nábytku je účelně propojena se vstupním prostorem.Ačkoli se říká, že v detailu se skrývá ďábel, v tomto případě je tomu právě naopak – v do detailu promyšleném vybavení spočívá skutečné kouzlo interiéru domu. „Za výjimečné považujeme provedení vestavného nábytku,“ doplňuje Lenka Křemenová. „Kvůli nevelkým rozměrům domu byl mobiliář v každé místnosti skutečně vymýšlen do posledního centimetru. Debaty nad jakoukoli zásuvkou či policí probíhaly v čilé spolupráci s majiteli.“

Vestavěný nábytek opravdu dovolil zužitkovat každou skulinu pro ukládání věcí. Například schodišťová hala je nejen nezbytným komunikačním koridorem, bylo by přece škoda takovým prostorem vždy jen projít. Z prostorové „nouze“ zde tedy vznikla „ctnost“ – hala je současně také velkou knihovnou a v arboru pod schody jsou bezpečně uloženy, a přitom po ruce, grafické listy.

Polyfunkční není jen prostor haly, ale více úkolů plní třeba i parapety oken, jež jsou nejen odkládací plochou či stanovištěm pro květiny, ale slouží také jako komfortní sedací niky. Za pozornost stojí i dveře, které jsou začleněny do knihoven… A omítaná kamna, dominantní prvek hlavní obytné místnosti, slouží i jako odpočinková plocha. Vytopí prakticky celý dům, lze se na nich vyhřívat a současně kochat výhledem do údolí.

Vestavěný nábytek je vyroben z březové překližky, sjednocujícími elementy se pak staly jednoduché úchytky v podobě otvorů ve dvířkách či žluté zábradlí a žebříky.

Názor architektů

Dům splňuje beze zbytku přání a představy investorů, je jim opravdu navržený na míru... Návrh vznikal ve velmi úzké a také příjemné spolupráci. Protože jsme přátelé a spolužáci, šlo spíše o milá a přátelská setkání. Výsledkem je útulné bydlení s vytříbeným a vtipným detailem.

Text: Dana D. Daňková, Foto: A1Architects – David Maštálka

logo MessengerPoslat Messengerem