Střízlivě elegantní, z ulice spíše nenápadný dům vychází ze zásad funkcionalistické architektury. Jeho hlavní kvality – účelnost, pohodlí, vzdušný prostor a vyspělé technologie – se poznají především uvnitř. 

Manželé se dvěma dětmi koupili pozemek i s projektem domu pro předchozího majitele. Jedna z posledních dostupných parcel v nové zástavbě v blízkosti Prahy se jim líbila, proto s koupí neváhali, ale rozhodli se nechat si zpracovat návrh odpovídající vlastním potřebám a představám a obrátili se na architekta Aleše Gadlinu. Kromě základního zadání – pohodlné bydlení pro čtyřčlennou rodinu se zázemím a s garáží, střídmá elegantní architektura – vše ponechali jeho tvůrčí invenci.

„Dlouhá úzká parcela ve svahu má šťastnou konstelaci – přístup shora a sklon k západu, takže je po většinu dne dobře osluněna a v zahradě zůstává dost volné plochy,“ říká na úvod autor návrhu. Navrhl dům ve tvaru L umístěný s minimálním odstupem od přístupové komunikace.

Hlavní obytné prostory jsou orientovány na terasu a do zahrady. I v poměrně husté nové zástavbě se podařilo vytvořit oázu soukromí.

Kompozici tvoří dvě obdélníkové hmoty s plochými střechami – podsklepená garáž a kolmo orientovaná dvoupodlažní obytná část s okny do zahrady. Garáž odděluje ulici od zahrady a také chrání i příjemně stíní terasu, kterou má „za zády“. I na úzkém pozemku v poměrně husté zástavbě se podařilo zachovat soukromí.

Jednoduchá čistá architektura je založena na konstrukčním systému, který tvoří zdivo Porotherm a železobetonové stropní konstrukce, dům je nadstandardně tepelně izolován, vybaven podlahovým vytápěním a řízeným větráním s rekuperací. „Toto řešení se osvědčilo u mnoha mých předchozích realizací, klienti léta bydlí komfortně a s nízkými náklady. Nemám proto důvod experimentovat s nevyzkoušeným,“ pokračuje Aleš Gadlina.

Interiér je rozdělen krbovým tělesem na část pro stolování a na sezení. V přízemí majitelé domu zkombinovali dlažbu s dezénem šedého dubu a stříbřitě šedou stěrku na stěnách. V tomto neutrálním rámci vyniknou akcenty žluté a tyrkysové.

V souladu s místem

Uspořádání samotného obytného domu se přizpůsobuje výškovému rozdílu a charakteru pozemku, je již od vstupu do domu jasné a přehledné. Z ulice se vchází přes vstupní halu na otevřené schodiště, přízemí se společným obývacím prostorem leží o 8 výškových stupňů níže, do ložnicového podlaží vede druhé rameno schodiště o 13 stupních.

Společný obývací prostor je orientován na jih a na západ, velké rohové okno na jihozápadním rohu umožňuje hezký výhled na zahradu a na město. Interiér je rozdělen krbovým tělesem na část pro stolování a na sezení.

Střízlivě elegantní duch interiéru dokreslují obrazy, plastiky a další se vkusem vybrané doplňky.

Z jednolitého prostoru se na přání majitelů odděluje kuchyň, uzavřená posuvnými dveřmi. „Toto řešení není dnes příliš obvyklé, ale vždy respektuji životní styl a přání klientů – to je součást práce architekta,“ podotýká k tomu Aleš Gadlina.

Vybavení si majitelé vybrali sami, podařilo se jim šťastně zkombinovat neutrální odstíny šedé a bílé s dubovou dýhou a barevnými akcenty tyrkysové a žluté, takže celý prostor působí uklidňujícím, ale nikoliv nudným dojmem. Horní podlaží ukrývá prostornou ložnici, pracovnu a dva dětské pokoje. I ložnicím je dopřán hezký výhled ven, nechybí komfortní koupelny a šatny. Opakuje se stejná barevnost – neutrální tóny šedé a světlého dřeva se prolínají s živou tyrkysovou a zelenou.

Podstatou návrhu domu byla praktičnost, jednoduchost a pohodlí. Jasně čitelný dům je proto nadčasový a bude moderní a funkční i za řadu let.

Text: Jitka Pálková, Foto: Jana Labuťová a Jiří Vaněk