Bydlet komfortně a přitom co nejvíce venku bylo hlavním přáním mladé rodiny, která se přestěhovala z Bratislavy do Prahy.

Inspiraci k novému bydlení našli u svých sousedů. Dům, který navrhli architekti z bratislavského ateliéru Molnár – Peráček, s. r. o., se jim tak líbil, že když se po nějaké době rozhodli stavět, neváhali tyto architekty oslovit. „Každý den jsme chodili kolem moderní dřevostavby, která krásně splývala se vzrostlými borovicemi. Obdivovali jsme otevření do přírody, volnost a skandinávskou eleganci, kterou tento dům vyzařoval, a už tenkrát před lety jsme si říkali, že takto bychom chtěli také bydlet,“ vysvětluje na úvod majitel domu.

A po pár letech se ocitli v Praze. Pozemek objevili šťastnou náhodou, v nové zástavbě na jihovýchod od hranice města se rozprodávaly zasíťované parcely, původně připravené pro developerský projekt, který se z finančních důvodů nerealizoval. Rovinatý pozemek je přístupný ze západní strany, směrem na východ sousedí s biokoridorem a má výhled do volné krajiny.

V atriu si rodina může užít nerušený odpočinek na slunci, stolování ve stínu nebo romantický večer pod hvězdami. Kombinace paluby z tropického dřeva, sypaných oblázků a dekorace z bambusu přibližuje atmosféru japonské zahrady.

Život kolem atria

Pomyslným „srdcem domu“ obvykle bývá jídelní stůl nebo sezení u krbu. V tomto případě je to zcela netradičně venkovní prostor. Architektonický koncept se odvíjel od přání rodiny a situace na pozemku.

„Parcela není moc velká, ale pro naše potřeby úplně stačí jen malá zahrada. Mnohem více totiž využijeme terasy – hodně grilujeme a stolujeme venku, máme tu i lehátka a v létě pro děti malý bazén. Představovali jsme si maximálně otevřený obývací prostor, kde je možné odkudkoliv přímo vycházet i vidět z domu ven, abychom mohli být co nejvíce na vzduchu.“

A právě takový dojem má každý, kdo vstoupí do přízemí. Za zádveřím se otevře velká prosklená hala lomená do tvaru L, obklopující ústřední atrium s terasou a relaxační zónou upravenou na způsob japonské zahrady. Otevřený prostor na první pohled ohromí množstvím světla i volnými průhledy téměř do všech stran. Když se odsune některá z velkorysých, 3 m širokých skleněných stěn, dům rázem naplní vůně slunce a sousedních luk a polí.

Krytá terasa je zařízena jako venkovní obývací pokoj, včetně osvětlení a nik s drobnými dekoracemi.

Nic není náhoda 

Dispozice zaujímá tvar písmene U a je směrem k severu uzavřená, aby byl dům izolován od sousedů a také od chladu. Při severní fasádě je umístěno schodiště do patra, skladové prostory a zázemí. Na západní straně k ulici přiléhá dvojgaráž a vstupní prostor, střední část tvoří průchozí jídelna s kuchyní, orientovaná do atria, kompozici uzavírá východní „křídlo“ – pracovna a obývací pokoj zakončený krytou terasou. Ve druhém podlaží, které je umístěno nad jídelnou a kuchyní a navrženo čistě účelně, se nacházejí ložnice, dětské pokoje, koupelna, WC a šatna. „Až po pár měsících bydlení poznáváme, jak kompozice domu skvěle funguje,“ pokračují majitelé domu.

Majitelé si do interiéru záměrně zvolili neutrální šedobílou barevnou kombinaci – je nadčasová, harmonická a nijak neruší výhledy do zeleně, které jsou zde všudypřítomné.

„Nic není jen nápad naoko, všechno do sebe perfektně zapadá. V rovinaté krajině nejvíc fouká od severu, z této strany je dům uzavřený. Atrium orientované na jih je příjemně prosluněné a chráněné před chladem, hlukem i prachem. Odnikud sem nefouká a máme tu dokonalé soukromí. Prosklení architekti navrhli tak, aby z obývacího prostoru byl hezký výhled, především východním směrem na pole a louky. Pohledy do dálky jako by ještě zvětšovaly prostor domu. Je tu slunce po celý den, ale z jihu a západu dům sám sobě stíní, takže pokoje se nepřehřívají.“ 

V interiéru je vidět, že na kvalitní konstrukci a všem, co je její pevnou součástí, se nešetřilo. Přináší to dvojí výhodu – nadčasový vzhled a velkou trvanlivost. Dřevěná třívrstvá podlaha, dveře se skrytými zárubněmi, prosklené stěny s trojskly se majitelům domu odmění dlouhotrvající kvalitou i krásou. K tepelné pohodě přispívá sama konstrukce domu – difuzně otevřená dřevostavba montovaná z CLT panelů a zasklená izolačními trojskly. Majitelé si přáli maximální úspory energie, ale žádnou vzduchotechniku, proto zvolili tepelné čerpadlo a systém podlahového vytápění, který v létě využívají k chlazení – a velmi si to pochvalují.

Velkoformátové posuvné prosklené stěny vytvářejí dokonalou iluzi splynutí vnitřního a venkovního prostoru. Přesahující horní podlaží chrání jídelnu před prudkým poledním sluncem, v zimě ale dovoluje nízkým paprskům, aby ji příjemně prohřívaly.

Text: Jitka Pálková, Foto: Petr Adámek

logo MessengerPoslat Messengerem