U složitých problémů neexistují jednoduchá řešení, říkají s oblibou zejména ti, kteří nemají odvahu nebo schopnosti čelit komplikacím. Existují ale příklady, které dokazují, že právě jednoduchost je nejlepší odpovědí na náročné podmínky a požadavky. Jeden jsme našli v malé středočeské obci.

Bezrámově prosklené plochy na celou výšku stropu naplňují celý dům světlem a zahrada je neustále na dosah ruky. Pocit sounáležitosti s přírodou umocňují i krásné dřevěné podlahy.Jižní svah s krásným výhledem je pro stavbu rodinného domu zdánlivě ideální místo, zde ale nastala konstelace vzájemně si odporujících podmínek a požadavků. Architekti Vojtěch Kaas a Jan Kalivoda se museli vypořádat s nepravidelnou konfigurací terénu, převýšením pozemku o téměř devět metrů, přístupem z jihu a požadavkem na bydlení v jedné úrovni. Podařilo se jim splnit přání stavebníků, vytvořit příjemné a praktické bydlení a obohatit jej o přidanou hodnotu originální estetické formy.

„Základní program byl dům pro čtyřčlennou rodinu, samostatný prostor pro návštěvy rodičů či přátel s vlastním vstupem, to vše v jedné úrovni. K tomu parkování na pozemku pro tři až čtyři automobily, protože na ulici není dostatek místa,“ uvádí nás do kontextu architekt Vojtěch Kaas.

„Od původního návrhu dvou samostatných objektů jsme dospěli k domu s plochou střechou ve tvaru písmene L. Je orientován tak, že působí nenápadně a vedle starších podkrovních domů se nijak výrazně neprojevuje. S ulicí sousedí jen jednou úzkou fasádou, hlavní obytný prostor s pobytovou terasou se nachází na opačné straně zahrady ve výšce tří metrů nad úrovní ulice. Nabízí slunnou pozici, úžasný nadhled nad celým okolím a zároveň sem prakticky není odnikud vidět.“

Rytmus prosklených ploch a vertikálního dřevěného obkladu, které se střídají v šedém obvodovém rámu betonové konstrukce, zajímavě člení a opticky zkracuje protáhlou hmotu stavby.

Velkorysé L

Díky velkým oknům ve střeše mají vnitřní prostory příjemnou vzdušnou atmosféru. Architekti navrhli také vestavěné vybavení interiéru, vše ostatní řešili majitelé domu sami.Zčásti podsklepená stavba při své délce 26 metrů překonává výškový rozdíl 6 m. Severní část se zapouští do svahu, jižní část jej výrazně přesahuje, vyčnívá do prostoru a poskytuje tak krytou plochu pro parkovací stání. Suterén je vyhrazen pro garáž, technické místnosti a zázemí. Vnitřní schodiště jej spojuje s halou v hlavním obytném prostoru.

Dispozice přízemí je přehledně rozdělena na otevřenou denní zónu (obývák, kuchyň, jídelna) v nejzazší části, s jižní prosklenou stěnou a krytou terasou, a na ložnicovou zónu, v níž jsou jednotlivé pokoje a koupelny řazeny podélně a každá místnost má výstup francouzským oknem na zahradu.

Přístup k ložnicím tvoří široká chodba při východní fasádě, pojatá jako příjemný pobytový prostor. Zároveň slouží jako filtr, oddělující interiér domu od nejbližších sousedů, proto jsou tu okna s vysokými parapety.

V závěru se nachází samostatná jednotka pro rodiče s vlastním vstupem zvenku, vlastní koupelnou a velkým oknem, které se může pochlubit nejkrásnějším výhledem do kraje.

Společným jmenovatelem celé obytné části je přímé propojení se zahradou, hezký výhled a bohaté prosklení. Kuchyni, koupelně a šatně přidávají denní světlo světlíky v ploché střeše.

Architektonický výraz domu předurčila jednotraktová nosná konstrukce z monolitického železobetonu, která tvoří jakýsi tubus s vnitřním obytným prostorem. Navenek se projevuje jako šedý obvodový rám s vloženými plochami, kde se střídá dřevěné obložení a prosklení.

Jižně orientovaná terasa, krytá přesahem střechy a markýzou, nabízí příjemný nadhled nad okolními domy a slouží po velkou část roku jako venkovní obývák. Dřevěná paluba lemuje dům po celé jeho délce a bezbariérově jej propojuje s rekreační travnatou plochou.

Text: Jitka Pálková, Foto: Jiří Hurt

logo MessengerPoslat Messengerem