Rovinatý pozemek severojižní orientace lemují dva objekty propojené příjezdovou plochou a otevírají se centrálně uloženému bazénu s dřevěným molem. Architekt Pavel Jura vytvořil pohodové království s jasně definovanou hmotou dvoupodlažní vily a boční stavby s rodinným wellness centrem.

Obě podlaží navrstvená nad sebou rámuje bílá skořápka s parapetem přetaženým nad zastřešenou část paluby. V místě, kde je hmota nejtěžší, ji odlehčuje tenká konzole.Na úvod autor návrhu osvětluje základ architektonické koncepce: „V daném rozměru je dům potřeba rozdělit na více hmot, které spolu komunikují. Spodní podlaží vily obložené tmavou břidlicí svou gravitační silou odkazuje na vztah k zemi, zatímco odlehčené subtilnější horní patro má dřevěnou fasádu.“

Obě vrstvy položené nad sebou rámuje bílá skořápka s parapetem přetaženým nad zastřešenou část paluby. „V místě, kde je hmota nejtěžší, balancuje maska domu na tenké konzoli a naopak – kde je horizontální zábradlí odlehčené sklem, stojí na masivnějším sloupu,“ popisuje hru s hmotou autor projektu. Každé ze dvou podlaží je určeno pro jinou část dne – spodní paluba skýtá čtyřčlenné rodině vše, co potřebuje ke společnému životu, zatímco horní patro je čistě soukromé.

Prověřená geometrie

Vnitřní uspořádání domu je přímo ovlivněno jeho umístěním při severní hraně pozemku – čistě jižní orientace otevírá obytné místnosti prosklenými stěnami do zahrady, ostatní části interiéru pak směřují na stinnou stranu. Chodba vedoucí od vstupních dveří půlí dispozici na dvě části – obytnou a velkorysé technické zázemí s dvěma garážemi.

„Půdorys je založen na přesném geometrickém modulu, který se v architektuře používá už tisíc let. Je vedený snahou o bezkolizní provoz a snadnou přehlednost,“ popisuje architekt. Hlavní vchod vede přímo do rozsáhlého vstupního atria s kruhovým světlíkem. Čelem míří do velkého obytného prostoru s obývacím pokojem, jídelnou a kuchyní, vše podružné zůstává bokem.

Společný obývací prostor v přízemí má krásnou třívrstvou podlahu z běleného dubu. Na míru vyrobená atypická stěna je založena na principu kontrastu pozitivu a negativu. Ořechovou stěnu s bílou policí uprostřed doplňuje bílá zeď s tmavými solitéry.

Schodiště s výraznou ořechovou dýhou a podsvětlenými stupnicemi je důležitou součástí domu, proto je autor pojal jako sochu vsazenou do objektu. Zábradlí z čirého skla téměř není vidět, ponechává schodišti jeho hlavní roli.Na centrální halu je napojena dvoupatrová schodišťová šachta, která je koncipována jako výrazná dominanta objektu. „Kromě standardního zadání domu s třemi ložnicemi měl investor i poměrně nevšední požadavek oddělit schodišťovou halu od ostatního obytného prostoru. Těšilo mě vytvořit dům s luxusním dvojramenným schodištěm, nostalgicky odkazujícím na vily z 30. let,“ říká autor.

„Vzhledem k tomu, že je ořechové schodiště s podsvětlenými stupnicemi důležitou součástí domu, je pojaté jako socha vsazená do objektu. Aby vynikla kresba dřeva, zůstává zábradlí co nejméně nápadné. Proto jsme zvolili sklo.“ S hlavní obytnou místností je schodiště i vstupní hala propojeno posuvnými dveřmi, takže vzniká určitá variabilita prostředí, která nahrává vzdušnosti otevřeného prostoru.

Jednoduchost užívání

Relaxace, prostor pro koníčky a střídmě laděný interiér v čistých tónech přírody vytvořily komfortní zázemí pro rodinu investora zvyklého pracovat s velkým nasazením.

„Vysoká rychlost, která provázela celou realizaci, nastoupila od prvního okamžiku, kdy jsem se v červenci před dvěma lety přijel podívat na pozemek,“ vypráví architekt. „Investor mě přivedl na louku a řekl, že na podzim chce začít stavět. Všude byla jen vzrostlá tráva, žádné stavební povolení, žádné přípojky ani projekt. Nabralo to tak rychlý spád, že v říjnu už tam byly silnice, natažené sítě a skutečně se začalo.“

Dveře z praktických důvodů vedou z kuchyně přímo na zadní terasu a usnadňují propojení se zahradou.

Tempo pokračovalo i v průběhu stavby, kdy se dodatečně zvětšovala garáž a projektoval boční objekt s wellness studiem, saunou a garáží pro motorky, který doplňuje maximální komfort rodiny o další rozměr využití v průběhu celého roku.

Záměru stavebníka vytvořit pohodlné, snadno ovladatelné a přátelské prostředí odpovídá také technologické vybavení domu. Inteligentní centrální ovládání doplňuje jednoduchý systém vytápění čítající plynový kondenzační kotel s rozvodem podlahového topení v obou podlažích domu.

Světelnou pohodu v ložnici majitele domu zajišťují LED svítidla v krycích kapsách a nenápadná plochá svítidla s opálovým sklem.

Nenápadnost vs. dominance

Koupelny jsou řešeny jako bezbariérové a obloženy velkoformátovým keramickým obkladem a deskami z leštěného mramoru. I zde architekt navrhl tlumené nepřímé osvětlení z integrovaných LED svítidel.Pevnou součástí interiéru, která podstatně ovlivňuje jeho charakter, je systém osvětlení. „I u ostatních staveb se držíme základního konceptu, který kombinuje velmi nenápadné osvětlení, do něhož vsadíme dominantní solitérní lampu. Nenápadné pozadí vytváří světelnou pohodu – obyvatelé domu vidí světlo, ale nevidí svítidlo. Proto jsou použita ledková svítidla v krycích kapsách a nenápadná plochá svítidla s opálovým sklem, která přes den splývají se sádrokartonovým stropem.

Do klidného pozadí pak můžeme vsazovat výrazné kusy. Dáváme tím prostor k tomu, aby se jejich výměnou čas od času proměnil i design místnosti,“ říká architekt.

S promyšlenou světelnou kulisou koresponduje i důkladně propracovaný interiér. Ke světlé podlaze z běleného dubu lze přiřadit takové prvky, jako je například nábytek v obývacím pokoji nebo schodiště.

„Na míru vyrobená atypická stěna je založena na jednoduchém principu kontrastu. Vlastně se jedná o pozitiv a negativ – ořechová stěna s bílou policí uprostřed a druhá materiálově prohozená stěna jako negativ. Nechtěli jsme stejné ani zcela jiné dva kusy nábytku. Hledali jsme společný základ, společnou DNA. Něco jako dva sourozence, ne však jednovaječná dvojčata,“ doplňuje Pavel Jura.

Slovo architekta

Ing. Arch. Pavel Jura„Realizace byla od začátku výjimečná v tom, že klient měl velmi silný tah na branku. Někteří klienti si vezmou studii na měsíc, na půl roku, zde bylo vše nastaveno na rychlost. Každý postup má něco do sebe a člověk hledá spojení mezi časem a výsledkem. Byl jsem mile překvapený, že rychlost, s jakou stavba vznikla, neměla na výsledek negativní dopad.“

Další zajímavé zděné domy můžete najít také na webu Stavbadomu.net.

Text: Daniela Rígrová, Foto: Jiří Ernest