Výhodou montovaných dřevostaveb není jen rychlost výstavby. Příklad z jižní Moravy svědčí o tom, že jsou schopny nabídnout vysoký standard bydlení. 

Mladí manželé z Brna si pro své bydlení vybrali vesničku, kde bydlí i jejich přátelé. Líbilo se jim okolí a také to, že vesnice je pěkně upravená a aktivně žije. V nové zástavbě byl k mání jediný volný pozemek, protáhlá úzká parcela o šířce 14 m ve východním svahu. „Takovýto tvar pozemku je pro jižní Moravu typický, původně tu bylo políčko, “ říká majitelka domu. „Výhled na vesničku se zvoničkou se nám moc líbil a hned jsme se tu cítili dobře.“

Chtěli bydlet rychle, a tak se rozhodli pro typovou dřevostavbu. Po pečlivém průzkumu trhu zvolili dodavatele – společnost Haas Fertigbau z Chanovic, na kterou měli dobré reference, a vybrali si dům Skywood 2, který nejvíce splňoval jejich představy a požadavky. Měl odpovídající velikost, moderní vzhled a díky sedlové střeše se hodil i na vesnici. Roli hrál samozřejmě i výborný poměr kvality a ceny.

„Tento dům byl novinka a uváděl se na trh za výhodných podmínek, takže jsme získali vyšší standard – dům s mimořádně kvalitní tepelnou izolací a okna s trojskly, to vše za velmi přijatelnou cenu,“ vzpomíná majitelka domu.

Zaujalo nás...

Systém Thermo-Protect Premium

Skladbu obvodové stěny tvoří vnější tenkovrstvá organická omítka, deska ze stabilizované pěnové izolace tl. 100 mm, OSB deska, 200 mm izolace z minerální vlny a vnitřní opláštění z OSB desky a sádrokartonu. Certifikovaný konstrukční systém dosahuje při celkové tloušťce 34,3 cm hodnoty koeficientu prostupu tepla U = 0,14 W/m2K a dům se svými parametry se blíží hodnotám pro energeticky pasivní domy.

Kuchyňská linka z MDF desek s lesklým bílým povrchem přispívá k lepšímu prosvětlení interiéru.

Kouzla s místem

Vzhledem k tomu, že pozemek je velmi úzký, musely se dispozice a osazení domu upravit tak, aby byly dodrženy předepsané odstupy od hranic parcely. Stavba je umístěna v horní části svahu, kde je vstup na pozemek, terasa a rekreační část zahrady leží na opačné straně domu.

V přízemí se nachází předsíň s koupelnou a technickou místností, pracovna a velký společný obývací prostor s kuchyňským koutem, jídelním stolem a sezením. Hlavní výhled je orientován na východ a prosklenou stěnou je krásně vidět, jak první paprsky sluníčka vycházejí nad protilehlými kopci a ozařují střechy ve vesnici.

Na rozdíl od původního projektu je schodiště do patra přímou součástí společné obývací zóny, čímž se ušetřilo hodně místa a uvolnil prostor.

V podkroví se nacházejí tři pokoje, šatna a velká rodinná koupelna se dvěma umyvadly, vanou a samostatným sprchovým koutem. Přestože zastavěná plocha není velká, dům je řešen promyšleně a nabízí velkou užitnou hodnotu. Díky zvýšené pozednici (na výšku 1,50 m) se oproti běžným obytným podkrovím výrazně zlepšilo využití prostoru pod střechou. V ložnicích lze pod šikmými stěnami pohodlně umístit postel, úložné prostory i vanu. Francouzská okna přivádějí do všech místností hodně světla a celý interiér působí vzdušně.

A co si majitelé ještě chválí? „Celá stavba trvala necelé čtyři měsíce a probíhala bez problémů. Samotná montáž z celostěnových dílů zabrala jediný den. V šest ráno byla na parcele základová deska a večer jsme se už prošli po pokojích v patře,“ vzpomíná majitelka domu. „Bydlí se tu velmi pohodlně a uvnitř je stále příjemně, jak v zimě, tak v létě. Dům má výbornou tepelnou izolaci, bohatě ho vytopíme krbovými kamny. I když jsme neinstalovali rekuperaci, dosahuje téměř pasivního standardu a spotřebujeme jen minimum energie, i když nijak zvlášť nešetříme.“

Společná obývací část je rozdělena na část kuchyňskou a sezení. Obě mají přímý výstup francouzským oknem na terasu.

Text: Jitka Pálková | Foto: Jiří Hurt