Pohodlný dům propojený se zahradou – standardní přání většiny stavebníků – vedlo k výstavbě domu, v němž vládne klid a harmonie. Přitom stojí na jednoduchých principech: logické uspořádání, účelné tvary, slunce a přírodní materiály.

Manželé středního věku si po dlouholetém bydlení v panelovém bytě chtěli „dopřát“ především dostatek volného prostoru, světla a soukromí pro každého člena rodiny. Představovali si byt plný slunce – široké prosklené průčelí s hezkým výhledem, terasu, zahradu… 

Část garáže, obývacího pokoje a kuchyně pokrývají zelené střechy.

Parcela, kterou objevili náhodou v okrajové části nové zástavby na jih od Prahy, k tomu poskytovala výborné podmínky: rovinatý terén, přístup z východní strany, slunný pozemek orientovaný na západ, kde trávník přechází v pole.

„Líbilo se nám prostředí nové čtvrti s kultivovanými moderními domy, parcela v klidné koncové části s volným výhledem je pro rodinu přímo ideální,“ vysvětluje majitelka domu.

Kultivovaná okolní zástavba je – mimo jiné – i výsledkem stavební regulace, která zčásti předurčila podobu domu. Bylo třeba respektovat stanovenou míru zastavěnosti pozemku 20%, výšku zástavby (dvě nadzemní podlaží, max. 7,5 m), dodržet uliční čáru a pevné severozápadní nároží domu a také odstup stavby 7 m od severní hranice pozemku (aby dům nestínil sousední zahradu).

Na severní straně domu, v přízemní části připomínající přístavek, se nachází kuchyň a malé sezení, venku se připojuje stíněná terasa. Velká rohová okna dům hodně prosvětlují a navíc opticky odlehčují krychlovou hmotu.

Účelně členitá dispozice 

Půdorys domu na výkrese působí členitě, při procházce domem je však logický a přehledný. K ulici přiléhá garáž, vstupní část se zázemím a pracovna, která může sloužit i jako pokoj pro hosty (proto má vlastní koupelnu).

Obdélníková hala vede příchozí ze zádveří kolem centrálního schodiště rovnou do rozlehlého a členitého společného obývacího prostoru, protáhlého směrem k západu. V přední části se nachází jídelna a malé rohové sezení, za krbem umístěným volně v prostoru následuje relaxační část s dominantním širokým západním oknem. Kuchyň se zdánlivě „schovává“ v severní části domu, je však otevřená do obývacího pokoje.

Krbové těleso s oboustrannou vložkou rozděluje společný obývací prostor na jídelnu a relaxační zónu.

Zaujalo nás: Příroda v širokoúhlém rámu

Příroda v širokoúhlém rámu: „Západní okno je jako naše domácí kino,“ říká majitelka, „přáli jsme si ničím nerušený výhled.“ Tomu se přizpůsobilo i konstrukční řešení – 4 m široké okno bez jediné podpory je překlenuto masivním překladem z ocelových nosníků zalitých betonem. Pokoje v patře mají velká rohová okna se speciálně vyztuženými rohovými překlady a ocelovými sloupky.„Západní okno je jako naše domácí kino,“ říká majitelka, „přáli jsme si ničím nerušený výhled.“ Tomu se přizpůsobilo i konstrukční řešení – 4 m široké okno bez jediné podpory je překlenuto masivním překladem z ocelových nosníků zalitých betonem. Pokoje v patře mají velká rohová okna se speciálně vyztuženými rohovými překlady a ocelovými sloupky.

Střední část domu je dvoupodlažní, její jednoduchý obdélníkový rozvrh tvoří 4 rohové pokoje (3 ložnice a hobby místnost) a velká koupelna s šatnou. Jihozápadní a jihovýchodní nároží přesahují přes přízemí a tvoří tak přirozenou ochranu – závětří před vstupem do domu a stíněnou terasu. Část garáže, obývacího pokoje a kuchyně pokrývají zelené střechy.

Vzhledem k poloze vjezdu na pozemek, stanovené územním plánem, musela být garáž přistavěna k domu z jižní strany. Ustupuje od hlavního průčelí tak, aby se před garáží uvolnila plocha pro parkování dalšího automobilu.

Přirozenou dominantu tvoří panoramatické západní okno.

Ve vnitřním nároží, vymezeném hmotou garáže a jižní stěnou obývacího pokoje, se skrývá příjemné zákoutí chráněné před pohledy z ulice i před větrem a naopak otevřené jižnímu a západnímu slunci – ideální místo pro terasu.

Obytný prostor se v létě dále rozšiřuje o další terasu na severozápadním nároží a o pečlivě udržovanou zahradu plnou květin. Dá se tu odpočívat na lehátkách, osvěžit se pod venkovní sprchou, největší chloubou zahrady je ale ohniště s dřevěným sezením a kaskádou s umělou cirkulací vody.

Jižní terasa je zčásti stíněna přesahujícím horním podlažím. Na fasádě obývacího pokoje se matně leskne stříbřitý plášť z hliníkových šablon.

Text: Jitka Pálková  foto: Jana Labuťová a Jiří Vaněk