Majitelé si přáli přízemní dům inspirovaný tradiční venkovskou architekturou. Dopřáli si vyspělé technologie i kvalitní materiály. Řešení stropů s využitím sádrokartonu posunulo stavbu na první příčku mezinárodní soutěže. 

Uvnitř domu, v němž dostal velký prostor sádrokarton, je na co se dívat. Autor návrhu Václav Svejkovský povýšil technologické možnosti suché výstavby. Originální řešení členitého stropu a plošného osvětlení, které jakoby levitují v prostoru, získalo 1. místo v mezinárodní soutěži Rigips Trophy v Amsterdamu, kde reprezentovalo Českou republiku.Manželé Vendula a Miroslav byli zvyklí na prostředí menší obce na předměstí Plzně. Proto byli rádi, že se jim povedlo koupit velký pozemek ve stejné lokalitě, navíc jen o několik ulic dál. Kdyby někdy stavěli další dům, byl by podle jejich slov dokonalý.

„Některá řešení jsme vyzkoušeli v bývalém domě, jiných jsme se snažili vyvarovat. Nechtěli jsme bungalov, přáli jsme si prostorný dům s šikmou střechou a s půdorysem do písmene U. Takový dům jsme si totiž na předešlém malém pozemku nemohli dovolit,“ upřesňují majitelé, kteří měli štěstí i na výbornou spolupráci s projektanty.

Autor studie interiéru a fasády Jaroslav Mudra vybral materiály, barvy a osvětlení, připravil vizualizace. V průběhu hrubé stavby z důvodu dlouhodobé hospitalizace předal projekt kolegovi Václavu Svejkovskému. Ten rozpracoval původní návrh a po konzultacích s kolegou ho dokončil, připravil také atypická řešení zejména s použitím sádrokartonu.

Manželé Vendula a Miroslav byli zvyklí na prostředí menší obce na předměstí Plzně. Proto byli rádi, že se jim povedlo koupit velký pozemek ve stejné lokalitě, navíc jen o několik ulic dál.

Bydlení bez překážek

Kuchyňský nábytek z lamina vyrobili zakázkově ve studiu Kuchyně Kydlíček, obklad nad pracovní deskou je z dýhy zebrano a překrytý sklem.Protože majitel domu podniká řadu let ve stavebnictví, byla pro něj prioritou kvalita. Odborně dohlížel na přípravu projektu a na dva roky trvající výstavbu, navrhl rozvody vody, topení, rovněž i technicky dokonale vybavenou kotelnu.

„Když bude v domě schod, tak projekt nezaplatím,“ přibližuje s úsměvem podmínku bezbariérového interiéru. Polovina přízemního domu je nakonec ale podsklepená, do suterénu se kromě kotelny vešly sklad a vinotéka. Vstup a ložnicová část s příslušenstvím jsou umístěny ve východní části, západní „křídlo“ tvoří společná obývací část.

Majitelka preferovala velký obývací pokoj i koupelnu, oproti trendu propojených místností si přála oddělenou kuchyň. Architekt použil celoskleněné posuvné dveře s efektní pískovanou nelepenou fólií, čímž splnil zadání a do interiéru dostal světlo.

Denní a noční zónu domu navzájem spojuje a zároveň odděluje atrium s venkovním bazénem, tvořící pomyslnou vnitřní náplň půdorysného U.

Nábytek v nekonvenčním interiéru je vyroben na zakázku, k útulné atmosféře uvnitř přispěly doplňky, tapety a drobný textil z obchodu Linie design studio i promyšlený návrh umělého osvětlení, v němž se potkávají stropní, nástěnná i bodová světla, doplňují je částečně LED pásky.

„Přestože je dům ‚prošpikován‘ vyspělou technikou, snažil jsem se o klidnou harmonii a vyvážení vnitřku s exteriérem. Některé technické prvky bylo nutné zakrýt falešnými policemi,“ vysvětluje Václav Svejkovský.

Ložnice sousedí s šatnou a velkou koupelnou se saunou. Projektant navrhl k vodnímu lůžku atypické stropní osvětlení ze sádrokartonu připomínající mořský vlnolam.

Od Šumavy k moři

Podle majitelů je zahrada vyváženým mixem šumavského lesa a relaxační atmosféry Středozemí. Je tu dřevěná koliba s ohništěm, krytý bazén i Whirlpool. Projektantům se povedlo zhodnotit dva a půl aru velký pozemek, který splývá s okolní přírodou.

Zahradní architektka Jana Kadlecová zvolila nižší zeleň, jež vytváří celoroční kulisu a nebrání výhledům do krajiny. Václav Svejkovský si pohrál s chodníčky, zkombinoval dlažbu, betonovou imitaci kamene a přírodní žulu různé velikosti, kterou majitelé sami vybírali v lomu. Povedlo se tím vymezit jednotlivé komunikační plochy, malé kamínky oživily meandry záhonů, velké kameny naopak fungují jako dekorativní solitéry.

Obklad z umělého kamene se uplatnil uvnitř domu i v exteriéru. Jeho mírně rustikální povrch totiž příjemně „narušuje“ velké hladké plochy stěn a fasády.

Protože majitel domu podniká řadu let ve stavebnictví, byla pro něj prioritou kvalita. Odborně dohlížel na přípravu projektu a na dva roky trvající výstavbu.

Co umí sádrokarton

Uvnitř domu, v němž dostal velký prostor sádrokarton, je na co se dívat. Autor návrhu Václav Svejkovský povýšil technologické možnosti suché výstavby. Originální řešení členitého stropu a plošného osvětlení, které jakoby levitují v prostoru, získalo 1. místo v mezinárodní soutěži Rigips Trophy v Amsterdamu, kde reprezentovalo Českou republiku.

Text: Eva Vacková, Foto: Tomáš Dittrich