Dům, které lze postavit rychle, levně a z velké části svépomocí – tak přesně takový hledala pětičlenná rodina z Moravy, která nás pozvala na návštěvu do své nevšední dřevostavby oplývající severským půvabem.

Rodinu zaujal projekt architekta Tomáše Palkovského, který vznikl před časem jako řešení rychlé výstavby v oblastech zasažených povodněmi. „Líbila se nám jednoduchá dispozice, která umožňuje dům podle potřeby zmenšit nebo zvětšit a lze ji realizovat rychle a levně,“ říká majitel domu.

Hlavní průčelí směřuje jihozápadním směrem do klidné zadní části zahrady a k lesu. Na obložení fasády si majitelé vybrali neupravené dubové dřevo, které dobře odolává našemu podnebí.

Nestejnoměrnou patinu fasády oživují okna a vchodové dveře s barevným nátěrem. Místo původně uvažované modré si majitelé vybrali veselejší červenou.Při pohledu zvenku každého hned zaujme nepravidelný, atypický dubový obklad a červená okna.

„Návrh počítal s různými fasádami, například s obezdívkou z režných cihel nebo obklady z recyklovatelných materiálů. My jsme dali přednost dřevu a vybrali jsme si dub, protože je velmi trvanlivý, dobře se hodí do našich klimatických podmínek a měli jsme možnost získat materiál za dobrou cenu a obložení provést sami.

Dům postupně získává patinu, stárne. Tento proces probíhá nestejnoměrně, někde dřevo šedne méně, někde již černá. Líbí se nám, že každá fasáda je jiná, dům se každý rok mění, žije jako živý organismus,“ říká majitelka.

Na dřevostavbě se uplatnilo i měkké jehličnaté dřevo – na konstrukci, podlahy a okna. Stejným způsobem majitelé realizovali i přístřešek pro auto a kůlnu. Aby výsledný vzhled nebyl fádní, je měkké dřevo (rámy oken, dveře, sloupky) opatřeno červeným nátěrem, vše ostatní si ponechává přírodní podobu.

Velký profit z malé plochy

Jižní fasádu stíní shrnovací markýza na ocelových lankách, kterou zkonstruoval pán domu. Velké pevně zasklené okno majitelé nechali dodatečně vyříznout do již hotové konstrukce domu. Také terasu, opěrnou zídku a záhony z dubových fošen zhotovili vlastníma rukama.Protáhlá parcela v malé obci končí kouskem vlastního lesa a potokem. Starou zahradu, která přerostla v divokou houštinu, manželé vlastníma rukama proměnili v klidnou oázu s velkým rekreačním trávníkem, volejbalovým hřištěm a užitkovou zahrádkou. Ponechali jen tři staré ovocné stromy.

Dům je orientován podélnou osou jihozápadním směrem, hlavní štít směřuje do klidové zóny k lesu. Obdélníkovou dispozici tvoří jeden trakt o rozponu 5,5  m vymezený dvojicí obvodových stěn.

Střed zaujímá hala se schodištěm a zázemím, na jižní straně se nachází společná obývací část, na severní straně pokoj – původně ložnice, proměněná v saunu s odpočívárnou. Tuto část dispozice si majitelé upravili.

V horním podlaží byla navržena hala, 3 pokoje a koupelna. Poté co se děti osamostatnily, manželé střední pokoj zrušili ve prospěch větší manželské ložnice a nově vybudované šatny. Prostor haly naproti schodišti slouží jako otevřená pracovna.

„Díky zvýšené pozednici má podkroví po celé ploše dostatečnou výšku a celý prostor podkroví, i pod šikmými stropy, se dá bez problémů vybavit nábytkem a prakticky využít,“ komentuje paní domu.

Také interiér domu je pojat prakticky a úsporně. Nad sedačkou jsou zavěšeny police vyrobené z vybavení kanceláře.

Originální výsledek

Garážové stání s horním úložným prostorem připomíná skandinávské domky v oblastech, kde v zimě napadnou 3 m sněhu. Je architektonicky jednotné s domem.Na stavbě domu se celá rodina intenzivně podílela vlastníma rukama i vlastními nápady, a to od drobných detailů až po konstrukční prvky.

Každý nápad si nejdříve vyzkoušeli „nanečisto“ – nakreslili, vyřízli z běžných prken či kartonu, osadili na místo, a když se zkouška zdařila, realizovali jeho finální podobu. Tak probíhalo obložení fasády, pokládka terasy atd.

Do již hotové stavby na jiho­západním nároží vyřízli velké okno, aby měl obývací pokoj více světla a lepší výhled na les. Podle návrhu hlavy rodiny byla vyrobena také shrnovací textilní markýza nad terasou, která se navíjí pomocí bočních nerezových lanek zavěšených na sloupcích.

Díky velkému osobnímu nasazení a společnému úsilí má dům daleko do sterilně neosobních katalogových projektů. Vznikl útulný domov s autentickou výpovědí o životě rodiny.

Jídelní kout u okna je nejoblíbenějším místem v domě.

TEXT: Jitka Pálková, Foto: Robert Virt