Snadná dostupnost do většího města, kompletní vybavenost obce a pěkná příroda v okolí – takové jsou většinou požadavky mladých párů při výběru lokality pro stavbu rodinného domu. Dům na svažitém pozemku na kopci nad Loděnicí nabízí majitelům navíc pěkný výhled a pohodlné zázemí pro spokojený život.

Kuchyň přímo navazuje na halu se schodištěm. Dlouhý kuchyňský ostrůvek má masivní dubovou pracovní desku.Volba místa pro budoucí bydlení byla pro Martina a Simonu Štýberových snadná. Simona pochází přímo z místa, a kromě vybavenosti a dobré dostupnosti je tady hezké prostředí a mnoho cyklostezek. Dům vyrostl na jihozápadním, téměř jižním svahu nad městem. Zadání bylo jednoduché – vytvořit rodinný dům pro mladou rodinu. Žádné zvláštní požadavky na vzhled, jen na počet místností.

„Vzhledem ke svahu se nabízelo posadit dům do terénu tak, abychom využili jeho orientaci a výhledy na Loděnici. S tímto vědomím byla tvořena i dispozice spodního podlaží s hlavním obytným prostorem a kuchyňským koutem. Horní pokoje jsou spíše menší a jejich účelem je poskytnout uživatelům soukromí,“ popisuje plán výstavby architekt domu, Michal Prášil. „Počítali jsme s tím, že převážnou část dne bude rodina trávit v hlavní obývací místnosti spojené s terasou, která na ni téměř po celé délce navazuje.“ Svažitý pozemek umožnil také využití prostoru pod garáží k vytvoření dílny, která slouží částečně i jako sklep a sklad.

„Společně s realizační firmou preferujeme výstavbu tradičním způsobem, tedy zděnou cihelnou stavbu. Připadá nám přirozenější a mnoha našim společným klientům se jeví i důvěryhodnější,“ říká architekt.

Přízemí domu se kromě obytné místnosti skládá i z kuchyňského koutu, menší koupelny, Martinovy odpočinkové místnosti a komory pod schody, v níž rodina skladuje převážně potraviny.

V patře se nachází ložnice, proti koupelně samostatná šatna a dvě místnosti určené pro budoucí dětské pokoje, jeden z nich nyní slouží pro hosty. Na vybavení interiéru spolupracoval architekt s majiteli jen částečně – společně vybírali například podlahy a obklady.

„Základní koncept rozmístění nábytku v hlavním obytném prostoru klient ctil a obrátil se na mě i s návrhem kuchyňské linky a jídelního stolu. Ostatní kusy nábytku si Martin se Simonou vybrali sami,“ říká Michal Prášil.

Obývací pokoj je vybaven masivním dřevěným nábytkem. Dřevěné stropní trámy slouží k doladění atmosféry.

Rychlá stavba bez komplikací

Dům byl dokončen za jedenáct měsíců, stavba probíhala bez komplikací, i když ji zpočátku ztěžovalo počasí a vytrvalý déšť, který ze svahu udělal terén nepřístupný jak pro techniku, tak pracovníky. Za nejtěžší považuje architekt asi osazení vybrané varianty domu na pozemek a doladění terénních úprav.

Vytápění a ohřev vody zajišťuje tepelné čerpadlo země/voda, proto bylo potřeba provést i zhruba 80 metrů hluboký zemní vrt. Při porovnání s plynovým kondenzačním kotlem se investice do čerpadla vrátí majitelům zhruba do pěti let.

„O kuchyni měla moje žena jasnou představu,“ vypráví Martin. „Spolu s obývacím prostorem je lehce v Provence stylu, který doplňují drobné retro kousky.“ Kromě nábytku na zakázku pořizovali manželé vybavení domu v Ikea a Kika.

Kvalitní a důvěryhodný materiál

Interiér oživují barevné solitéry a decentní dekory, například tapeta s drobným geometrickým vzorkem.Dům je nízkoenergetický, což jeho architekt považuje při dnešních cenách energií za rozumný standard. „Současně spolu s majitelem firmy, která realizaci domu zaštítila, sympatizujeme s výstavbou tradičním způsobem, tedy zděnou cihelnou stavbou. Připadá nám přirozenější a mnoha našim společným klientům se jeví i důvěryhodnější,“ říká Michal Prášil. I proto firma Progress project použila ke stavbě domu cihly společnosti Heluz.

„Použitá cihla Family 50 má vynikající tepelnětechnické vlastnosti pro výstavbu jednovrstvého zdiva bez dodatečného zateplování. Sympatické je zvláště to, že dům má možnost dýchat a není uzavřen plastovým obalem z desek z pěnového polystyrenu,“ vysvětluje za stavební firmu její majitel, David Musil.

Jako střešní krytinu vybral architekt s investorem Cembrit. „Volbu hodně ovlivnilo estetické hledisko. Chtěl jsem dosáhnout odlehčení celé hmoty, proto jsme zvolili tuto hladkou krytinu v černé barvě, která dodala domu eleganci a podpořila jeho hmotovou jednoduchost,“ objasňuje architekt. Na fasády a venkovní konstrukce použili sibiřský modřín, jehož dřevo Martin ještě lazurovým nátěrem zafixoval proti stárnutí a šednutí.

Okolí terasy doplňují různé bylinky a v květináčích manželé pěstují rostliny ozdobné květy, jahodníky a rajčata. Na zahradě brzy přibude také zahradní domek.

Osluněná terasa a zahrada

Dům je postavený záměrně co nejvýše na pozemku, aby mohl být otevřený směrem do zahrady a maximálně tak využil celodenní oslunění. Propojení se zahradou napomáhají velké prosklené plochy, které umožňují i větší prosvětlení hloubky domu.

Na terase tráví rodina hodně času. „Jsme tu skoro pořád, jak nám dvouletý syn a počasí dovolí,“ říká Martin. Místu, kde dům stojí, se prý dříve říkalo Na Hůrce, protože je tu dost větrno a v létě i hodně teplo. „I proto nyní spolupracujeme s architektem na návrhu zastřešení terasy pěknou funkční pergolou, protože slunečník nám už nestačí,“ doplňuje Simona.

Slovo majitelů

Kromě manželů Štýberových žije v domě ještě jejich dvouletý syn. Rodina plánuje i dalšího potomka a časem se pravděpodobně rozroste také o psa nebo kočku. Oba manželé pracují v Praze, ale paní Simona je momentálně na rodičovské dovolené. „Život v Loděnici je z našeho pohledu fajn. V domě bydlíme už čtyři roky a nic zásadního bychom v něm neměnili. Chceme už jen postavit pergolu a doladit vybavení dětských pokojů,“ říká Martin. Spolupráci s architektem popisuje jako velice profesionální.

Text: Zdeňka Zienertová, Foto: Petr Adámek