Kdysi nevzhledný kout se zanedbaným parčíkem na okraji Prahy se během 555 dní změnil k nepoznání. Vyrostl tu krásný rodinný dům, kde se příjemně žije lidem a zvířatům a daří rostlinám.

Návrh zahrady vznikl ve spolupráci s Ing. arch. Michaelou Vlachovou. Na zpevněné plochy byly nápaditě využity staré pražce. Dům má vlastní studnu hlubokou 13 m, voda je ale tvrdá a je třeba ji změkčovat. V letošních vedrech jim studená voda ze studny přišla vhod, v budoucnu chtějí mít na zahradě zapuštěný bazén.Pan Michal se svou ženou objevili místo pro budoucí dům čistě náhodou při hledání v inzerátech na internetu. Rodina původně bydlela na malém pražském sídlišti. „Měli jsme sice hezký výhled do údolí, ale přece jen jsme toužili po bydlení, kde bychom měli bližší kontakt s přírodou. Zároveň jsme ale chtěli zůstat na dosah centra Prahy.“

Pozemek na prodej – kdysi malý obecní parčík – byl sice lákavý, ale od začátku obestřený řadou nejasností. Ukázalo se, že překážku, která nejspíš mnoho zájemců o koupi pozemku odradila, představuje kanalizační přípojka. V ulici byl sice zavedený vodovod a plyn, ale kanalizace tu chyběla.

„Kdyby se měla dělat přípojka standardním způsobem, náklady by nás vyšly asi na tři čtvrtě milionu,“ vypočítává pan Michal. „Naštěstí se ale ukázalo, že prodávající má zpracovaný projekt alternativního připojení na kanalizaci. Vede opačnou stranou přes pozemek a poté se napojuje na páteřní kanalizaci u blízkých garáží. Tento projekt jsme samozřejmě využili a realizace tak vyšla na mnohem přijatelnější peníze.“

Terén pozemku byl původně mírně svažitý. Noví majitelé ho srovnali a ještě s obcí směnili malý klínovitý kus u garáží, aby u nich nemuseli stavět plot. Celková rozloha tak dosáhla 567 m2.

Sousedé měli nakonec radost, když zjistili, že se tu bude stavět. Parčík s lavičkou a křovím dříve přitahoval podivné návštěvníky a bezdomovce. Stavebníci vyvezli z pozemku asi 2 tuny odpadků… Nejspíš také udělali čáru přes rozpočet místním lidem, kteří byli zvyklí zkracovat si přes parčík cestu na autobusovou zastávku.

Pan Michal vzpomíná, jak je s ženou zarazilo, když tu poprvé uslyšeli zvuk otvírání dveří autobusu MHD, který zastavil nedaleko domu. „Tenkrát jsme zapochybovali, jestli si na tyhle zvuky zvykneme. Ale dnes už je bereme jako úplnou samozřejmost a místní folklor.“

Perfektní izolace

Majitelé jsou spokojeni i se samotnou stavbou. Vybrali si pro ni cihelné zdivo Porotherm s výplní minerální vatou. „Díky tomu jsme nemuseli používat další izolační materiály, pouze základy domu jsou izolované polystyrenem. Myslím, že i loňská zima, kterou jsme už v domě strávili, prověřila, že izolační vlastnosti zdiva jsou skutečně takové, jak výrobce slibuje,“ říká pan Michal.

Stavba trvala 555 dní, což bylo v souladu se smlouvou s dodavatelskou firmou. „Samozřejmě jsme museli řešit pár problémů. Asi nejhorší zkušenost byla s řemeslníky, kteří dělali plochou střechu a nechali natéct vodu do konstrukce. Museli tedy celou střechu předělávat. A také jsme reklamovali dveře, jinak ale stavba proběhla nad očekávání hladce.“

Důvěra a porozumění 

„Problémem, na který jsme narazili a který řeší celá Praha, byl předpis, podle něhož lze zastavět pouze třetinu výměry pozemku. Ale i když jsme museli udělat nějaké kompromisy, současná podoba a dispozice domu nám zcela vyhovují.“

Zvenku jednoduchá obdélníková stavba nepůsobí nijak mohutně, zato interiér překvapí nečekanou prostorností. Celý návrh pochází od Ing. arch. Pavla Kecka. V přízemí se nachází na jižní straně, prosklené do zahrady, společná obývací část, severní polovinu zaujímá pokoj pro hosty s koupelnou, vstup a garáž integrovaná v domě. Patro nabízí tři komfortní ložnice, každá má vlastní šatnu a koupelnu. Je tu ještě velká rohová krytá terasa s výhledem.

Máme rádi přírodu, proto jsme i do obytných místností zvolili dřevěnou lepenou podlahu v provedení postaršený dub od firmy Torin. K její údržbě používáme konzervační prostředek od výrobce a podlaha vypadá perfektně, dělí se o zkušenosti pan Michal.

„Musím říct, že z hlediska funkčnosti, barevnosti i výběru materiálů pan architekt Kecek odvedl velmi kvalitní práci. Pomáhal nám i s výběrem zařizovacích předmětů, například svítidel. V průběhu spolupráce jsme se stali přáteli, pravidelně se navštěvujeme a Pavel sám říká, že rád sleduje, jak jsme náš dům postupně zabydleli," pochvaluje si pan Michal.

Jediný problém, který prý řešili, byla stěna u schodů vedoucích do patra. Architekt navrhl celou stěnu dřevěnou. Ale když došlo na realizaci, zjistilo se, že to není ono. Obratem tedy vymyslel náhradní řešení – masivní skleněnou stěnu, díky níž prostor působí otevřeně, prosvětleně. Z velké dřevěné desky, která měla tvořit stěnu schodiště, pak nechali majitelé udělat jídelní stůl na míru a police do garáže.

Vaření je radost a zahrada zelený ráj

„Velmi rád vařím, proto jsme si dali na výběru kuchyně záležet,“ vysvětluje pan Michal, když obdivuji její promyšlené propojení se spíží a zahradou a také zajímavou pracovní desku. „To je přírodní kámen, konkrétně gabro z afrického Zimbabwe. Skvělý materiál, který se velmi dobře udržuje a navíc úžasně vypadá.“

Kuchyň na míru vyrobila firma Sokol Interiéry z Vamberka. Šedá barva proniká z exteriéru do interiéru – objevuje se na okenních rámech, dveřích, soklech podlahy i na nábytku a podílí se na příjemné uklidňující atmosféře.

Ze spíže s úložnými prostorami po obou stranách stěn se dá vyjít rovnou na zahradu. Hned za dveřmi je velký bylinkový záhon. Nejlépe se tu zatím daří rozmarýnu a libečku. Návrh zahrady byl vytvořen ve spolupráci s Ing. arch. Michaelou Vlachovou. Velmi působivá je atraktivní stěna ze vzrostlých stromů, která pomocí důmyslné bambusové konstrukce tvoří vysoký živý plot.

„Tuto zelenou stěnu jsme uvítali nejen z estetických důvodů, ale i z hlediska soukromí – z oken horních pokojů a ložnice je totiž příliš otevřený pohled do ulice,“ vysvětluje pan Michal.

„Habr je skvělý v tom, že neopadá na podzim, ale až na jaře, když už raší nové listí. Tenhle druh se pěstuje v Holandsku, proto pořízení stromů bylo poměrně nákladné, ale opravdu nelitujeme. Celá zahrada, kterou realizoval podle návrhu architekta Ing. Jan Tuček z Velké Dobré, je velký relax. Překvapila nás i letošní úroda! Hned po nastěhování jsme tu zasadili první ovocné stromy a už letos jsme sklízeli první úrodu – konkrétně 2 meruňky, 3 blumy a asi 6 jablek.“

Text: Jana Vaňátková, Foto: Jiří Hurt a Adam Kecek

logo MessengerPoslat Messengerem