Koníček může ovlivnit nejen život člověka a jeho rodiny, ale třeba také podobu domu, v němž bydlí. V případě automobilového závodníka ovlivnila jeho životní záliba vzhled a dispozice domu, který si nechal postavit, velmi zásadně. Za originální, přitom neokázalé a dokonale promyšlené řešení získal dům cenu vydavatelství Business Media CZ v soutěži Brick Award 2016. 

Základním a určujícím prvkem celé stavby nebyla ani kuchyně, obývák či tělocvična, ale garáž. Priority většiny investorů tkví obvykle jinde. Nicméně automobilový závodník může mít logicky zcela jinou hierarchii hodnot.

Původně však měl být ve hře zcela jiný dům. Jeho přestavbou byli pověření architekti Ján Stempel a Jan Jakub Tesař z ateliéru Stempel & Tesar architekti. „Naše spolupráce vznikla na základě poptávky na přestavbu stávajícího bydlení klienta,“ vysvětluje Jan Jakub Tesař, „impulsem byla úprava jejich domu tak, aby alespoň částečně umožnil práci na závodních automobilech.“

Dominantou stavby je přistavěná terasa s pergolou. Černá rámová konstrukce z ocelových I nosníků a plechů se výrazně odráží od jednoduché bílé stavby, korunována červenými stínicími plachtami.

Ukázalo se však, že jakékoli změny vedou pouze ke kompromisům, a nejlepším řešením je tedy zcela nový dům. A jelikož majitelé již v rodinném domě bydleli, měli jasnou představu o jeho velikosti, počtu místností, vybavení a podobně.

„Zcela jistě bylo zajímavé dosáhnout na poměrně malém pozemku skloubení koníčka – tunningu aut – s bydlením. To vlastně definovalo celou stavbu. Co se ale výrazu domu a materiálů týče, měli jsme naprosto volnou ruku, kterou usměrňoval v podstatě jen pevně daný rozpočet stavby.“

Aby byla minimalizována zastavěná plocha na nepříliš velkém pozemku a současně vznikla jednoduchá a kompaktní stavba, úsporná z hlediska výstavby i následného provozu, stala se garáž, základní kostka skládanky, zcela přirozeně součástí hmoty domu. A protože v ní měla být také dílna, ve které by během zimy pouhé temperování nestačilo, bylo dalším důvodem jejího začlenění do objemu stavby také nezbytné vytápění.

Bílé a lesklé povrchy odrážejí světlo a napomáhají dokonalému prosvětlení interiéru. Rozdíl mezi úrovní podlah ve společné obývací části a v ložnicích vyrovnává malé schodiště.

Nahoru po schodišti dolů…

Dům se přizpůsobuje automobilovému snu i svými dispozicemi, je rozdělen dle zásady „dole se pracuje, nahoře se bydlí“. Místnosti mění svou výšku v důsledku výškových nároků spodních prostor.

Obývací pokoj a samotná dílna jsou vyšší na úkor ostatních běžných místností. Vysoký strop dílny vyrovnává běžná výška ložnic, které jsou situovány nad ním, převýšený obývací prostor zase dorovnává výšku stropu kanceláře v přízemí. Tato mnohotvárnost ovlivňuje barevnost interiéru.

Také interiér je velmi střízlivý, bílé omítky a šedý pohledový beton architekti doplnili na míru navrženým nábytkem z bílých MDF desek. Barevnost sem vnášejí jen hřbety knih a drobné doplňky.

Proporce vnitřních prostor a průhledy z obývacího pokoje jsou samy o sobě natolik zajímavé, že byly místnosti ponechány v poněkud střídmé kombinaci bílé barvy stěn s pohledovým betonem stropu. Obytný prostor barevně oživují hřbety knih v dominantní velké knihovně.

Terasa má tmavou dřevěnou podlahu. Atypické zábradlí – síť z ocelových lanek odlehčuje vzhled domu a umožňuje takřka nerušený výhled do okolí (1).Protože přízemí domu bylo vyčleněno pro garáž, obytné místnosti byly přesunuty do patra. Současně klient požadoval kryté stání pro auto. „To vše řeší ocelová konstrukce u jižní fasády, která současně zajišťuje také propojení domu se zahradou přes točité schodiště a vytváří velkorysou terasu, stíněnou plachtami, které jsou v letních měsících vítanou sluneční clonou i pro interiér. Nadto tvoří konstrukce krytý vstup do domu a v neposlední řadě, díky ocelové síti, i konstrukci pro popínavé rostliny.“

Umístění pokojů do patra při pohledu z okna zvětšuje zahradu, přes střechy sousedních nižších domů si obyvatelé domu užívají krásný výhled na přírodní rezervaci.

Mnohotvárnost tradice

Terasa má tmavou dřevěnou podlahu. Atypické zábradlí – síť z ocelových lanek odlehčuje vzhled domu a umožňuje takřka nerušený výhled do okolí (2).Dům, ač jednoduchých geometrických tvarů, působí díky použitým materiálům a barvám na první pohled neobvykle, možná až futuristicky.

„Nesnažíme se dělat trendy zajímavé domy,“ reaguje Jan J. Tesař, „ale spíše takové, v nichž se bude dobře bydlet a budou dobře fungovat.

I když tak možná na první pohled dům nevypadá, je poměrně tradiční, co se stavebních postupů týče. I na první pohled neobvyklá ocelová konstrukce terasy je jednoduchý zámečnický výrobek, jen možná nejsme na ocelové pergoly u rodinných domů tolik zvyklí.“

Další zajímavé zděné domy můžete najít také na webu Stavbadomu.net.

Text: Dana D. Daňková, Foto: Filip Šlapal