Hlavní kritérium, které rozhodovalo o výběru pozemku pro stavbu domu, byl výhled. Co se týče výběru architekta, nejdůležitější byla originalita.

Právě pohled na město, lesklou linii řeky, sopečné panoráma Českého středohoří a Milešovku, která v dálce na obzoru tento úchvatný obraz korunuje, rozhodl o koupi parcely v západním svahu nad městem. Na pomezí bývalých zahrádek a divočiny postupně pomalu vyrůstají nové domy, město je na dohled, ale bydlení zůstává vzdáleno jeho ruchu a shonu.

Manželé bydleli původně v panelovém bytě na malém městě, přáli si změnit životní styl a představovali si bydlení zcela odlišné od běžného „prototypu“ současného rodinného domu. Dlouhý čas a velkou péči věnovali nejen hledání pozemku, ale i architekta, který by splnil jejich očekávání. „Na základě článku v časopise jsme se rozhodli: to je ono, domy Aleše Gadliny jsou něco úplně jiného,“ říká majitelka domu.

Z terasy v přízemí vede venkovní schodiště k bazénu, lemované „krycí“ zdí. Vedle schodiště se nachází samostatný vstup do bytu v suterénu.

Sluneční perspektiva

Svažitá parcela s převýšením 4,5 m a pralesem náletových dřevin nevěstila žádný jednoduchý začátek, byť nabízela výhodu slunné polohy a přístupu shora. Aleš Gadlina dostal volné zadání na dvougenerační bydlení s bazénem a veškerým moderním komfortem, moderní architekturu s originálním výrazem.

„Tvar domu vznikl na základě důrazu na výhled a orientaci k jihu,“ vysvětluje. Dům postupně spadá ze svahu a nálevkovitě se rozšiřuje shora dolů, od severu k jihu, směrem ke slunci. Tomuto konceptu odpovídá i nepravoúhlá půdorysná osnova, v níž některé stěny svírají kosý úhel. „Ani naše oko rovnoběžné stěny nevidí jako rovnoběžné, ale v perspektivě,“ dodává Aleš Gadlina. Celá fasáda nad údolím, ve všech podlažích, je plně prosklená a zkosená tak, aby na ni sluneční paprsky dopadaly z jihojihozápadu. Je to nejvýhodnější jak z hlediska energetického – vznikají maximální solární zisky – tak z hlediska výhledu.

Vzhledem k terénnímu reliéfu je hlavní obytné podlaží umístěno o 1 m níže oproti úrovni hlavního vstupu do domu. Obsahuje rozlehlý společný obývací prostor, ložnici rodičů se zázemím a otevřené schodiště, které propojuje společný obývací prostor s nejvyšším podlažím, kde se nacházejí dětské pokoje, pracovna a zázemí. Další schodiště vede do suterénu, kde je umístěna relaxační zóna, technologie a samostatná bytová jednotka 2 + 1 s vlastním vstupem zvenčí.

Aleš Gadlina navrhl i část interiéru včetně centrálního dělicího tělesa s integrovaným krbem, televizí a kuchyňskou linkou.

Technologie v pozadí

Komfort domu dnes samozřejmě nespočívá jen v jeho velikosti a racionální dispozici, ale i ve vnitřní tepelné a světelné pohodě. Ta se neobejde bez nezbytného „supportu“, který poskytují moderní technologie. Zděný dům je řešen jako energeticky pasivní, využívající alternativní zdroje, podlahové vytápění a řízené větrání s rekuperací tepla. O správné a bezúdržbové fungování domácnosti se stará systém inteligentního řízení domácnosti, manželé kladli důraz na výběr vysoce trvanlivých a odolných materiálů s jednoduchou údržbou, jako jsou cementové stěrky, přírodní kámen, sklo…

Architektonický koncept „nahrává“ vnitřní pohodě – otevřený a členitý vnitřní prostor se ani při velkém prosklení nepřehřívá. Instalovaný systém řízeného větrání s rekuperací dokáže v létě i chladit a od podzimu do jara naopak skleněné plochy „topí zadarmo“. „Překvapilo nás, že roční náklady na energii se při celkové užitné ploše domu 470 m2 pohybují okolo 35–40 tisíc Kč. Dům se přitom dobře vyrovnává jak se zimou, tak i s letními vedry, je tu pořád příjemně,“ uvádějí majitelé.

Díky jedinečnému prostoru s atmosférou volnosti, velkým jižním terasám, které se přímo napojují na obytné prostory, a bazénu s posuvným krytem dům působí dojmem, že tu rodina žije jako na celoroční dovolené.

Text: Jitka Pálková, Foto: Jana Labuťová a Jiří Vaněk