Manželé snili o bydlení na kopci s výhledem do krajiny, našli ideální místo na okraji velkoměsta, v dosahu rodiny i práce. Díky panoramatickému prosklení se mohou kochat výhledy do zahrady i okolní krajiny. Přirozeně prosvětlenou kubickou novostavbu rodinného domu z dílny architektů Kamkabinet charakterizuje jednoduchost, čistota a dokonalost.

Dvoupodlažní rodinný dům se nachází na menším pozemku v brněnské městské části Komín. Využívá mírně svažitého terénu se severojižní orientací a zčásti se do něj zapouští. Zářez v terénu vytváří pohledovou bariéru venkovnímu posezení. Stavba kubických tvarů má plochou střechu a dvě prolomení dovnitř hmoty, které objekt odlehčují. Vznikla tak zapuštěná terasa v přízemí, na kterou volně navazuje velkorysé prosklení.

Jde o kombinaci posuvně-zdvižných dveří (tzv. HS portálu) a dlouhého pásového okna na západní straně. Spojení subtilních profilů Schüco s velkými formáty skla evokuje při vnějším pohledu dojem, jako by hmota druhého podlaží levitovala nad terénem. K odlehčenému výrazu přispívá bílá omítka se samočisticím účinkem, hliníkové přírodně eloxované rámy oken a pohledové železobetonové venkovní stěny.

Stavba kubických tvarů s plochou střechou je částečně zapuštěna do mírně svažitého terénu se severojižní orientací. Klíčové pro celý projekt je co největší vizuální propojení s exteriérem.

Od zádveří po terasu

Vnitřní uspořádání domu respektuje sklon okolního terénu a reaguje na něj kombinací dvou klasických podlaží se vstupním mezipatrem. K proskleným vchodovým dveřím se přichází po několika schůdcích kolem východní fasády. Zleva k zádveří přiléhá prostorná šatna a zprava kolárna. Na vstupní místnost navazuje přímočaré schodiště, po kterém se schází do hlavní společenské zóny – obytného prostoru s kuchyní, jídelním a pracovním koutem.

Půdorys prvního nadzemního podlaží dotváří toaleta a chladná komora pod schodištěm, obě tyto místnosti jsou jakoby skryté za vestavným nábytkem. Obytný prostor pak volně rozšiřuje již zmíněná zapuštěná terasa. Nahoře se nachází soukromá zóna se třemi pokoji a komfortním příslušenstvím.

Návrh interiéru vychází z požadavku investora na hodně denního světla, výhledy do okolí, jednoduché linie, dokonalost a dostatek úložných prostor. Klidný interiér staví na využití vestavného nábytku. Jde o dlouhou nábytkovou sestavu obíhající kolem téměř celého obytného prostoru. V jednom celku tak na sebe navazuje nábytková stěna s televizí, kuchyňská linka se zapuštěnou nikou a řada nízkých skříněk, umístěných pod pásovým oknem, které zároveň vytvářejí parapet.

Pracovní prostor kuchyňské linky, varná deska, dřez, včetně závěsných skříněk, je zapuštěn do niky v „jádře“, vestavěném do centrální části obytného prostoru.

Hliníková okna, dveře a posuvná stěna 

Zevnitř i zvenku upoutá velkoformátové zasklení se strukturálními rohy a přechodným napojením okenního systému na posuvný. Vysoce tepelně izolované hliníkové profily Schüco s povrchovou úpravou přírodní elox vyplňuje izolační trojsklo, bezpečnostní z exteriéru. Pro velkoformátový posuv byl zvolen HS portál ze systému Schüco s posuvně-zdvižným mechanickým kováním pro 300kg zátěž.

„S klientem jsme mimo jiné řešili, kolik kilogramů je ještě pohodlných na manuální otevírání a zavírání, následně jsme navrhli posuvnou stěnu o velikosti 2 670 x 2 050 mm,“ doplňuje architekt Radim Horák. Montáž systémem Dafe Purex byla vyvinuta pro nízkoenergetické a pasivní stavby, u kterých je kladen velký důraz na vzduchotěsnost obálky objektu.

Čisté a jednoduché linie interiéru spoluutvářejí pohledové železobetonové stropy a lité cementové podlahy Cemflow Look v jednotném přírodním provedení. Zbroušené kamínky dávají podlaze zajímavý vzhled a originalitu. Celá podlaha je natřena ochranným matným lakem. Pouze v kolárně a technickém koutě se nachází keramická dlažba o rozměru 60 x 60 cm.

Zahrada s muchovníky a zelená střecha

Většina pozemku je zatravněna, zpevněných ploch se najde opravdu jen minimum. Na podobě exteriéru se podílela zahradní architektka. V přední části pozemku se nachází liniová výsadba živého habrového plotu se dvěma samostatnými stromy, vybrány byly muchovníky. Přístupovou cestu a terasu lemují záhony okrasných travin a kvetoucích rostlin. Nechybí solitérní keř šeříku. V zadním koutu zahrady byly navrženy užitkové záhony. Na severu plot oživují maliníky a ostružiníky a na západní a východní straně časem poroste popínavou zelení.

Na vnitřní klima zatepleného domu má do jisté míry vliv částečné zapuštění obytné části domu do terénu i zelená střecha. Ta je navržena jako zcela bezúdržbová, tedy s minimální vrstvou tak, aby v ní nerostly plevele a jiné vyšší rostliny. Zvolena byla kombinace různých druhů rozchodníků a netřesků. Se zelení se střecha tolik nepřehřívá a je chráněna před UV zářením, zároveň lépe akumuluje vodu. Dům využívá dešťových vod ke splachování a praní.

„Dešťová voda je sváděna do velkoobjemové retenční nádrže s tlakovým čerpadlem a filtry. U použitých filtrů hraje roli, jedná-li se pouze o splachování, nebo i praní. Rozvody této vody jsou vedeny odděleně od vody pitné. Dešťovka je měkká, což je pro praní ideální. Při jejím nedostatku se systém v nádrži přepne na vodu pitnou,“ vysvětluje architekt Radim Horák. Vytvořena byla příprava na napojení fotovoltaiky.

Dům na masivně zastavěné parcele působí odlehčeným dojmem. Přispívá k tomu i bílá omítka na fasádě se samočisticím účinkem, hliníkové přírodně eloxované okenní rámy či bohatost zasklení v různých formátech.

Očima architekta

„Rádi plníme lidem sny, přáním dáváme reálný tvar, zhmotňujeme je,“ říká Ing. arch. Radim Horák z kanceláře Kamkabinet a dodává: „Možnost vyhovět osobním představám klienta je výhodou projektů individuálního bydlení. Základ tvoří kvalitní a neuspěchaná studie, kde je čas si vše v klidu promyslet.“ Jak podotýká sám investor, vzájemný dialog s architektem byl docela rychlý a konstruktivní. Souhra vycházela ze sympatií k předešlým projektům Kamkabinetu i z dlouholetého přátelství. Samotná stavba je však živá věc, na kterou je třeba po celou dobu dohlížet. „Během stavby se vždy objeví ,­problém‘, který je třeba řešit. A je velmi důležité na to včas reagovat, hlídat veškeré souvislosti a návaznosti, které stavební firma nemusí vidět. Rádi realizujeme celou stavbu včetně detailního řešení interiéru, dům je pak jednotný a vše vzájemně perfektně sedí a funguje,“ vysvětluje architekt.

Ateliér Kambinet

Kamkabinet vnímáme jako dílnu, která v sobě snoubí nejen samotnou architekturu (domy, interiéry, veřejné prostory), ale i přesahy do umění (sochy, kresby) a vazbu k místu (k bývalé nouzové dělnické kolonii Kamenná čtvrť), kde se náš ateliér nachází.

Ke každé zakázce přistupujeme individuálně, dle požadavků investora, rozsahu a souvisejících vstupů z okolí. Klíčová je pro nás mezioborová komunikace. Nabízíme komplexní řešení, kdy klienta provedeme stavbou od první skici až po její dokončení. Při zpracování zakázek vždy spolupracujeme s odbornými specialisty a inženýry. Při své práci se řídíme mottem „Jen málokdy se stane, že něco opravdu nejde. Spíše chybí snaha než možnosti.“ (Charles-Louis de Montesquieu)

Text: Adam Krejčík, Foto: Lukáš Němeček, Martin Zeman

logo MessengerPoslat Messengerem