Dům na okraji obce Záhoří v zářezu kopce není zcela typickým rodinným domem. Byl postaven v letech 2004 až 2007 jako vzorový dům a dnes slouží k bydlení i k podnikání. Neobvyklý a zajímavý je v mnoha ohledech.

Součástí relaxační zóny domu je sauna, kterou vyrobila firma majitele.V době, kdy vznikal, dřevostavby příliš v kurzu nebyly, ale protože se investor zabývá dřevovýrobou, dřevo při stavbě chybět nemohlo. Pozemek byl původně využíván jako pole, před stavbou domu na něm byly provedeny hrubé terénní úpravy a zářez do mírného svahu. „Stavební pozemek se nachází na okraji obce,“ říká Ing. arch. Jiří Kobera, „a v blízkosti se nevyskytují žádné stavby, které by nějak limitovaly architektonické řešení.

! Prohlédněte si on-line NEJVĚTŠÍ KATALOG RODINNÝCH DOMŮ !

Dům stojí na volné ploše mírně svažitého pozemku, stavba tedy nebyla vymezována ani nedostatkem místa, jak tomu většinou bývá. Orientace pozemku je téměř ideální – jihozápadní svah.“ Objekt je vlastně postaven na navážce zeminy, která byla odstraněna při stavbě firemní haly pro dřevovýrobu.

Slovo majitele

Každý by si měl rozvržení domu navrhnout podle svého – dle pozemku, který má k dispozici, neopisovat z katalogů. Když se podíváte na tenhle dům, vždy na vás z nějaké strany kouká slunce, ale také máte kde se před ním schovat, a stejné je to s větrem či deštěm. Jsou zde sklem kryté, ale i venkovní závětrné nekryté terasy. Neuteče vám východ ani západ slunce.

Nenápadné, avšak pozoruhodné střechy

Pozemek byl původně využíván jako pole, před stavbou domu na něm byly provedeny hrubé terénní úpravy a zářez do mírného svahu.Dům se kolemjdoucím skrývá ve svahu, při vstupu na pozemek tedy překvapí svou rozlohou. Je koncipován jako přízemní, ovšem velkorysý v mnoha ohledech. „Věděli jsme přesně, jaký by měl dům mít půdorys i jak by měl vypadat,“ vysvětluje majitel Vlastimil Šťastný. „V roce 2004 nebylo k vidění mnoho dřevostaveb, já jsem v Týně nad Vltavou viděl u řeky dřevostavbu pana architekta Kobery, a protože se mi líbila, oslovil jsem ho.“ Dominantním architektonickým prvkem stavby jsou nízké pultové obloukové střechy nad obytným prostorem, zimní zahradou a bazénem, které však díky své subtilnosti nijak neruší a spolu s použitými materiály umožňují začlenění domu do okolní volné krajiny.

Dům se kolemjdoucím skrývá ve svahu, při vstupu na pozemek tedy překvapí svou rozlohou.Střechy jsou tříplášťové odvětrávané, i při vysokých letních teplotách je tedy v domě příjemné klima. Na stavbu domu byly použity převážně prvky a konstrukce na bázi dřeva – lepené hranoly a vazníky pro nosnou konstrukci i konstrukci střechy, okna, vchodové i vnitřní dveře, dřevěné obklady a také atypický nábytek – například postele, stoly a podobně. Uplatnily se ale i klasické zdicí a izolační materiály.

Stavba má členitý půdorys, velké prosklené plochy z obytného prostoru se otevírají do upravené zahrady. „Využití vnitřního prostoru domu není limitováno žádnými příčkami,“ vysvětluje Vlastimil Šťastný, „je navržen tak, aby se dispozice mohla přizpůsobit například počtu osob, které zde budou bydlet, a způsobu užívání. Existence bazénu s tělocvičnou a saunou nabízí navíc i možnost nájemního využití.“

DŮM UMÍ VYUŽÍVAT SLUNCE

Díky velkým proskleným plochám je interiér po celý rok velmi světlý. Dům nemá střešní okna, nepřehřívá se proto, když je slunce v nadhlavníku, a navíc v zimě a na jaře získává energii ze slunce svítícího právě do prosklených stěn. „Při výběru zasklení jsme na jižní straně zvolili dvojskla,“ doplňuje investor, „protože tepelné zisky jsou u tohoto typu zasklení vyšší, na jaře či v zimě šikmé slunce ohřívá interiér více. Na severní a východní straně jsou trojskla. Naopak tam, kde hrozilo přehřívání, jsme zvolili speciální prosklení s vnějším sklem zbarveným do modra, neboť více odráží světlo.

Jasné barvy a vysoký lesk

Každý by si měl rozvržení domu navrhnout podle svého – dle pozemku, který má k dispozici, neopisovat z katalogů.Při vstupu do domu zaujmou návštěvníka dispozice a barevnost. Hned u vchodu se dům otevře do velkorysé haly, plné světla a květin, která ústí do obytného prostoru s jídelnou a kuchyní a pokračuje dále do zadního traktu domu. Otevřený obytný prostor ovšem může sloužit i jako pracovna či místo k poradám, neboť jí dominuje velký žlutě lakovaný masivní stůl. Dokonale ladí s kuchyní. „Když jsem tuhle kuchyňskou linku viděl, věděl jsem, že patří sem, protože zde stěna domu kopíruje stejný rádius jako kuchyně.

Krytý bazén lze využívat bez omezení po celý rok. I v tomto prostoru se významně uplatnilo přírodní dřevo.V zadním traktu domu se kromě tří pokojů nachází také sauna s fitness s příslušenstvím, součástí domu je i vnitřní bazén. Sauna je také vyrobena ve firmě investora. Příjemně působí zvolená barevnost interiéru, doplněná množstvím vzrostlých květin, které zútulňují celý prostor domu. „Barevné ladění je dílem celé rodiny, máme rádi živé barvy, každý tedy vybral tu svoji.“ Interiéru dominují teplé barvy od žluté po červenou, které jsou v souladu s dřevěnými prvky. Vybavení vhodně koresponduje i s podlahou: nášlapnou vrstvou mělo být dřevo, ale nakonec si majitelé zvolili marmoleum, které přidalo další barevný odstín a současně dodalo prostoru dynamiku.

text: Dana D. Daňková, foto: Robert Virt

logo MessengerPoslat Messengerem