Kdo se domnívá, že výstavba dvojdomků patří do časů minulých, je na omylu. Zdařilý příklad z obce na východ od Prahy ukazuje, že díky promyšlenému modernímu přístupu je bydlení v dvojdomku nejen pohodlné a atraktivní, ale také velmi klidné a ekonomické.

Majitel domu s partnerkou se po letech strávených v panelovém bytě rozhodli pořídit si vlastní bydlení se zahradou. Na základě pracovních zkušeností ze stavebnictví a po pečlivém průzkumu trhu se spojili s architektem Jiřím Houšou, který jim pomohl i s výběrem pozemku.

„Jeho práce, které jsme měli možnost vidět, odpovídají našim představám,“ vysvětlují vznik projektu. „Rozhodli jsme se spolu se svými známými pro dvojdomek. Naše parcela byla k tomuto účelu vhodná, ušetřili jsme místo. Kromě menšího pozemku je výhodou dvojdomku také snížení investičních nákladů i levnější provoz domácnosti. Naše soukromí přitom nijak neutrpělo, díky zrcadlovému uspořádání dispozice a vyvýšené zahradě o sousedech ani nevíme, a to ani uvnitř domu, ani venku na zahradě.“ A to doslova. Stejný názor má i majitel druhé poloviny domu. Během naší návštěvy vyzařoval z místa až meditativní klid.

Nepřekonatelné přírodní materiály

Architektura s režnou přizdívkou a s valbovou střechou s velkým přesahem představuje charakteristický styl architekta Jiřího Houši. Kromě typického vzhledu a komfortní dispozice ale tyto domy nabízejí ještě něco navíc:

„Jako konstrukční systém bylo v projektu navrženo sendvičové zdivo s větranou vzduchovou mezerou, z keramických tvárnic Porotherm s izolací z minerální vlny a přizdívkou z režných cihel. Tuto kombinaci máme spolu s architektem Jiřím Houšou po léta vyzkoušenou na jeho realizacích, a to jak z hlediska vlastností domu, tak i provádění stavby. Má nejen vynikající tepelněizolační parametry, ale i velkou pevnost a dlouhou životnost. Obvodové stěny jsou prodyšné, v interiéru je stabilní zdravé klima s přirozenou vlhkostí vzduchu a bez teplotních výkyvů jak v létě, tak v zimě,“ vysvětluje stavitel Miloslav Rojko.

Složitá rovnice

Vodní plocha sahá až k terase a příjemně osvěžuje klima v chráněném jižním zákoutí.Rohová jižně orientovaná parcela každého oslní krásným výhledem a idylický obrázek již hotové stavby sotva dává tušit, že se architekt musel vypořádat se složitou situací ve svažitém pozemku s přístupem shora. Rozdíl mezi úrovní příjezdové komunikace a spodní – jižní částí zahrady činil téměř dvě výšky podlaží.

Automobily proto parkují na krytém parkovacím stání nahoře, které je přímo přístupné z ulice. K hlavnímu vstupu do přízemí se schází po venkovním schodišti. Vstupní dveře do prostorné haly, po ruce je všechno, co je v komfortním domě potřeba – šatna, malá koupelna a další zázemí.

Následuje společná obývací část domu, orientovaná na jih. Na půdorysu ve tvaru L spolu vzájemně komunikují sezení, kuchyňský kout a jídelna, umístěná v proskleném nároží. Na terase hned za sklem, ze dvou stran v objetí a pod ochranou domu, je umístěno sezení pro venkovní stolování.

V přízemí se v bezprostřední návaznosti na obývací pokoj nachází ještě pracovna, podle potřeby buď oddělená, nebo naopak propojená s životem rodiny posuvnými dveřmi. Podkroví je ryze klidovou zónou, k ložnicím náleží velká střešní terasa a komfortní koupelna.

Americký ořech byl použit i na dveře. Chloubou pána domu je akvárium zabudované do stěny.

Návrh využívá polohy ve svahu – dům je zcela podsklepen a ve spodní části pozemku je do svahu zakomponována garáž s vjezdem z boční ulice – její plochá střecha tvoří základnu zenové zahrady. V suterénu domu je umístěno technické zázemí, prádelna, vinotéka a domácí fitness centrum se saunou, sprchou a odpočívárnou.

Největší chloubou rodiny je však pečlivě udržovaná zenová zahrada s vodní plochou, která začíná u terasy. Byla vybudována na náspu z vykopané zeminy a je položena vysoko nad úrovní okolních pozemků. Od sousední komunikace ji odděluje více než dvoumetrová opěrná zeď a ze sousedství sem není odnikud vidět.

Mezníkem mezi kuchyňskou částí a sezením je atypický krb s krbovou vložkou a integrovaným osvětlením. Bílé obkladové desky se krásně odrážejí od antracitové velkoformátové keramické dlažby.

Harmonie v exteriéru i v interiéru

Přizdívka z ručně vyráběných klinkerů propůjčila domu zajímavý, autentický vzhled. Interiér domu si majitelé navrhovali a zařizovali sami. Také zde dali přednost přírodním materiálům a barvám, především dřevu a kameni, a dbali jak na kvalitní materiály, tak na precizní provedení.

Prioritní bylo pohodlí a snadná údržba, proto má celé přízemí podlahu z velkoformátové keramické dlažby s podlahovým vytápěním. Nechybí krb, v patře jsou dřevěné podlahy. Nešetřili ani na relaxační zóně v suterénu, která rovněž vyzařuje pohodu v přírodním duchu.

Také wellness v suterénu se může pochlubit elegantním designem v přírodním stylu. Je vybaveno velkým sprchovým koutem typu „walk in“, hřejivou atmosféru i zde vytvářejí dřevěné obklady s ořechovou dýhou.

A udělali by po dvou letech bydlení něco jinak? „Nevtíravá architektura domu a útulné prostředí se neokouká ani neomrzí. Jen jídelna nemá přesah střechy, trochu jsme podcenili jižní slunce a musíme s ním bojovat pomocí venkovních žaluzií. Ale cítíme se tu velmi dobře, čtyři roky strávené pečlivým budováním nového domova se rozhodně vyplatily.“

Další zajímavé zděné domy můžete najít také na webu Stavbadomu.net.

Text: Jitka Pálková, Foto: Robert Virt