Na svažitém pozemku v pečlivě osázené zahradě svítí sluneční barvou přízemní dům ve tvaru písmene L. Stal se útočištěm energickému muži, který si po letech kočovného života dopřál stabilní a příjemný domov se vším komfortem. 

Celkové ladění domu do žlutých a oranžových tónů jak v exteriéru, tak v interiéru je výsledkem komunikace mezi majitelem domu a projektantem. Odráží optimistického ducha, v němž se stavba bungalovu nesla.Kvůli svému povolání neustále cestoval, stěhoval se a nemohl se starat o nemovitost. „Teprve po ukončení aktivní služby jsem chtěl zakotvit a součástí tohoto plánu měla být i výstavba rodinného domu. Vybral jsem si přízemní dům, a to i s ohledem na přibývající věk,“ říká majitel po dvouleté zkušenosti s bydlením v bungalovu Zuzka od projektového ateliéru Thermo Plus. „Investor je důkazem toho, že na zapuštění kořenů není nikdy pozdě,“ dodává majitel ateliéru Ing. Peterka. „Často nás navštěvují i klienti kolem šedesátky, kteří si touží vytvořit domov odpovídající jejich potřebám.“ 

Zaujalo nás

Na nic nečekat

„Současně se stavbou jsme zakládali i zahradu. Přál jsem si první vegetační vlnu zastihnout hned na jaře a už první rok vidět vše kolem kvést. Nechtěl jsem čekat roky, než stromy dorostou do plné výšky, proto jsou některé z nich zasazené už vzrostlé,“ říká majitel. Zrychlení intenzivního procesu stavby umožnilo i to, že se jedná o nepodsklepený dům založený na betonové desce a namísto pevného stropu oddělují interiér od krovu s dřevěnými vazníky pouze sádrokartonové podhledy.

Výsledek se chválí sám

Celkové ladění domu do žlutých a oranžových tónů jak v exteriéru, tak v interiéru je výsledkem komunikace mezi majitelem domu a projektantem. Odráží optimistického ducha, v němž se stavba bungalovu nesla.Doporučení od známých a dobré reference od zákazníků jsou vždy nejlepší reklamou. A tak když se investorovi dostal do rukou katalog projektového ateliéru Thermo Plus, bylo rozhodnuto. Projektant několikrát navštívil stavební parcelu, aby ji „dostal pod kůži“. Výsledkem byly úpravy typového projektu zohledňující charakter lokality a požadavky investora. S ohledem na orientaci ke světovým stranám a situování příjezdové komunikace byla garáž oddělena od domu. Svým umístěním na pozemku pomáhá vytvářet soukromí a přirozeně cloní stavbu od ulice. Namísto původní garáže pak vznikl prostor pro větší zádveří a rozšířenější technické zázemí se skladem zahradního nářadí. Nadstandardní porozumění obou aktérů během stavby mělo za výsledek i dořešení detailů v interiéru.

! Prohlédněte si on-line NEJVĚTŠÍ KATALOG RODINNÝCH DOMŮ !

Nejoblíbenější částí domu je krytá rohová terasa s pěkným výhledem, dostatečně velká i na umístění jídelního stolu.Rychlá akce

„Projektové přípravě jsme věnovali téměř tři čtvrtě roku. Snažili jsme se projekt vychytat, aby se pak během stavby neimprovizovalo. Pomohlo i to, že si klient vybral typový dům Zuzka, který je uzrálý a žádaný,“ říká k počátkům spolupráce Ing. Peterka. Výstavba domu pak proběhla velmi rychle: „Několik stavebních firem prošlo výběrovým řízením, kde jedním ze zásadních kritérií bylo realizovat stavbu během 6–7 měsíců. V žádném případě však na úkor kvality. Za jakýkoli den zpoždění čekala dodavatele tvrdá penalizace. Proto na stavbě pracovalo současně několik profesí. Počasí nám šlo na rukua díky perfektní organizaci a vynikajícímu i nekompromisnímu stavebnímu dozoru jsme dokázali nemožné. Na zimu jsem se stěhoval,“ popisuje nastavené podmínky investor.

Názor majitele

„Splnil jsem si stavbou domu životní sen, o kterém jsem vlastně nevěděl. Nic jsem neplánoval, přišlo to samo. Že mi takový prostor chyběl, jsem pochopil, až když bylo hotovo a já se nastěhoval. Člověk některé věci docení teprve ve chvíli, kdy je získá.“

Místo pro hvězdáře

Kuchyň je vybavena linkou od Koryny. Společnost Thermo Plus navrhla logistické uspořádání kuchyňských spotřebičů do písmene G, které sleduje provozní linii od lednice přes dřez, sporák až po barový pult.„Specifickým rysem typového domu Zuzka je jeho propojení s exteriérem. Obytné místnosti jsou situovány tak, aby se z každé z nich dalo vycházet na zahradu,“ říká Ing. Peterka. Zvlášť si majitel domu pochvaluje zastřešenou terasu s pohodlným sezením, kde je možné trávit čas i během teplých letních deštíků. Člověk tím získává pocit opravdového spojení s přírodou, což pánovi domu zcela vyhovuje. Jeho koníčkem je totiž pozorování oblohy speciálním hvězdářským dalekohledem. Proto nanejvýš oceňuje snadnou manipulaci s přístrojem, který obývá celý pokoj se samostatným východem ven. Nevšednímu koníčku se přizpůsobilo i panoramatické koupelnové okno, neboť majitel projevil přání mít při koupeli k dispozici celou severní oblohu. V podhorské oblasti bez velkoměst a s téměř nulovým světelným spadem okolních vesnic je tak spokojenost místního hvězdáře dokonalá.

text: Daniela Rígrová, foto: Robert Virt

logo MessengerPoslat Messengerem