Sen o bydlení v souladu s přírodou daleko od ruchu velkoměsta a přitom v jeho dosahu si splnila mladá rodina se třemi dětmi. Navíc se vraceli ke kořenům, do rodné obce manželky. 

Na počátku měli poměrně romantické představy o stavbě z přírodních materiálů svépomocí a s minimálním rozpočtem. „K výslednému domu vedla poměrně dlouhá cesta, spoustu z toho, co jsme považovali za nutné, jsme přehodnotili. Napomohly tomu i návštěvy nejrůznějších workshopů; museli jsme si přiznat, že svépomocí to prostě nezvládneme,“ říká na úvod Zuzana Čítková.

Spolupráce s architektem Alešem Brotánkem přinesla rodině nové priority, další z nich si pouze potvrdila. S architektem se znali již dříve a společně s ním sdíleli i většinu jeho představ o ekologickém bydlení.

Dominance dřeva je patrná na první pohled, uplatňuje se v konstrukci, obkladu i ve formě laťových treláží. Strohé tvary jsou změkčeny popínavou zelení a spolu s ozeleněnými střechami dávají domu ryze přírodní charakter, treláže a sítě prostorovou lehkost a kompozice složená z více tvarů vizuální rozmanitost.

Životní styl a bydlení

Se stavbami rodinných domů často úzce souvisí i životní styl. Stejně tak tomu bylo i v případě manželů Čítkových. Použití přírodních materiálů považovali za prioritu, ze které nechtěli v žádném případě slevit. Rozhodnutí s sebou logicky neslo vyšší náklady, a tak zmírnili alespoň nároky na celkovou plochu. „Nyní vidím, že to byla opravdová výzva, protože dnešním trendem jsou spíše velké domy s několika koupelnami, pokoji pro hosty a tak dále,“ doplňuje Zuzana Čítková.

Z výkresů je patrné, že chybějící prostor uvnitř domu kompenzuje prostorná dřevěná terasa či patro pro přespání hostů v obývací části, kde je zároveň umístěna pracovna. Úspory energií a vody jsou dalšími faktory, na kterých se rodina s architektem shodla. Dům je vybaven fotovotaickými panely na ohřev vody a vegetační čistírnou odpadních vod.

Kuchyňský kout obsahuje kromě jiného i odpadní díry pro recyklaci (papír, plast, sklo a kompost) (1)

Návrhy interiérů se po dokončení stavby staly pro paní domu velkou vášní. Postupně s kamarádkou navrhla kuchyň, dětské pokoje i šatnu: „Je pro mě radost vidět, když vzniká něco, co jste prozatím viděli jenom na papíře. Stejně jako mě bavilo sledovat, jak roste náš dům, bylo krásné vidět, jak se skládá interiér pod rukama šikovných truhlářů. Při výběru řemeslníků jsme měli vůbec štěstí. Dodavatelská firma nejen že splnila naše požadavky včas a podle dohodnutého rozpočtu, ale dokonce přišla sama s návrhy úspor,“ podotýká majitelka.

Rodina si rovněž zakládá na tom, že vlastní málo věcí, velké části se zbavili při stěhování. „Myslím si, že někdy méně znamená opravdu více. To možná trefně vystihuje i naši volbu bydlení,“ uzavírá s úsměvem.

Jihozápadní roh místnosti je prosklený a propojuje tak opticky místnost s venkovní terasou.

Originální dřevostavba 

Rodinný dům v Chodouni u Berouna lze popsat jako nápaditou přízemní dřevostavbu s prostornou terasou, kde z jihozápadu cloní letní sluneční žár vinná réva. Ta by měla podle slov architekta od jara do podzimu chránit terasu a jihozápadní roh domu před přímým slunečním žárem, který réva vždy do podzimu promění v bohatou úrodu hroznů.

„Po ostříhání vinné révy pak holá nerezová síť nebrání slunci pronikat v zimním období do domu, kdy je naopak slunce velmi vítáno. Réva navíc nebrání širokému výhledu z kuchyně a obytného prostoru,“ dodává architekt a ukazuje na volnou část pozemku, kde vzniká permakulturní zahrada, do níž se dům otevírá. Zvýrazní se tak ještě více nádherný výhled do údolí, což byl podle něj „klíčový formotvorný fenomén domu“.

Na prostorné terase popnuté vinnou révou se nachází masivní zahradní nábytek vyrobený v nedaleké truhlářské dílně. Dřevo pochází z místních lesů.

K domu se přichází z východní strany po chodníku chráněném přesahem střechy podél nevytápěné části, členěné na tři samostatné vstupy (sklad, vstup do domu a dílna). Hlavní vstup do domu vede ze severu přes nevytápěné zádveří, do chodby propojující všechny místnosti. Hned za vstupními dveřmi je toaleta a za ní koupelna se sprchovým koutem. Na konci chodby ve zklidněné části jsou dva pokoje orientované na východ a ložnice orientovaná k západní straně.

V srdci dispozice se nachází technická místnost, v jejíž centrální obloukové režné stěně je zabudovaná krbová vložka natočená do obytného prostoru. Ten je podél celé jižní strany členěn do tří funkčních částí a propojen s kuchyňským koutem. Obytný prostor je díky vzestupné pultové střeše převýšen, což jej opticky zvětšuje, a využit k vložení mezipatra se schodovitou knihovnou. Na terasu se vstupuje dveřmi v západní stěně vedle kuchyňského koutu.

Dětské pokoje navrhla majitelka očima svých dětí. Proto nechybí široké postele pro vlastní komfort i pro přespání kamarádů.

Architektonické a výtvarné řešení 

„Dům je členěn na tři funkční celky a tvoří kompozici vzájemně se prolínajících kubusových objemů s dominancí obytné vytápěné části. Na hlavní klínovitý kubus obytné části navazuje jižní terasa s transparentní treláží a ze severní strany nasedá k domu horizontální kubus prolnutý s domem a přesahující hlavní hmotu z východu i západu,“ pokračuje ve výkladu architekt.

Důležitým „objemem“ je i terasa fungující jako přechodový prvek mezi obytným prostorem a zahradou. Prolíná se do hlavní obytné části a je prostorově vymezena dřevěnou konstrukcí sloupů a trámů, na nichž je napnuta nerezová síť pro již zmíněnou popínavou vinnou révu.

Hlavním stavebním materiálem je zde dřevo, jeho strohé tvary jsou kombinovány s něžnou popínavou zelení. Spolu s ozeleněnými střechami i kořenovou čističkou s recyklací vody zadržuje dům v maximální míře vodu v krajině, využívá obnovitelné zdroje a jeho vizuální rozmanitost a originalita vyrůstá z logiky zdravého bydlení v souladu s přírodou.

Slovo autora návrhu

„Pro mě jako autora návrhu bylo vzrušující to, že jsem mohl být vtažen do procesu, ve kterém si rodina srovnávala priority. Ty se pak stávaly inspiračními zdroji celého optimalizačního procesu. Mám rád, když se hledá cesta, jak s minimem prostředků zajistit maximum potřeb…“

Text: Vlastimil Růžička, Foto: Petr Vinš

logo MessengerPoslat Messengerem