Dům, o kterém je řeč, vznikl poněkud netypickým způsobem. Obvykle si stavebník koupí parcelu, a teprve potom podle jejího charakteru vybírá konkrétní dům. V našem případě to šlo přesně v opačném pořadí, ale jak se můžete přesvědčit, výsledek opravdu stojí za to.

Budoucí majitele na výstavišti zaujal vzorový dům Terra – dřevostavba od společnosti Atrium, a teprve potom se začali ohlížet po vhodné parcele. Kýženou lokalitou pro nový domov bylo okolí Brna, kde je ovšem dnes o pozemky nouze.

Dům Terra doslova klame tělem: při pohledu z ulice působí nenápadně až skromně, ale uvnitř jste překvapeni jeho prostorností.

Nakonec se několikaleté pečlivé hledání vyplatilo a objevili zajímavou parcelu na Blanensku. Parcela se však neobešla bez rozsáhlých terénních úprav, což tehdy ještě šlo, neboť dům byl poslední v řadě a těžká technika měla na parcelu pohodlný přístup.

Dům podle přání

Typový dům Terra rozhodně není běžnou typovkou, protože se zde počítá s individuálním přizpůsobením podle požadavků stavebníka i specifik parcely. V našem případě došlo oproti původnímu tvaru k rozvolnění vnitřních dispozic, takže v domě nenajdete některé příčky, ale naopak ze všech koutů vidíte do centrálního obytného prostoru.

Kuchyňská linka v krémové barvě a jídelní část

Na rozdíl od vzorového domu zde přibyla místnost pro ukládání zahradní techniky atd., protože se počítalo, že stavba garáže bude díky nevyjasněné situaci při schvalovacím řízení opožděna. Vznikla tak místnost se samostatným vchodem zvenku. S ohledem na přání majitelů a krásu okolní krajiny došlo také k výraznému zvětšení prosklení v rohu hlavní místnosti.

Obývací část centrálního obytného prostoru s krbem orámovaným ušlechtilou „rzí“.

Zahradní „obývák“

Mohutné prosklení tak otevírá pohled na nádhernou okolní krajinu, v létě se obytné centrum propojí s rozsáhlou terasou, která prakticky tvoří další obytnou místnost. Nepřehlédnutelným prvkem celého domu i zahrady je ovšem nádherné zahradní vodní dílo, které je obdélníkového tvaru jako bazén, ale po stranách přechází v přírodní jezírko.

Kuchyně je řešena velkolepě, varná sekce se rozkládá na samostatném ostrůvku.

Na přirozené světlo je kladen důraz i v interiéru a mohutnému prosklení v přízemí pomáhá také světlovod. To vhodně koresponduje i se zařízením interiéru, neboť majitelé domu nechtěli prostor „zahltit“ nábytkem.

Text: Adam Krejčík, Foto: Jiří Hurt