Vnější podoba vychází z tradičního tvaru venkovského domu se sedlovou střechou a je obalena černým pláštěm, uvnitř se ukrývá moderní interiér převážně v bílém provedení. Společným jmenovatelem dřevostavby založené na harmonii protikladů je inspirace ve Skandinávii.

Architektonická kompozice se skládá ze dvou budov stejného tvaru, ale s rozdílnou výškou. Na velkém pozemku bývalého ovocného sadu jsou uspořádány podélně za sebou a navzájem spojeny proskleným „krčkem“.

Základní kompaktní forma je téměř sochařsky tvarována – prostým ubíráním hmoty a materiálu architekti vytvořili kryté terasy, otevřené průhledy atd. Skandinávsky střízlivá a čistě účelná barevná a materiálová škála se omezuje na černé opalované dřevo, přírodní a bíle natřené dřevo, sádrokarton a hladké bílé stěrky.

Jednoduchý minimalistický design a velká okna, která dávají vyniknout výhledům do tiché zahrady, naznačují ústřední záměr architektů – propojení exteriéru a interiéru, maximální splynutí stavby a života rodiny s přírodou. Počítá se s tím, že fasáda časem oprší, získá patinu, dřevěné terasy zešednou, vyroste bujná zeleň a vše se nádherně propojí v jeden organický celek.

Krytá terasa u jídelny je rovněž obložena modřínem, tentokrát ale v přírodní úpravě. Obklad  prosklenou stěnou přechází do interiéru obývacího pokoje, což je vidět na fotografii na následující dvoustraně.

Architektura zevnitř

Stavba je situována podél severní hranice pozemku tak, aby nenarušila poezii vzrostlých stromů a zbyla dostatečně velká plocha pro rekreační travnatou plochu. Dispozice se rozvíjí od garáže a hlavního vstupu přes společný obývací prostor a prosklenou jídelnu (zmíněný spojovací krček) po ložnicovou část se dvěma dětskými pokoji a velkou rodičovskou ložnicí.

Ložnice rodičů je orientována do zadní klidové části zahrady, má vlastní terasu a vlastní koupelnu. Nabízí dokonalé soukromí.Již z pohledu na dispozici lze vyčíst důraz na pohodlí a praktičnost v každodenním životě: z garáže vede cesta „suchou nohou“ jak do zádveří, tak přes spíž do kuchyňské části, z každé obytné místnosti (a dokonce i z koupelen) se dá vyjít na krytou terasu na čerstvý vzduch, jak rodiče, tak děti mají k dispozici velkou komfortní koupelnu a samozřejmě nechybí potřebné úložné prostory – vestavěné skříně, šatny atd. Interiér je vybaven převážně vestavěným nábytkem vyrobeným na míru z bíle lakovaných MDF desek a přírodního olejovaného dubu. Doplňují jej kontrastní prvky v černé barvě. Neobvyklé jsou sanitární předměty v koupelně z matné černé keramiky.

„Navrhujeme architekturu zevnitř,“ vysvětluje architekt Michal Kunc z Ateliéru Kunc Architects, který sbírá zkušenosti z navrhování rodinných domů již desetiletí. „Neexistuje jeden ideální rodinný dům vhodný pro každého. Existuje jen cesta. Soustředěně hledáme, skicujeme, diskutujeme s klienty. Vytvořili jsme si vlastní filozofii bydlení, souhrn pozitivních zkušeností a chytrých nápadů, vydestilovaný z našich předchozích domů a interiérů. Ovšemže tento souhrn sám o sobě nikomu štěstí asi nepřinese. Ale může přinést skvělý výsledek – rodinný dům, který svým obyvatelům dává skutečný pocit domova.“

Interiér společného obývacího prostoru je otevřen do krovu a vymezen plochami bílých stěn, hladkých stěrkových podlah a bíle natřeného dřeva. Doplňují je přírodní dřevo a akcenty černé a šedé barvy. Architekti tak jednoduše vystihli esenci skandinávského stylu.

Text: Jitka Pálková | Foto: Jan Vrabec

logo MessengerPoslat Messengerem