Na ostrově Formentera je zvykem, že se čerstvě dostavěný dům pokřtí. Majitelé se rozhodli dát mu po rekonstrukci jméno „Casa Niños“ – Dům dětí.

Dům se nachází v klidné a izolované části obce Es Pujols, na krásném středomořském ostrově Formentera. Stojí v blízkosti moře, v oblasti známé svojí autenticitou. Jako by se zde zastavil čas. Cesty nejsou zpevněné, zahrady lemují zvětralé dřevěné ploty a veřejné osvětlení se vyskytuje jen sporadicky.

Za všech okolností se místní snaží ponechat přirozenou ostrovní vegetaci, která si tak podmanila celé okolí a dává mu typický vzhled. „Toto prostředí ve mně vyvolalo silné vzpomínky z dětství,“ říká architect Pepe Gascón, autor návrhu rekonstrukce.

Krytá terasa u obývacího pokoje je vybavena originálním sezením z masivního dřeva a proutí. Charakteristická modrá barva se opakuje na okenicích i trámcích, které nesou zastřešení.

Letní sídlo

Dům si postavil v osmdesátých letech 20. století německý manželský pár v baleárském stylu. S novou dobou a novými majiteli bylo nutné jej přestavět a doplnit tak, aby poskytoval podmínky pro pohodlný život. Nově rekonstruovaný dům měl sloužit jako letní sídlo. Díky příbuzenskému vztahu s majiteli věděl architekt přesně, co jim bude vyhovovat, a celý proces realizace byl velmi dynamický.

Největším zásahem do původní podoby byla reorganizace denních prostor nacházejících se mezi dvěma verandami. Byly zrušeny dvě menší místnosti, kuchyně byla propojena a otevřena do obývacího pokoje a vstupní dveře byly přemístěny. Díky přestavbě obývacího pokoje bylo možné rozšířit hlavní ložnici. Na konci chodby se také nacházejí další dvě menší ložnice. Architekt se rozhodl, že před nimi vytvoří malou vstupní halu. Bylo také třeba nově zorganizovat obě koupelny, aby byly prostornější a plně funkční.

Interiéru vládne bílá – bílé omítky a hladká světlá podlahová stěrka odrážejí maximum světla a dávají vyniknout dřevěnému nábytku, obrazům a doplňkům.

Změny zasáhly i širší zázemí. Z původní garáže, která přiléhala k domu, vznikl apartmán pro hosty, šikovně propojený s exteriérem. Díky výškovému rozdílu terénu na konci terasy zde bylo možné zřídit technickou místnost a prádelnu. Střecha – betonová deska – je na stejné úrovni jako bazén, slouží tedy i jako plošina pro opalování, venkovní stolování a relaxaci, nebo také jako skokanský můstek k bazénu.

Vše je zalité sluncem

Některé okenní a průhledové otvory ve fasádě se zvětšily, do interiéru tak může proniknout daleko více slunečního světla. Patrné je to zejména v obývacím pokoji a na verandách, které byly doposud velmi tmavé.

Velkou pozornost všichni věnovali použitým materiálům a architektonickým prvkům. Cokoliv, co neodpovídalo tradičnímu baleárskému stylu, muselo pryč. Rekonstrukce byla založena na lokálních materiálech a tradičních pracovních postupech.

Vestavěný nábytek – kuchyňská linka, police, šatní skříně a další prvky – byl při rekonstrukci vyzděn z cihel a opatřen bílým nátěrem. Záměrně nerovné a neostré hrany a povrchy omítek vytvářejí dojem starobylosti a autenticity.

Hlavní barvou celého objektu, a to uvnitř i vně, je bílá, jak je u moře obvyklé. Dobře odráží sluneční paprsky a dům se tak nepřehřívá. Okenice byly natřené blankytně modrou barvou, jako u většiny domů na Formenteře.

Většina nábytku v interiéru je provedena z cihel (čela postelí, šatní skříně, kuchyňská linka, police a bar). V obývacím pokoji byly vytvořeny niky a z cihel je i venkovní sprcha. Povrchy stěn pokojů i cihlového nábytku jsou záměrně nedokonalé. Všechny příliš ostré rohy byly nahrazeny krásně nepravidelně oblými.

Zděné šatní skříně nemají dveře, pouze lehký závěs.

Toto vše doplňuje dřevěný nábytek, textilní závěsy a pokrývky, které dodávají domu barvy. Rozzářit dům barvami mají za úkol také obrazy a další dekorace. Je to zkrátka pohodlný a funkční středomořský dům, kde hlavní roli hrají barvy, světlo a stín.

Text: Kristýna Lišková, Foto: Jordi Sarrà, Pepe Gascón