Parcely ve svahu nabízejí stavebníkům nenahraditelné výhody hezkého výhledu, slunné polohy, nadhledu nad okolím. Sklon k severu nebývá považován za ideální, ale vhodný návrh může tuto nevýhodu obrátit naopak v přednost. Zajímavým příkladem je nový dům v jižních Čechách.

Manželé se dvěma dětmi si původně vybrali jiný pozemek, ale kvůli neshodám s developerem od smlouvy odstoupili, i když projekt byl již na dobré cestě k realizaci. Nová parcela v klidné vilové čtvrti s krásným výhledem na město je oslovila natolik, že se nezalekli ani poměrně příkrého severního svahu s přístupem ze spodní části. Tato situace vyžaduje promyšlené řešení, a proto se obrátili na architekta, který má s projekty podobného typu řadu zkušeností.

„V takových případech je vždy dobré volit řešení takzvaného vstupního suterénu, kde se nacházejí garáže, hlavní vstup do domu a schodiště do přízemí, které je v rovině s obytnou částí zahrady. Obyvatelé tak nemusí v průběhu dne běhat po schodišti,“ říká Aleš Gadlina, autor návrhu domu.

Tento dům měl navíc nejkrásnější výhledy do daleké krajiny právě tímto směrem, takže obě horní podlaží mají na severní fasádě po celé délce prosklené stěny s lodžiemi, aby byla exponovaná poloha domu co nejvíce využita. Lodžie se mírně rozšiřují do balkonu lichoběžníkového tvaru, což zlepšuje výhled a umožňuje umístit v širším rohu stůl se sezením. Velká hmota stavby je tak při pohledu z ulice zajímavě členěna a získává dynamický tvar.

Na jižní straně majitelé domu přistavěli pergolu v podobě železobetonové moniéry. Zvlněná křivka vnáší do obrazu fasády nejen stín, ale i dynamiku.

Soukromí nad městem

Ale začněme po pořádku. Vstup na pozemek tvoří velká zpevněná plocha přímo navazující na chodník, bez bariéry plotu a vrat. Vjezd do garáží je mnohem pohodlnější a plotem je oddělena až zatravněná část zahrady. V suterénu se nacházejí garáže pro tři automobily, technické zázemí a vstupní hala se šatnou.

Od vchodových dveří stoupá středem domu otevřené schodiště do přízemí, kde se nachází společná obývací část domu, a v přímé linii pokračuje až do nejvyššího – ložnicového patra.

Prosklené plochy o šířce 2,5 m se zdvižně-posuvným systémem umožňují bezbariérový výstup na dřevěnou palubu.

„Vždy v této variantě volím vnitřní schodiště, aby se v zimě nemuselo udržovat a do garáží vedla nejkratší suchá cesta,“ – komentář projektanta dokládá ohled na praktičnost a maximální komfort bydlení. Ten je v každodenním životě zásadní, teprve na praktických základech může spočívat nadstavba v podobě originálního ztvárnění, krásných výhledů a podobně.

Přízemí je proskleno na balkon k městu i na opačnou stranu do chráněné pobytové části zahrady. Denní světlo i výhledy volně procházejí napříč domem, vnitřní prostor tak získává vzdušný a odlehčený ráz. Ústřední schodiště člení dispozici na čtyři navzájem propojené zóny.

Společná obývací část v přízemí je jeden velký prostor, členěný dílčími předěly – schodišťovou stěnou, prosklenými dveřmi apod.  Tím jsou zajištěny volné průhledy napříč domem.

Obývací pokoj a pracovna jsou obráceny k městu, kuchyňská část a bazén bezbariérově navazují na terasu a zahradu. Vyvýšená poloha a velká hmota domu vytvářejí ze zahrady chráněnou oázu, kam hluk ani pohledy z okolí nedosáhnou.

Nejvyšší podlaží tvoří soukromou část s ložnicí rodičů, pokojem syna, pokojem dcery, dvěma prostornými koupelnami a šatnou. Všechny pokoje mají přístup na balkon, který nabízí nejen úchvatný panoramatický obraz krajiny a města jako na dlani, ale díky převýšení nad sousední zástavbou také klid a soukromí. Orientace ložnic k severu přináší příjemný chládek a prudké sluneční paprsky tu nikomu z rodiny nechybí.

Pokoje orientované na sever těží z velkého množství světla a panoramatického výhledu. Subtilní zábradlí z ocelového pletiva je rovněž do určité míry transparentní.

Sázka na technologie

Aleš Gadlina domy nejen navrhuje, ale své projekty i realizuje. „Zkušenost z realizace stavby a zpětná vazba od klientů z užívání samotného domu vedou k tomu, že vždy volím maximální kvalitu a materiály a technologie, které se osvědčily. Zdivo Porotherm, hliníková okna Schüco s trojskly, moderní zdvižně-posuvné systémy, tepelná čerpadla a řízené větrání s rekuperací patří ke spolehlivým technologiím, které zajišťují vysoký standard bydlení a dlouhodobě hezký vzhled a perfektní fungování domu.“

Bazén zaujímá zhruba čtvrtinu přízemí domu a v létě jej lze pomocí posuvné prosklené plochy přímo otevřít do zahrady.

Autor Aleš Gadlina (1965)

Autorizovaný inženýr, absolvent Stavební fakulty ČVUT Praha. V r. 1997 založil stavební firmu Gadline, která se postupně rozrostla o architektonický ateliér. Zabývá se návrhy rodinných domů a bytových staveb od studie až po realizaci, specializuje se na projektování energeticky úsporných domů, které využívají pasivní solární efekt.

Návrh interiéru: Ing. arch. Lenka Kanalošová

Text: Jitka Pálková, Foto: Jiří Vaněk a Jana Labuťová

logo MessengerPoslat Messengerem