Cihelné konstrukce prověřené tisíciletou historií neztrácejí na oblibě. Díky svým přirozeným vlastnostem se dobře přizpůsobují současným požadavkům na estetický vzhled i na příjemné klima v interiéru a energetickou úspornost staveb. 

Technické specifikace a kontakty se zobrazí až po registraci a přihlášení.

Podél jižní a západní fasády je položena pískovcová dlažba. Terasa přechází v jedné rovině v trávník, na západní straně sousedí s opěrnou zídkou a krytým bazénem.Manželé se dvěma dospělými dětmi hledali klidné místo, kde by rodina definitivně zakotvila, a pozemek na konci ulice v nové zástavbě, ztrácející se v údolí za malou středočeskou obcí, přesně odpovídal jejich představám. „Romantické zákoutí, z jedné strany částečně ve stínu listnatého lesa, z druhé strany výhled na rybníček, v budoucnu žádní další potenciální sousedé, to byly silné argumenty pro,“ říkají majitelé domu.

Na opačné misce vah byla poloha v poměrně strmém svahu se severním sklonem a přístupem zespoda. Rodina měla poměrně jasnou představu o dispozici – bezbariérový přízemní byt v úrovni terénu, společná obývací část propojená se zahradou, oddělená zóna rodičů a dětí včetně samostatného sociálního vybavení, dostatečně velké technické zázemí. Estetickou stránku svěřili do rukou architektu Rostislavu Maňákovi.

! Prohlédněte si on-line NEJVĚTŠÍ KATALOG RODINNÝCH DOMŮ !

Dvě podlaží, dva trakty

Srdcem domu prochází schodišťová hala, příjemně osvětlená shora světlíkem. Vestavěné skříně pod galerií poskytují potřebný úložný prostor.Dům je orientován rovnoběžně s vrstevnicí a rozdělen středovou podélnou nosnou zdí na dva trakty. Větší část domu tvoří dvoupodlažní trakt orientovaný do ulice, zastřešený plochou střechou. Ústřední schodišťová hala jej rozděluje na garáž, technické zázemí a zónu pro hosty s vlastní koupelnou. Otevřené jednoramenné schodiště stoupá na galerii, z níž se vchází do ložnic dětí, orientovaných na západní stranu, a do společné obývací části na jižní straně. Severovýchodní nároží domu zaujímá ložnice rodičů s vlastním zázemím. Z jižní a západní strany dům obklopuje příjemná chráněná terasa, sousedící s bazénem.

Zaujalo nás

Diskrétně spolu

Kuchyň je částečně „taktně“ oddělena od obývacího pokoje, aby na pracovní plochu nebylo příliš vidět. Z účelné dispozice je vidět praktické uvažování s ohledem na pohodlí – nechybí dostatečné komunikační plochy ani potřebný úložný prostor (vestavěné skříně, spíž).

Oranžové, rezavě hnědé a cihlové barevné odstíny vyvažuje neutrální šedé čalounění a textilní doplňky.Postaveno na jistotách

„Věříme klasickým, prověřeným přírodním materiálům, jako je dřevo, kámen a cihla – jejich krásnému vzhledu i přirozeným vlastnostem, jako je trvanlivost, ekologičnost, prodyšnost… Proto jsme zvolili zděný dům s uplatněním režných cihel na fasádě a vybavením převážně ze dřeva,“ vysvětluje majitel. „Rozhodli jsme se jít osvědčenou cestou a realizovat výstavbu v rámci programu Porotherm dům Wienerberger, stavěli jsme s firmou Montis Plus, která je smluvním partnerem projektu. Získali jsme tak záruku kvality materiálů i provedení prací.“ Interiér domu byl vybaven na míru s důrazem na individuální potřeby všech členů rodiny a poctivou řemeslnou práci až do detailu.

Dětské pokoje mají praktické vinylové podlahy, k nerozeznání od dřeva. Vybavení blízké stylu high-tech odpovídá vkusu generace mobilních sítí a počítačových her.Nenajdeme tu křivé omítky, špatné spárování, odstávající lišty, zkřížené zárubně či kování vypovídající službu. „Snažili jsme se vyhnout příliš levným i příliš drahým výrobkům a módním vlnám. Vybírali jsme nadčasové materiály – třešňovou a javorovou dýhu, pískovec, standardní keramické obklady, žulu. Líbí se nám, že časem přirozeně stárnou, ale stále si zachovávají svou kvalitu,“ uzavírá majitel domu.

text: Jitka Pálková, foto: Robert Virt

logo MessengerPoslat Messengerem