Městská část Praha 9-Klánovice patří již tradičně mezi oblíbená místa luxusního bydlení. Moderní rodinný dům jako by stál na okraji obce odjakživa.

Mladá rodina se dvěma malými dětmi toužila po originálním bydlení ve vytříbeném architektonickém stylu. Měla představu moderního rodinného domu, který bude odrážet jejich přání a zároveň brát ohledy na možnost pobytu rodičů či přátel. Řešením je stylový dům se samostatným hostinským pokojem a výstupy do rozkvetlé zahrady. To vše v dokonalé jednotě a harmonii.

Ze strany od příjezdové komunikace a nezastavěného prostoru za domem je zahrada uzavřena a dům je naopak orientován do její oddychové části směrem k jihu.

Výběr vhodné parcely

Vysněný dům se nachází v zadní části poměrně prostorné parcely ve tvaru kosoúhelníku na kraji obce. Rohový pozemek je západně ohraničen řadou stromů, které slouží zároveň jako preventivní ochrana proti nánosu ze sousedního pole a silnice a svojí hustotou a výškou vytvářejí dokonalý pocit soukromí a bezpečí. Jižní stranu „kryje“ hustá výsadba křovin ve formě udržovaného živého plotu. Podstatnou součástí stylového rodinného domu je obytná zahrada v přední části pozemku.

Architekt Pavel Janoušek nabídl takové dispoziční řešení, které spojuje jednotlivé funkční zóny domu tak, aby přirozeně navazovaly na zahradu, a to včetně průhledů, přímých výstupů na terasy i do nitra zahrady. Výtvarně a kompozičně objekt působí podle slov architekta „lehce a značně horizontálně“. Průniky a kompoziční vazby se totiž týkají i jednotlivých architektonických prvků fasády (velké skleněné plochy, čisté stěny, římsy a atiky, terasy).

Plocha zahrady má na přání uživatelů dvě základní zóny vymezené pergolou s popínavými růžemi. Relaxační a oddychovou před jídelnou a obývacím pokojem, soukromou klidovou v menší boční části zahrady.

Architektonické a dispoziční řešení 

Pavel Janoušek je znám svými promyšlenými koncepcemi bydlení v součinnosti se zahradní architekturou, projekty jsou charakteristické i minimalistickým pojetím tvarů a barev. Nejinak je tomu v rodinném domě s hostinským pokojem v Klánovicích. Barevné řešení je založeno na střízlivé kombinaci bílých ploch fasády a tmavě hnědého odstínu dřevěných prvků (lamel protislunečních žaluzií).

Součástí řešení východní strany zahrady je samostatně stojící pergola, jakožto další oddělující prvek od sousedova plotu. „Tato pergola bude v celé své délce a výšce osazena popínavými rostlinami. Stejně tak bude popínavými rostlinami osázena i celá plocha severní strany dvojgaráže,“ upřesňuje architekt.

Z technického hlediska jde o dvoupodlažní nízkoenergetický objekt s plochou jednoplášťovou střechou s parotěsnou zábranou z asfaltového modifikovaného pásu s dispozicemi nepravidelného tvaru T, kde je ve spodním podlaží umístěna obytná a technicko-provozní část, ve vrchním takzvaná klidová, ložnicová.

Terasa nad jídelnou je přímo stvořena pro odpočinek, klid a relaxaci.

Dispoziční řešení vstupního podlaží obsahuje zádveří a vstupní halu, ze které se vchází do šatny, technické místnosti a dvojgaráže a dále do obytného souboru obývací haly s jídelnou a kuchyní se samostatným vstupem na venkovní terasu. Za halou se nachází pracovna s menším prostorem pro cvičení. Ze vstupní haly lze vstoupit i do pokoje pro hosty s koupelnou a WC.

Z obývacího prostoru vedou jednoramenné přímočaré schody do horního podlaží, kde jsou umístěny tři ložnice se samostatnými vstupy na terasu, hygienické zařízení se šatnou a místností pro praní prádla se vstupem na střešní terasu, kde je možné prádlo sušit.

Prostorná kuchyň navazuje na obývací pokoj a jídelnu, i zde je vše designově řešeno v prosté kombinaci černé a bílé.

Prolínání prostor

Prolínání obytné části s kuchyňským koutem, jídelnou a prostorným obývacím pokojem vyřešil Pavel Janoušek pomocí dispozice nepravidelného tvaru T, která nabízí zajímavé průhledy do exteriéru, na přilehlé venkovní terasy a zahradu. Velké skleněné plochy orientuje převážně na jih do obytné zahrady. V druhém podlaží nabízí klidový prostor pro pokoje dětí a ložnici rodičů. Také pokoje mají své prostorné pobytové terasy s výhledem do zahrady.

Ložnice rodičů v patře má část úložného prostoru ukrytou za dřevem obloženou lehkou dělicí stěnou.

Zajímavým prvkem uvnitř domu je rovněž schodiště bez podstupnic, které umožňuje průhled z jídelny do kuchyně. Dům se samostatným hostinským pokojem je laděn do základního barevného kontrastu tmavě hnědého dřeva a bílých ploch omítek. Prostá, elegantní a nadčasová kompozice barev je dodržována i v designu nábytku, vybavení ložnic, koupelen, komunikační prostor se schodištěm včetně teras.

Objekt je řešen jako nízkoenergetický, za použití tepelného čerpadla, rekuperace s řízeným větráním, úpravou vzduchu a možností letního chlazení.

Průhled z kuchyně do jídelny pokračuje přes venkovní jídelní terasu až do zeleně. Prostě a účelně zařízený prostor jídelny je přes posuvné skleněné dveře spojitý s venkovní terasou. Dominuje zde výtvarně kvalitní centrální stropní svítidlo.

Text: Vlastimil Růžička, Foto: Jiří Ernest