Luxusní italské letovisko Lido di Jesolo, jehož bělostné vily, apartmány a hotely se skví jako rozsypané perly na okraji Benátské laguny, se může pochlubit nádhernou dlouhou pláží a velmi příjemným klimatem. Proto tu manželé z Milána vybudovali dům, umožňující trávit tu většinu roku.

Při pohledu na téměř transparentní dům je těžké uvěřit, že jde o energeticky pasivní montovanou dřevostavbu! Takové domy jsme zvyklí potkávat v našem středoevropském pásmu, v horském a podhorském prostředí. Ale právě potřeba užívat si slunce, jedinečný vzduch a moře pokud možno po celý rok, a to s minimálními náklady na provoz, vedla ke stavbě domu s napohled subtilní, zato nadstandardně tepelně izolovanou konstrukcí. Ta zde především v letní sezoně zabraňuje přehřívání a po zbytek roku v podstatě eliminuje potřebu vytápění.

Před hlavním obytným prostorem je terasa stíněná tři metry hlubokým přesahem střechy. Další stín dává starý olivovník, který se při stavbě podařilo zachovat.

Základem je flexibilní sendvičový stavební systém s antiseismickými vlastnostmi, s tepelněizolační vrstvou o tloušťce 31 cm a promyšleně řešenými tepelnými mosty. K vyrovnané energetické bilanci přispívají i prosklené plochy s izolačními trojskly a argonovou výplní, tepelné čerpadlo a fotovoltaická střešní elektrárna.

Na východní straně domu je malá zahrada, z níž je vidět přes hlavní obývací část, terasu a bazén až na opačný konec pozemku. Velkoplošné bezrámové zasklení vytváří zcela transparentní efekt, jen dveře architekt zvýraznil černým rámem.

Luxus spočívá v jednoduchosti 

I když dům působí napohled velmi luxusně, jeho princip je v podstatě lapidární. Vzhledem k malé ploše pozemku a limitované zastavěné ploše domu se architekt Jacopo Mascheroni zaměřil na co nejvolnější vnitřní prostor, úsporný design a otevření interiéru do zahrady.

Dispozice je rozdělena na denní zónu a ložnicovou část, uspořádané na půdorysu ve tvaru písmene L. Denní obývací část díky dvěma rovnoběžným plně proskleným stěnám propojuje dvě patia – malé na východní straně u vjezdu na pozemek a velké s dlouhým bazénem v zadní části, které plní funkci zahrady s bazénem. Exteriér tak doslova prochází domem od východu na západ.

„V naší práci sledujeme myšlenku jednoduchosti, návaznosti, čistoty a harmonie. Prioritou je zapojení architektury do okolního prostředí a uplatnění energeticky efektivních řešení,“ říká Jacopo Mascheroni, autor projektu.

Vzhledem k požadavku na maximálně bezúdržbový provoz jsou obě patia vydlážděna a přírodu zde zastupují „zelené intarzie“ – vsazené zelené plochy s nádhernými starými olivovníky, které se v tomto prostředí obejdou bez lidské péče. Před obývacím prostorem vytvořil architekt pomocí výrazného přesahu střechy stíněnou terasu s celoročním venkovním sezením a stolováním.

Ložnicová část se třemi pokoji, dvěma koupelnami a šatnou je naopak kompaktní a uzavřená, aby poskytovala potřebný klid a soukromí. Celý interiér je vybaven nejmodernějšími technologiemi (inteligentní elektroinstalace, vestavěné nepřímé LED osvětlení, vestavěné audio/video stěny, klimatizace a automatické předokenní stínění). Nábytek byl převážně vyroben na míru podle návrhu studia JMA.

Interiéru vládne bílá v kombinaci se světlými přírodními barvami, z vnitřní strany jsou bílé i okenní rámy. Dům byl vybaven nábytkem navrženým na míru z desek z vysokotlakého laminátu s integrovaným LED osvětlením a elektronikou, do jídelny architekt vybral skořepinové židle od Charlese Eamese. Matná kamenná dlažba bezbariérově přechází na terasu a k bazénu.

Text: Jitka Pálková, Foto: Jacopo Mascheroni

logo MessengerPoslat Messengerem