Místo, na které se dům nachází, majitel znal, protože sem kdysi jezdil se synem na letní hokejový trénink. Když sem tehdy z nedaleké Kopřivnice vyráželi za sportem, nenapadlo je, že zde za čas vyroste jejich vlastní dům. 

Majitelé toužili po vlastním pohodlném a účelném rodinném domě, který by rodinu příliš nezatížil dlouhou a finančně náročnou výstavbou či pracnou údržbou. Jako nejschůdnější cesta se jevil typový dům.

„Dlouho jsme zvažovali a po pečlivém prohledávání internetu naše volba nakonec padla na společnost Ekonomické stavby, z jejichž katalogu nás nejvíc oslovil dům Katka. Je to už šest let, ale nikdy nezapomenu na skvělý přístup této společnosti a manažera stavby pana Hořavy,“ říká majitel domu.

Kuchyň je spojena s obývacím pokojem.

Katka s úpravami 

Teplo v celém domě zajišťuje plynový kotel spojený s radiátory, kterému vydatně pomáhá kvalitní krbová vložka na dřevo.Dům Katka zaujímá cca 90 m2 a po individuální úpravě byl koncipován jako 3 + 1. Pro majitele domu byly důležité drobné individuální úpravy původního typového projektu, jejichž výsledkem bylo zvětšení půdorysu pokojů.

Od vchodu se dostanete do zádveří s malou šatnou – zde byly z původního projektu odstraněny dveře. Nalevo se nachází koupelna, pokoj syna a ložnice dcery a technická místnost s kotlem. Na pravé straně je umístěna toaleta a kuchyně s obývákem a jídelnou. Změn doznala i koupelna.

„Chtěli jsme prostorný obývák do tvaru písmena L. Abych se při sledování hokeje v televizi nemusel dívat na manželku, jak stojí u plotny a vaří,“ vysvětluje se smíchem hlava čtyřčlenné rodiny.

Obývací část s televizním „koutem“ je volně propojena s jídelnou a kuchyní, a to tak, aby se obyvatelé domu vzájemně nerušili.

Exteriér a venkovní stavby

Prostor mezi vstupní brankou na hranici pozemku a domem zaujímá zahrada v zajímavé úpravě. Kromě vydlážděné příjezdové cesty pod stylový dřevěný přístřešek se dvěma parkovacími stáními tvoří většinu plochy pečlivě udržovaný trávník. Ten je však rafinovaně „rozbit“ ostrůvky květin a meandrovitými záhony po stranách.

Na jednom z ostrůvků se nachází i roztomilé minijezírko. Na každém metru je zde vidět každodenní péče a pilné ruce majitelů – zahrada je dílem pána a paní domu. Za tuto kompozici zahrady by se nemusel stydět žádný profesionální zahradní architekt.

Velkorysý parkovací přístřešek je pěkně sladěn se zděnou částí domu, k protější stěně zase přiléhá venkovní posezení. To obyvatelé domu rádi využívají k zaslouženému odpočinku, aby se u kávy mohli pokochat plody své práce na zahradě.

Text: Adam Krejčík, Foto: Jiří Hurt