Navštívili jsme rodinný dům na Liberecku, který nás zaujal hned z několika důvodů: dům maximálně využívá exkluzivní umístění parcely a jako kompozitní dřevostavba vyžaduje minimální náklady za vytápění.

Část terasy ve tvaru písmene „L“ je kryta přesahem střechy, který chrání venkovní sedací nábytek před deštěm i před letním sluncem. Všimněte si perfektního barevného sladění.Zastavujeme před domem s výrazně barevnou fasádou a po pár krocích k vstupní brance se nás ujímá sympatická paní domu. „Původně jsme bydleli v pronajatém domě, což nám už později nevyhovovalo. Chtěli jsme se s manželem a dětmi posunout dál a pořídit si vlastní bydlení. Tak jsme začali pátrat po vhodné parcele.“

Dlužno dodat, že dům působí na první pohled velmi příjemně a totéž platí i o blízkém a vzdáleném okolí. Stačí letmý pohled na okolní hory a začínáme chápat, proč si manželé vybrali právě toto místo. Připadáme si s fotografem víc jako na výletě na horách než kousek od krajského města.

„Parcelu jsme hledali poměrně dlouho, objevili jsme ji teprve po dvou letech pátrání. Svou roli sehrála i náhoda. Objevili jsme inzerát, který spolu s parcelou nabízel i projekt na dům. Naše požadavky ovšem byly natolik náročné, že jsme postupně nabízený projekt opustili a řekli si, že si dům vybereme znovu a sami,“ vzpomíná paní Martina na dobu, kdy si ujasňovali a upřesňovali, jaký dům vlastně chtějí.

Konkurz na systém

Zprvu manželé neměli zcela jasno, z jakého stavebního systému by měl být jejich dům postaven. Shromáždili si co nejvíc informací, různých nabídek, článků a katalogů a udělali si sami pro sebe malé výběrové řízení. Po zvážení všech pro i proti nakonec padla volba na dům z nabídky společnosti Haas Fertigbau, tedy kompozitní dřevostavbu. Předtím sice vyzkoušeli ještě jednu firmu, ale nakonec zakotvili u Haasu.

„Společnost Haas Fertigbau si nás získala svým perfektním přístupem a solidností. Když jsme pak navštívili jejich vzorový dům u Mladé Boleslavi a jednali přímo se zástupcem společnosti, měli jsme jasno. Ocenili jsme hlavně pozitivní a slušný přístup a naší volby jsme nikdy nelitovali. Na rozdíl od předchozích firem, kde se pořád něco měnilo, včetně cen, tak lidé od Haas Fertigbau pokaždé splnili, co slíbili.“

Hrubá stavba kompozitní dřevostavby trvala týden, poté nastoupila další řemesla, která si stavebníci nasmlouvali většinou sami. Podle paní domu by příště vše nechali na hlavním dodavateli.

Základová deska a úpravy terénu

Parcela je na nádherném místě, ale je svažitá. Proto bylo nutné provést náročné terénní úpravy, aby bylo možné zhotovit základovou desku přesně podle požadavků společnosti. Haas Fertigbau tak chrání majitele svých domů před případnými defekty v budoucnosti. Dává to smysl, protože jen na perfektních základech a základové desce lze postavit kvalitní stavbu.

„Původně jsme si mysleli, že stačí nalít desku a bude hotovo, ale ukázalo se, že terén je natolik svažitý, že by po jeho vybagrování bylo možné postavit sklep.“ Rozdíl ve výšce terénu byl asi tři metry, což je zhruba výška jednoho podlaží. Náročné terénní úpravy domu paradoxně pomohly a kromě polovičního podsklepení získal i zajímavé vertikální členění.

Pohled do hlavní obytné místnosti. Povrch stěn kombinuje výmalbu a vliesové tapety, zajímavým dekorativním doplňkem jsou i perforované vliesové závěsy a zajímavá svítidla.

Dispozice a vnitřní uspořádání

Hlavní vstupní dveře se nacházejí asi v polovině délky domu, vedle širokých garážových vrat. Vejdete do zádveří s vestavnou skříní pro odložení venkovních oděvů. Dveře vlevo vedou do prostoru garáže. Díky tomu můžete v nepříznivém počasí „suchou nohou“ vystoupit z auta přímo do domu (a naopak). Na pravé straně předsíně jsou dveře do haly, odkud se dostanete po schodišti do patra na galerii, nebo pokračujete dál do obytného podlaží.

V pravé části přízemí se nachází technická místnost s kotlem a s pračkou a sušičkou, malá koupelna s toaletou a sprchou, pokoj pro hosty s pracovnou a hlavní obytná místnost s kuchyní a jídelnou.

Nahoře v patře jsou dva pokoje pro děti, ložnice s průchodem do koupelny a dvě šatny. Z jedné šatny se dostanete dveřmi na půdu, kde jsou připraveny rozvody pro další případné obydlení.

K domu přináleží velká zasklená terasa ve tvaru písmena „L“, na kterou se dostanete odsuvnými prosklenými dveřmi z hlavní obytné místnosti stejně tak jako dveřmi z pokoje pro hosty.

Prostorná kuchyň má multifunkční ostrůvek a pracovní desku z masivu. I v této části domu nás zaujala nápaditá výmalba a promyšlená práce s detaily.

Vytápění a ohřev teplé vody

Dům k vytápění i k vaření využívá plyn, s ohřevem teplé vody pomáhají fototermické solární panely na střeše. Kondenzační kotel ohřívá vodu v podlahovém topení, v koupelnách jsou pomocné radiátory. V domě je provedena příprava pro krbová kamna, ale podle paní domu je vlastně nepotřebují. Kompozitní dřevostavba má tak skvělé tepelné izolační vlastnosti, že v dubnu stačí vypnout kotel a v září ho zapnout. Termosolární panely zároveň ohřívají bazén.

Bazén a zahrada

„Bazén jsme plánovali už v projektu, nakonec jsme se rozhodli pro betonový bazén s fólií. Okolí bazénu ještě čeká na finální povrch a budoucí zastřešení,“ svěřila se nám paní domu.

Na zahradě nás kromě všudypřítomného nádherného výhledu na první pohled zaujalo žulové posezení s ohništěm. Zahrada je práce zahradníka pana Sýkory z Liberce a na první pohled je zřejmé, že to byla skvělá volba. Zahrada se dělí na část s ovocnými stromy a na část okrasnou, zajímavé kombinace rostlin velmi pěkně „hrají“ s nádherným okolím a výhledem.

Žulové posezení s ohništěm v relaxační části zahrady osazené zajímavým mixem okrasných stromů a keřů. V další, užitkové části zahrady nechybí ani ovocné stromy.

Text: Adam Krejčík, Foto: Tomáš Thiele

logo MessengerPoslat Messengerem