Dům s vyhraněným designem, postavený v malé obci ve východních Čechách, vznikl na základě touhy majitelů odpoutat se od stereotypu. Přestože zvenku i uvnitř působí střízlivým až asketickým dojmem, bydlí se v něm velmi pohodlně a dokonce i úsporně.

Technické specifikace a kontakty se zobrazí až po registraci a přihlášení.

Terasa s betonovou dlažbou na podložkách se propojuje se zapuštěným venkovním bazénem. Zahradní nábytek a lehátka jsou z trvanlivých vláken Hularo, které snese i déšť.Majitelé – mladá rodina s malým dítětem – neměli přesnou představu, jak bude jejich budoucí domov vypadat, měli však jasno ve stylu bydlení: minimalistická architektura, chladný design založený na geometrických tvarech, barevná paleta složená převážně z černé, šedé a bílé, použití skla, kovu, betonu. Za samozřejmou součást moderní architektury považovali energeticky úsporné technologie. Důraz kladli na originalitu, kvalitní materiály a dokonalé řemeslo. Úkol naplnit jejich vizi a vytvořit konkrétní podobu domu zadali Aleši Gadlinovi, jehož práce znali z časopisů a médií.

Vybrali si pozemek v krásném přírodním prostředí, jehož jedinou vadou na kráse byly obtížné zakládací podmínky. Jak samotná konstrukce tvarově velmi atypického domu, tak jeho statické zajištění a založení si proto vyžádaly odvážné technické myšlení a kladly velké nároky na provedení stavby. V bažinatém terénu s jílovitým podložím sahají betonové piloty až do hloubky 2,5 m. Přesahující část horního podlaží bez podpor a sloupů byla dalším statickým oříškem, řada originálních a technicky náročných řešení se najde i v interiéru. 

! Prohlédněte si on-line NEJVĚTŠÍ KATALOG RODINNÝCH DOMŮ !

Dvě šikmé věže

Společný obývací prostor se nese ve střízlivém duchu. Minimalistickou škálu barev provází minimum nábytku. Pohledový beton, cementovou stěrku a bíle lakované MDF desky doplňuje dubové dřevo (jídelní stůl, policová stěna) a čiré kalené sklo (schodišťové zábradlí, prosklená stěna do zádveří).Navenek se kompozice dvou hmot se zkosenými stěnami a šikmými atikami jeví z každého úhlu pohledu jinak, připomíná dvě zápasící věže nebo rostlou strukturu krystalických minerálů. Vysvětlení podává půdorys, který tvoří dva navzájem se protínající lichoběžníky. Jeden z nich se rozšiřuje směrem od východu k západu, druhý od jihu k severu. V jejich průniku se nachází centrální schodišťová hala propojená se společným obývacím prostorem. Jeho přímým pokračováním je na jedné straně kuchyň a zázemí, na straně druhé kuřárna. Z jihu je přízemí z velké části proskleno směrem na terasu s bazénem. Klidová zóna v patře zahrnuje ložnici rodičů, dětský pokoj a pokoj pro hosty. „Komfort bydlení není jen velký obývák,“ komentuje Aleš Gadlina.

Kuchyňskou linku z lakovaných MDF desek s vysokým leskem doplňují dveře do spíže a do místnosti na domácí práce s obdobným designem. Jedinou tvarovou rozvernost představuje lustr ve stylu Ingo Maurera.„Důležité je i to, že majitelé nepodcenili provoz domu se zahradou a dbali i na ,rubovou stránku‘, tedy dostatečné zázemí a příjemné vnitřní klima.“ Dům má prostorné zádveří a velkou šatnu, nechybí odpovídající technická místnost, samostatná kotelna, ke každé ložnici patří vlastní koupelna. Stavba funguje jako energeticky pasivní. Využívá pasivní solární zisky, které vytvářejí prosklené plochy orientované na jih, je nadstandardně tepelně izolována a vybavena podlahovým vytápěním a větráním s rekuperací tepla. 

Hra s gravitací | Přesahující horní podlaží zastiňuje terasu a prosklenou stěnu obývacího pokoje a opticky odlehčuje poměrně velkou hmotu domu. Dosáhnout lehkosti bylo jako obvykle náročné. Šestimetrovou přesahující konstrukci bez jediné podpory nesou železobetonové konzoly tvaru T v bočních stěnách, které jsou kotveny až do základů domu.Harmonie exteriéru a interiéru

Minimalistická architektura se vyznačuje čistým geometrickým tvarem s hladce omítnutou fasádou. Velké nečleněné prosklené plochy jsou osazeny v líci fasády a vytvářejí kompaktní plochu. Řešení interiéru, který navrhla architektka Pavla Doležalová z ateliéru 0000X, odpovídá základnímu architektonickému konceptu domu. Minimum nábytku, střízlivý design, použití pohledového betonu a cementových stěrek, nerezové prvky a sklo vytvářejí spolu s exteriérem domu harmonický celek s nadčasovou estetickou i užitnou kvalitou.

text: Jitka Pálková, foto: Jana Labuťová a Jiří Vaněk

logo MessengerPoslat Messengerem