Neobvyklý rodinný dům byl postaven na okraji Prahy podle projektu uznávaného architekta Stanislava Fialy. Stavba, založená na principech nadčasovosti, trvalé udržitelnosti a šetrnosti k životnímu prostředí obdržela titul v soutěži Stavba roku 2014. 

Svažitý terén pozemku v pražských Nebušicích, kde se dům nachází, si doslova řekl o koncept budovy s jedním podzemním a dvěma nadzemními podlažími. Suterén se obnažuje na východní straně ulice a nabízí přímý bezbariérový vstup do domu a garáže. Vstupní dvůr na úrovni ulice, téměř celý krytý lehkým přístřeškem, zkrášlený obvodovou zelení, může posloužit jako místo pro hry dětí, sportování nebo stání pro auta návštěv. Opěrná stěna z pohledového betonu, prodlužující vstupní fasádu, porostlá popínavou zelení, drží terén osluněné zahrady na úrovni hlavního obytného podlaží a napomáhá tak propojovaní interiéru a exteriéru. Terén okolo domu je dlouhými rampami modelován tak, aby zde nevznikaly žádné překážky pro plynulý pohyb po zahradě ani pro strojovou údržbu.

Podlahy v domě jsou provedeny jako těžké plovoucí s podlahovým vytápěním. Nášlapné vrstvy jsou zhotoveny z brazilské štípané břidlice, bílého mramoru a dřevěných masivních lamel

Elektrárna na fasádě 

Výrazný charakter domu je v nemalé míře určen černofialovým opláštěním. Nejde zde o samoúčelný estetismus – část obložení funguje jako fotovoltaická elektrárna, vyrábějící elektrickou energii pro provoz domu. Fotovoltaické panely jsou přitom na domě nakomponovány tak, že nepůsobí nepatřičně jako u mnoha jiných staveb.

Panely tvoří opláštění jižní fasády budovy a zastřešení přístřešku pro parkování vozidel a přístřešku nad venkovní terasou. Elektrárna je napojena na rozvodnou síť pomocí elektroinstalace objektu a je rozdělena na tři části. Fasádní část předává elektřinu do sítě s podporou zeleného bonusu, druhá část na přístřešku s vlastním střídačem není podporována a dodává energii pro technologie domu, třetí část (umístěna nad terasou) dodává proud přímo do tepelného akumulátoru zařazeného za tepelným čerpadlem a přispívá k výrobě tepla a teplé užitkové vody. Celý systém výroby tepla je provázán s bazénovou technologií.

Domem krok za krokem

V suterénu najdeme všechny praktické funkční prostory. Na garáž navazuje vstupní hala, dílna a domovní strojovna, sdružující tepelná čerpadla, elektroinstalaci a technologii bazénu, jsou tu i bohatě dimenzované skladové prostory.

Důležitým prvkem využitým při dotváření minimalistického interiéru je světlo. To nejdříve projde skleněnou stěnou až na přirozeně reflexní povrch mramorových stěn, odkud jemně ozařuje celý prostor.

První nadzemní podlaží je z velké části volně plynoucím hlavním obytným prostorem, propojeným s kuchyní. V tomto podlaží najdeme i hospodářskou místnost za kuchyní, sociální zázemí a pokoj pro hosty s vlastní koupelnou. Okna na celou výšku podlaží, orientovaná na jižní stranu, prosvětlují celý prostor a umožňují plynulé propojení s hlavní jižní zahradou, do níž je zasazen i přelivový bazén s kamennou krajinou. Přístřešek u bazénu tvoří další „venkovní místnost“.

Druhé nadzemní podlaží je rozděleno na dvě hlavní ložnice s vlastními šatnami a velkorysým sociálním zázemím. Doplňují je dvě pracovny.

Inteligentní elektroinstalace

Dům je vybaven systémem inteligentního řízení KNX, který ovládá světelné obvody, vybrané zásuvkové obvody, žaluzie, stínicí roletu. Systém je provázán do dalších technologií, např. do bazénové technologie, elektronického zabezpečovacího systému (ESZ) a domácího telefonu. Pohodlné ovládání všech systémů usnadňuje centrální dotykové tablo s naprogramovanými základními scénáři.

Detail vrchního ukotvení nerezové sítě tvořící originální zábradlí, podlaha z dřevěných masivních lamel a okno zhotovené z hliníkového profilu s přerušeným tepelným mostem a s izolačním trojsklem.

Pečlivý výběr materiálů

V interiéru byly použity vysoce kvalitní, převážně přírodní materiály s dlouhou životností. Stylově čistý charakter prvního podlaží moduluje především zářivě bílá mramorová podlaha. Nadčasovost tohoto materiálu je doplňovaná dubovými panely dveří, vestavěného nábytku a posuvných stěn. K souladu přispívají stěny a strop z pohledového betonu a skleněné stěny, potištěné bílým motivem stromu, vrhajícím stíny jižního slunce.

Materiálový koncept druhého podlaží ovládá dřevo. Dubové podlahy, dveřní panely a vestavěný nábytek zateplují základní konstrukci z betonu. Koupelny jsou realizovány v bílém mramoru v kombinaci s potištěným sklem.

Text: Adam Krejčík, Foto: Filip Šlapal

logo MessengerPoslat Messengerem