Rekonstrukce objektu v chatové oblasti se rozrostla do nečekaných rozměrů a jejím výsledkem je kamenem obložená rodinná vilka s půvabem anglických sídel, v jejímž interiéru na nás dýchne hřejivé pohodlí. Melancholii staré Anglie s moderní ležérností dokázali spojit architekt Josef Smutný a interiérový designér Martin Pospíšil.

Dotazy ohledně STAVBY domu můžete pokládat v PORADNĚ ZDE.

Stejná fasáda z bulharské ruly se objevuje nejen na hlavní obytné budově, ale i na menších zahradních stavbách. Celek pak působí jednotným dojmem.

Poradna na Dumabyt.czNa první pohled zaujme stavba svou atmosférou – fasáda z bulharské ruly kombinovaná s dřevěným obkladem neomylně zapadá do zahradní čtvrti a vzbuzuje dojem tajemství ukrytého za jejími zdmi. Stejnou venkovní úpravu získaly i další drobné stavby na pozemku – zahradní domek a zastřešené venkovní posezení umístěné v blízkosti prosklené verandy, která skýtá výhled do zeleně přímo od jídelního stolu z masivu. Dřevohliníková okna s dělenými tabulkami osazená do celého objektu korespondují se zvoleným venkovským stylem a dokonale naplňují záměr Ing. arch. Josefa Smutného: „Chtěl jsem vytvořit objekt, který by naplnil vizi klienta na užívání a měl stejnou náladu. Pro návrh byly zásadní i potřeby dětí, které budou v domě vyrůstat a časem se budou proměňovat. S klientem jsme diskutovali užívání každého metru domu.“

Tajemnou atmosféru zahrady podporují nejen kamenné fasády staveb, ale také vzrostlé stromy, které je částečně zahalují a stíní.

V rámci přestavby došlo k výraznému rozšíření domu – v přízemí vznikl nově pokoj pro hosty s koupelnou, šatna s technickým zázemím a ke stávající koupelně přibyl prostor na domácí práce. Obývací pokoj spojil architekt Smutný s kuchyňským koutem a rozšířil ho na jih o zimní zahradu. Druhé nadzemní podlaží vyniká převýšeným prostorem otevřeným do části konstrukce dřevěného krovu. Přiznaný krov se stal nedílnou součástí dvou dětských pokojů se šatnami, dětské koupelny i ložnice rodičů s koupelnou a šatnou. Jednoduchý střih sedlové střechy bez přesahů spolu s pultovou střechou zimní zahrady potvrdil schopnost architekta vtisknout starému duchu místa moderní ráz. Jak se navazovalo na celkovou koncepci rekonstrukce interiérovému designéru Martinu Pospíšilovi?

! Prohlédněte si on-line NEJVĚTŠÍ KATALOG RODINNÝCH DOMŮ !
Roubenka jako ze starých časů Romantické bydlení v hausbótu Bydlení s nejmodernějším komfortem

Spolupracovali jste na realizaci hned od počátku, nebo jste byl přizván až k hotové rekonstrukci?

Architekt nejprve vede rozhovor s klienty sám. Navrhne prvotní skořápku. Do této fáze nevstupuji. Domluví se společně na prioritním záměru, kolik členů rodiny bude domácnost obývat, kde bude dům zasazen... Vstupuji do procesu ve chvíli, kdy je dům částečně navržen, přibližně po 3 měsících. V té době je určena základní dispozice a nastupuje komunikace o materiálech. Když vidím dispozici a slyším záměr klientů, podívám se na prostor a okolí přímo na místě, už chci být u počítače a navrhovat interiér. Prvotní nápad se ale vždy odráží od toho, co si klient přeje. Někdy přijdou i razantní změny, když vidím v interiéru něco naprosto jiného, než navrhl architekt.

Žulová kuchyňská pracovní deska přesahuje až k oknu a kontrastuje s linkou z bělené dubové dýhy. Obložení stěn z téhož materiálu dodává kuchyni tu správnou patinu.

Nastala taková situace v této realizaci?

Už v počátku procesu jsem viděl několik variant fasády ve vizualizacích a kamenný obklad z nich vyzníval jako nejlepší. Od začátku jsme si s rodinou sedli a komunikace tak probíhala úplně snadno. Prvotní návrhy byly odsouhlaseny hned a soulad byl okamžitý, takže ne, žádné velké změny se nekonaly.

Na jaké myšlence je založena koncepce interiéru?

Požadavkem byl anglicko-provensálský styl. Zvenčí se architekt Smutný snažil spíše o Anglii. Je tam přítomná díky kamennému obkladu a konstrukci střechy, kdy nevidíte okapy – jsou zakomponované do obvodových zdí. Za zahradou je obrovský dubový les, tudíž Provence se připomíná v okolí domu a uvnitř, především v zimní zahradě. Místnosti jsou otevřené do štítů, všechny prostory mají přiznané krovy a trámy, což podporuje požadovaný styl.

Krb v obývacím pokoji rozvádí teplo do haly a dětského pokoje v patře. Skleněná deska chrání dubovou podlahu před žárem a přitom neruší její vizuální celistvost.

Materiály se volily od podlahy v přírodních zemitých tónech. Kartáčovaný dub na podlaze překrývá podlahové vytápění, které prochází celým domem. Záměrně jsme vybírali prkna se suky, aby vynikl přirozený dezén dřeva. Bělená dubová dýha v kuchyni navazuje na podlahu a obklad stěn, což dodává interiéru patinu. Žulová kuchyňská pracovní deska doplňuje přírodní materiály použité v celém interiéru. Schodiště má ručně kované zábradlí – je sice tvarově jednoduché, ale jako výrazný prvek vstupního prostoru hraje v celkovém dojmu důležitou roli. Prefabrikovaný detail vždy působí jinak než ruční práce. Přibližně 80 % nábytku je vyrobeno na míru od prověřených truhlářů a pasířů, s nimiž dlouhodobě spolupracuji.

Čím pro vás bylo setkání s touto realizací výjimečné?

Výjimečné bylo poznání, jak architekt Josef Smutný pracuje s obytným prostorem, detailem a klientem. Výjimečná byla jejich souhra, důvěra, spolupráce a byla radost na takto nastavený vztah navazovat.

Dům v anglickém stylu

Většinou vytvářím interiéry v modernějším, střídmějším duchu. V současné době je trendem spíše architektura na první pohled funkcionalistická, strohá, lidé nedomýšlejí její působení na psychiku. Následně v takovém prostoru ani neumějí žít. Klientům, kteří chtějí technický funkcionalistický styl, říkám, aby si v něm vyzkoušeli strávit třeba víkend. Jedna z mých dřívějších realizací byla na přání klientů podobného rázu – po roce se ale vrátili a společně jsme interiér zateplovali dekoracemi, tapetami a koberci. Vracet se do tradičního klasického domova působí více uklidňujícím dojmem. V této realizaci se nám společně podařilo vytvořit útulný domov, ze kterého je příjemné vstupovat do světa byznysu.

text: Daniela Rígrová, foto: Jiří Ernest

logo MessengerPoslat Messengerem