Představte si dům určený k odpočinku, který má originální konstrukci, nízkou spotřebu energie, promyšlené vnitřní uspořádání, pěkné vybavení a nádherný výhled. Zní to jako pohádka, ale přidejte k tomu dva kreativní architekty a sen se změní ve skutečnost.

Autory a zároveň majiteli představovaného domu jsou Marta Lukešová a Luboš Chudoba – mladý sympatický pár architektů z pražského ateliéru ML Designers.cz. Jejich víkendové bydlení slouží především k odreagování po pracovně vytíženém týdnu, ale současně i jako ukázka domu, který si mohou jejich klienti nechat postavit.

Dům stojí v nejvyšším bodě mírně svažitého pozemku. Kombinace kamenného zdiva, šedých oken a dveří a antracitové střechy stavbu harmonicky zapojuje do krásného přírodního prostředí.

Místo pro stavbu hledali v méně osídlené oblasti v okolí Šumavy a brdských lesů, která je z Prahy dobře dostupná. Volba nakonec padla na obec Lhovice v západních Čechách, v jejímž okolí se nachází několik kulturních památek. Pozemek o rozloze zhruba 6 000 m2 tvoří převážně zatravněná plocha a jablečný sad, z kterého je dokonalý panoramatický výhled na bránu šumavských hor. Zastavěná plocha domu činí 150 m2.

Na otázku, jestli se do domu nastěhují časem natrvalo, odpovídá Marta Lukešová, že se uvidí. „Protože ale milujeme proces zrodu nové stavby, myslíme si, že ještě něco postavíme,“ dodává s úsměvem.

Komfortní dispozice

Dům je složen ze tří užitných traktů. První trakt zahrnuje technickou část domu – dílnu, saunu, mobilní sprchu a úložný prostor na zahradní techniku. Druhý, prostřední trakt je největší a má dispozici 4 + kk. Třetí část domu slouží jako velká zastřešená terasa, v zimě vyhřívaná infralampami.

Obytná plocha je rozdělena do dvou podlaží. Přízemí o ploše 76 m2 obsahuje společenskou místnost s otevřeným stropem výšky 6,5 metru. Tento prostor je volný až ke krovům, díky čemuž působí velkoryse a vzdušně.

Společný obývací prostor je orientován na jih do zahrady. Jeho součástí je i otevřené schodiště na galerii a pokoj pro hosty, oddělený jen závěsem.

Kromě obývací místnosti je v prvním nadzemním podlaží i kuchyň, zádveří a pokoj a koupelna pro hosty. V patře se na 45 m2 nachází otevřená galerie, ložnice a dětský pokoj a druhá koupelna. Vchod do domu je orientován na východ, hlavní obytná místnost má velkou prosklenou stěnu na jih, koupelny jsou orientovány na sever.

Krédem domu je propojení interiéru s exteriérem. Jeho naplnění napomáhají výrazné průhledy z oken i pravidelný pobyt na terase – odehrávají se tu snídaně, obědy i večeře.

Zlatý řez - ideální proporce

Návrh domu vznikl společnou prací obou partnerů. Jde o první prototyp nového projektu ateliéru ML Designers.cz s názvem Golden Section Houses, tj. domů vybudovaných v souladu s principem zlatého řezu. Co to přesně znamená? „Jde o dosažení harmonie pomocí ideálních proporcí jednotlivých ploch stavby,“ vysvětluje Luboš Chudoba. „Tento princip používali již staří Egypťané při stavbě pyramid, které lidstvo dodnes fascinují. Základem je fakt, že pokud člověk zachová optimální poměr hmot, může žít v harmonii, stejně jako příroda.“ (Tento poměr byl již ve starověku odvozen z pozorování přírody a matematicky je vyjádřen hodnotou cca 1 : 1,618.)

Konstrukční řešení

Podlahu v přízemí tvoří světlá vápencová dlažba, která v létě příjemně chladí a v zimě akumuluje teplo a hřeje.Z konstrukčního pohledu představuje dům kombinaci zděné stavby a dřevostavby v kategorii nízkoenergetického domu. Obvodové sloupy jsou vyzděné a do nich je na základovou desku vložena krychle dřevostavby s konstrukčním systémem two by four.

V domě se topí dřevem v litinovém krbu, který slouží jako akumulační bod. Přitápět je možné také elektrickým přímotopem. Tepelný komfort zajišťuje domu i prosklená jižní fasáda – za slunečných zimních dnů dokáže „vytopit“ dům až 16 °C.

Při vlastní stavbě se majitelé snažili zaměstnat zejména místní firmy. Například dřevěná okna jim vyráběl pan Hadrava ze Zdíkova.

Přírodní barvy i materiály

Interiér domu je laděn do příjemně čisté, klidné atmosféry tak, aby v maximální míře vynikla okolní příroda. Podlaha ze světlého vápence v létě příjemně chladí a v zimě akumuluje teplo. Své místo zde ale našly i kusové koberce ze sisalu a z kůže. V patře, kde se nachází soukromá část domu, je pro umocnění pocitu pohodlí všude položen koberec v zelené barvě, odkazující opět k volnému pokračování přírody.

Pohled z východní strany naznačuje, jak je bíle natřená ustupující dřevostavba vložena mezi kamenné zdi.

Stálezelená zahrada

Terén pozemku byl ještě před stavbou domu vymodelován tak, aby nemovitost mohla stát na jeho nejvýše položeném místě. Další terénní vlnou je písečná plocha určená k posezení a hrám. „Písek tu akumuluje teplo ze slunečních paprsků, a proto je v této části zahrady velice příjemně,“ vypráví Marta. Zahradu pomohla vytvořit a do trvale zelené podoby upravit paní Jelínková z klatovského Zahradnictví u Růženky. Součástí zahrady je i studna.

Text: Zdeňka Zienertová, Foto: Robert Žákovič

logo MessengerPoslat Messengerem