Nový dům na okraji vesnice dokládá, že moderní architektura si, navzdory obvykle tradicionalistickým představám úředníků, dobře rozumí s jihočeskou krajinou. 

Mírně zkosená jižní fasáda budí dojem, jako by chtěl obývací pokoj letět k jihu. Industriální výraz, daný hliníkovými okny a stříškou z trapézového plechu, „polidšťuje“ barevný nábytek na terase.Mladý pár našel pozemek na doporučení svého architekta. Slunná parcela na okraji vesnice, téměř na konci postupně vznikající nové zástavby se mírně svažuje k potoku. Dům, postavený na jejím severním okraji, má za sebou cestu, před sebou louku a výhled směrem na jih do malého údolí a na les.

Požadavek stavební regulace, která „stanovuje laťku“, zahrnoval na vesnicích téměř samozřejmou šikmou střechu. Autor návrhu Adam Lenc jej promyšleně propojil s moderní architekturou.

Navenek dům tvoří spojené kubusy se šikmými atikami, některé fasády jsou mírně podkosené a vytvářejí dojem zborcené hmoty. Kompozice symbolizuje dynamiku života mladé rodiny, je však přiměřená svému prostředí. Hlavní hmota je zastřešena pultovou střechou a za šikmými atikami bočních fasád jsou „schované“ mírně šikmé střechy.

V krajině tento střízlivý dům s hladce omítnutými fasádami v bílé a světle šedé barvě působí nekonfliktně a nijak ji neruší. Vychází totiž z přehledného půdorysu na jednoduchém pravoúhlém základě.

Společná obývací část domu tvoří spolu se zádveřím, schodištěm do suterénu a chodbou jeden prostor. Jižní část domu má sníženou podlahu se světlou polyuretanovou stěrkou a stropní podhled z překližky.

Bez dveří a zdí

První dojem z návštěvy domu je volnost a spousta světla. „Přáli jsme si přízemní moderní dům, uvnitř otevřený, co nejméně dveří a chodeb, a hodně světla,“ uvítali nás manželé.

Ze zádveří se volně prochází do „širokoúhle“ pojaté společné obývací části. Na vstup navazuje jakási vyvýšená komunikační základna, z níž se otevírá výhled velkými prosklenými plochami směrem na jih. Slunce sem však jde po celý den – ráno přes kuchyň východním rohovým oknem, odpoledne dalším oknem ze západu.

Obývací pokoj pokračuje směrem na jih krytou terasou. Podlaha sleduje svažitý terén, vlastní obytná plocha je položena o tři stupně níže a má tedy vyšší strop, což ještě umocňuje vzdušný dojem.

Kromě kožené sedačky se dá v obýváku příjemně posedět i na betonových schodech. Jednoduché vybavení doplňují zajímavé dekorativní solitéry – svítidla, skleněné doplňky apod.

Jádro domu tvoří kompaktní blok z pohledového betonu obsahující koupelnu a WC, ze severní strany s ním sousedí ložnice rodičů, na západě je umístěn velký dětský pokoj. Zatím jej děti sdílejí společně, v budoucnu jej bude možné rozdělit na dvě samostatné části.

Architekt využil svažitého terénu k úspoře místa. Podsklepená severní část domu skrývá vše, co by ve slunném přízemí zbytečně ubíralo cennou obytnou plochu – je tu garáž pro zahradní techniku a motocykl, technická místnost, prádelna, skladovací prostory a WC přístupné ze zahrady.

Do suterénu se vjíždí po obloukovité rampě obtáčející západní část domu, přímo z hlavního obytného prostoru sem vede také otevřené jednoramenné schodiště.

V koupelně se pohledový beton setkává s polyuretanovou stěrkou a mozaikou s metalickým efektem. Vedle umyvadla stojí betonová skruž – originální shoz na prádlo.

Tři povrchy, tři struktury

V interiéru rafinovaně kontrastují tři materiály s různou strukturou: surový vzhled pohledového betonu zjemňuje přírodní překližka spolu s dokonale hladkým povrchem polyuretanové stěrky.

Moderní tvary a materiály

Interiér si majitelé zařizovali zčásti sami, kladli důraz na maximální jednoduchost, snadnou údržbu a trvanlivost. Proto si vybrali na podlahu hladkou stěrku, nábytek z lakovaných MDF desek. Nebáli se návrhu stěn a stropu z pohledového betonu, ani hliníkových oken, ani prvků z pozinkované oceli, jako je schodišťové zábradlí a zastřešení terasy z trapézového plechu.

Nika v obývacím pokoji ještě čeká na knihovnu, představují si rovněž odvážnou betonovou konstrukci. Industriální design postupně citlivě doplňují zajímavými solitéry, obrazy, barevnými doplňky, takže mezi betonovými stěnami vzniká útulný a originální domov.

K vstupním dveřím do domu vede zpevněná betonová plocha, které dělá společnost jednoduchá lavička rovněž z betonu.

Text: Jitka Pálková, Foto: Jana Labuťová, Jiří Vaněk